Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Wednesday, January 4, 2017

Rancangan untuk mengadakan acara ke-20 HIKMAH di Aceh 19 Mac 2017

Pada artikel Dirham cenderahati HIKMAH tahun 2017 yang dipersembahkan semalam ada disebut bahawa reka-reka bentuk untuk dirham cenderahati HIKMAH berserta sampulnya sudah ditunjukkan kepada sejumlah peserta HIKMAH selepas acara terakhir kami untuk tahun 2016 tamat kurang 3 minggu lalu. Lihat Acara kesembilan belas HIKMAH di Dusun Nora, Bukit Tinggi, Bentong, Pahang 17 Disember 2016. Beberapa hari selepas itu saya dan isteri mengadakan satu majlis makan di rumah untuk beberapa orang kawan HIKMAH. Lihat artikel Makan-makan dan gathering ad hoc kawan-kawan HIKMAH di blogspot CATATAN SI MERAH SILU. Hasilnya tercetus gerak untuk mengadakan acara yang dijadualkan akan membuka kalendar HIKMAH untuk tahun 2017. Biar dicopy paste update berkenaan di Facebook dengan sedikit suntingan...
Dipersembahkan pada 22 Disember 2016 jam  9:21 pagi


ACARA KE-20 HIKMAH DI ACEH 19 MAC 2017?

Salam semua. Adapun sejak selesainya acara ke-19 HIKMAH di Bukit Tinggi, Bentong, Pahang 5 hari lalu iaitu pada 17 Disember 2016 saya belum membuat apa-apa cerita malah komen pun tentang majlis tersebut. Saya cuma share atau kongsikan gambar-gambar juga video yang diletakkan kawan-kawan di Facebook. Saya belum ada gerak mahupun mood untuk bercerita tentang majlis.

Tiba-tiba pagi ini timbul gerak untuk mengumumkan sesuatu yang melangkaui acara ke-19 HIKMAH itu. Akibat gerak yang baru muncul dalam tempoh 12 jam kebelakangan saya ingin bercakap tentang majlis HIKMAH seterusnya. Sebelum itu biar diberitahu tentang satu rancangan terdahulu...

Sebenarnya sejak 2 bulan kebelakangan saya dan pihak tertentu telah merancang untuk mengadakan acara HIKMAH seterusnya di Istana Bandar, Jugra, Selangor. Cadangnya ketika itu biar majlis diadakan awal tahun 2017, samada penghujung bulan Januari atau masuk bulan Februari. Sekitar 2-3 minggu lepas timbul rasa elok acara diadakan sesudah masuk bulan Rejab. Tarikh 1 April pun dicadangkan lalu menjadi tentatif kerana ia jatuh pada hari Sabtu pertama bulan Rejab untuk tahun 1438 Hijriah.

Semalam sahabat dari Aceh, Ustaz Mujiburrizal dan keluarga telah datang ke rumah saya lalu saya dan isteri mengadakan majlis makan-makan mengajak sekali beberapa orang rakan HIKMAH bersama. Beliau dan anak isteri kemudian bermalam di rumah kami lalu berbincang banyak perkara. Antaranya adalah kemungkinan mengadakan satu lagi acara HIKMAH di Aceh pada tahun 2017. Untuk makluman acara ke-10 HIKMAH pernah diadakan di sana 29 Mac 2014. Lihat Acara kesepuluh HIKMAH di Muzium Aceh, Banda Aceh, Aceh 29 Mac 2014.

Adapun kawan-kawan kami di Aceh sentiasa siap siaga untuk mengadakan majlis pada bila-bila masa saya dan isteri dapat bertandang ke sana. Isteri bercadang agar kami pergi (kami sudah banyak kali ke Aceh) pada musim cuti persekolahan pertama tahun hadapan yang dijadualkan bermula Sabtu 18 Mac sehingga Ahad 26 Mac. Melihatkan pada tempoh masa ini Ahad 19 Mac dirasakan sesuai untuk mengadakan acara. Ustaz Mujib bersetuju lalu kami terus berbincang mengenai pengisian dan sebagainya.

Memandangkan acara mahu diadakan di luar negara lagi kami rasa elok ia diumumkan awal supaya mana-mana kawan dari Malaysia juga luar Aceh yang mahu menyertai boleh mula membuat rancangan percutian dan perjalanan mereka. Lokasi majlis yang dicadangkan adalah rumah peninggalan Cut Nyak Dhien, srikandi Aceh yang gigih menentang Belanda penghujung abad ke-19 hingga awal abad ke-20 Masihi. Ia terletak sekitar 10 km ke barat Banda Aceh. Tema majlis adalah "Aceh sebagai Kunci Kebangkitan Islam dari Timur". Ketika itu sudah penghujung musim sambutan Maulidur Rasul di sana kerana secara tradisionalnya orang Aceh menyambut hari kelahiran Nabi Muhammad SAW selama 100 hari.

Dengan itu, acara yang dirancang mahu diadakan di Istana Bandar, Jugra, Selangor haruslah teranjak menjadi acara ke-21 HIKMAH. Tarikh tentatif 1 April pula mungkin ditukar kepada satu tarikh lain yang lebih berdekatan dengan hari sambutan Isra' dan Mikhraj 27 Rejab. Harap semua maklum...----------------OK. Itu update pertama saya di FB tentang perkara ini, Malam itu saya ada membuat update kedua yang memberikan komitmen lebih konkrit tentang acara dan tarikh. Sebelum memaparkan update berkenaan saya ingin kongsikan cadangan topik pengisian yang sempat dibincangkan bersama Ustaz Mujib siang Khamis 22 Disember itu. Dibuat dalam bentuk point form ringkas, ia belum lagi dikongsikan dalam mana-mana penulisan saya kepada umum. Ini dia saya kongsikan dengan sedikit kata-kata penerangan/tambahan....

Topik/tajuk/perkara untuk Pengisian HIKMAH ke-20 di Aceh 19 Mac 2017


1. Rombongan 100 pendakwah ke Perlak : Berdirinya kerajaan Ahlul Bait di Alam Melayu - Mencakupi sejarah kedatangan awal Islam ke Aceh sejak 173 Hijriah (sejak 790 Masihi) sehingga naiknya Sultan Maulana Abdul Aziz Syah yang berketurunan Nabi Muhammad SAW sebagai pemerintah Perlak sekitar tahun 840 M. Kerajaan ini terus berdiri sehingga tahun 1290an sebelum diserap ke dalam kerajaan Samuderap-Pasai.

2. Wasiat Nabi dalam Hikayat Raja-raja Pasai - Kemunculan kerajaan Samudera dan Pasai. Biasa disebut sekitar tahun 1260an tapi saya anggarkan sejak tahun 1240an sudah ada lalu  wasiat tersebut dijalankan. Terus berdiri sebagai Pasai sebelum jatuh ke tangan Portugis tahun 1521 kemudian Aceh menghalau Portugis lalu menyerap Pasai tahun 1524.

3. Wasiat Sultan Ali Mughayat Syah - Memerintah 1511-1530, ini adalah raja Aceh yang mengalahkan Portugis di Pasai lalu menyerapkan kerajaan itu ke dalam Aceh yang lebih besar/ Wasiat baginda katanya mengandungi 21 perkara termasuk perintah untuk orang Aceh menyambut Maulidur Rasul selama 100 hari. Mulakan tentang siapakah baginda dan kenapa wasiat tercetus

4. Tentang Iskandar Muda Mahkota Alam (1607-1636) - Sultan yang sering disebut sebagai paling hebat dan cemerlang dalam sejarah Aceh. Pada zaman pemerintahan baginda kerajaan Aceh memiliki jangkauan kekuasaan paling luas. Aceh dinyatakan sebagai satu daripada 5 kerajaan paling besar dalam dunia Islam.

5. Antara Hamzah Fansuri, Sheikh Nuruddin dan Syiah Kuala - Tentang pertembungan antara fahaman Wujudiyah  Sheikh Hamzah Fansuri dan Syuhudiah Sheikh Nuruddin al-Raniri yang berlaku 400 tahun lalu. Bagaimana pula Sheikh Abdul Rauf Singkel @ Syiah Kuala mengamankan dua pandangan yang bertentangan.

6. Hikayat Busnatus Salatin – Aceh pada zaman Sultan Iskandar Thani (1636-1641), pengganti Sultan Iskandar Muda.

7. Pesanan Nabi Khidir kepada Sheikh Abdul Rauf Singkel - Tentang 8 perkara yang katanya menyangkut masa hadapan Aceh membawa hingga ke akhir zaman. Ceritakan juga zaman  pemerintahan 4 Sultanah atau raja perempuan Aceh (1641-1699) yang mana Sheikh Abdul Rauf menjadi penasihat utama negara malah katanya secara efektifnya mentadbir kerajaan.

8. Kajian Batu Nesan Aceh (beserta aktiviti-aktiviti berkenaan) - Kumpulan anak-anak muda Aceh terutama di bawah persatuan NGO MAPESA (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh) rajin membersihkan makam-makam lama dan mendirikan kembali batu-batu nesan yang tumbang lalu membuat kajian.

9. Kitab-kitab/manuskrip Aceh - Aceh memiliki banyak koleksi kitab-kitab lama yang dikarang ilmuwan serta para ulamak terdahulu.Ini adalah topik-topik tentatif. Boleh jadi akan berlaku perubahan topik, pengurangan atau penambahan. Bagi setiap topik kami akan berusaha untuk mendapatkan orang yang cukup tahu lalu sudi membentang secara sukarela pada majlis. Insyaallah topik nombor 2 akan ditangani saya sendiri atas kapasiti presiden dan pengasas HIKMAH juga penulis siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh".Untuk makluman kisah wasiat nabi dalam hikayat ini merupakan salah satu perkara paling penting dan utama dibincangkan dalam siri novel terbitan tahun 2006-2007. Sila rujuk tentang siri pada sidebar kiri atas blogspot CATATAN SI MERAH SILU

Sekarang baru kita masuk update kedua di FB tentang rancangan mengadakan acara ke-20 HIKMAH di Aceh. Saya copy paste dengan sedikit suntingan...

Dipersembahkan pada 22 Disember 2016 jam  9:21 pagi.


RANCANGAN PERJALANAN UNTUK ACARA KE-20 HIKMAH DI ACEH 19 MAC 2017

Salam semua. Merujuk pada update saya tentang mahu mengadakan satu lagi acara HIKMAH di Aceh iaitu pada hari Ahad 19 Mac 2017 mengambil kesempatan atas cuti sekolah pertama tahun tersebut yang bermula Sabtu 18 Mac hingga Ahad 26 Mac. Lewat petang tadi saya dan isteri telah menempah tiket pergi balik ke sana mengambil kira harga terendah yang boleh didapati untuk tempoh masa sekitar itu. Oleh ini sukacita dimaklumkan kami dan anak-anak dijadualkan berada di Aceh 16-23 Mac. Sesiapa yang mahu berjalan bersama kami bolehlah menempah sendiri tiket kapal terbang untuk meliputi tempoh masa tersebut.

Sesiapa yang mahu menghadiri acara yang merupakan ke-20 atas nama HIKMAH itu bolehlah datang pada bila-bila masa asalkan dapat berada di Banda Aceh pada hari Ahad 19 Mac. Anda mempunyai 3 pilihan cara untuk sampai ke Aceh ::-


1) Ambil pesawat Air Asia terus dari KLIA ke Banda Aceh

2) Ambil pesawat Firefly dari Pulau Pinang ke Banda Aceh

3) Ambil pesawat Airasia dari KLIA ke Medan. Dari Medan boleh menaiki pesawat, bas atau apa-apa kenderaan tempatan ke Banda Aceh


Pilihlah mana-mana yang sesuai ikut rancangan perjalanan anda dan bajet. Untuk bantuan dan khidmat nasihat kawan-kawan dari Aceh juga mendapatkan penginapan, kereta sewa dan pelan perjalanan yang dapat mengisi masa anda dengan baik disarankan hubungi sahabat-sahabat HIKMAH di Aceh, ustaz Mujiburrizal (klik sini) atau saudara Fadhlan Amini (klik sini). Jumpa kita pada acara ke-19 HIKMAH.


Nota : Gambar hiasan atas diambil setelah selesai berkongsi ilmu dalam satu majlis ad hoc yang diadakan ketika saya kali terakhir menjejakkan kaki ke Aceh, 13-19 Februari 2015, Lihat artikel Perjalanan ke-7 di Aceh - Bincang Sejarah Adat dan Budaya Aceh-Malaysia. Ia adalah kali ke-7 saya sampai ke sana. Kali terakhir isteri dan anak-anak ikut bersama adalah pada 23-30 Mac 2014. Ketika itulah kami mengadakan acara ke-10 HIKMAH di Banda Aceh 29 Mac...
----------------Isnin 2 Januari 2017 hampir tengah malam timbul rasa untuk membuka satu grup Whatsapp bagi mengajak sejumlah kenalan (rakyat Malaysia) turut sama ke Aceh memeriahkan acara HIKMAH. Grup juga dibuat agar dapat mengatur perjalanan sebelum dan selepas acara. Saya kongsikan pengenalan dalam Whatsapp diikuti beberapa komen selepas itu dengan sedikit suntingan. Kata-kata pengenalan dibuat lalu mula dipaparkan pada jam 12.27 tengah malam Selasa 3 Januari iaitu semalam :-


Salam semua. Maaf mengganggu. Adapun grup ini saya suruh isteri saya set up tadi. Kemudian saya add le sesiapa yang mungkin berminat. Dalam FB saya ada diberitahu insyaallah saya akan mengadakan acara ke-20 HIKMAH di Aceh pada 19 Mac 2017. Ini sudah dibincangkan  dengan kawan kami dari Aceh, Ustaz Mujiburrizal. Beliau sedia mengatur penganjuran majlis.

Saya dan isteri dah beli tiket pergi balik Aceh 16-23 Mac. Pada kami siapa-siapa kawan dari Malaysia yang ingin bersama untuk acara boleh merancang sendiri bila nak pergi dan balik. Yang penting pada hari acara 19 Mac ada di Banda Aceh. Lokasi cadangan adalah rumah peninggalan @ muzium Chut Nyak Dhien 10 km ke barat.

Pun begitu kami fikir elok juga kawan-kawan mana yang berminat boleh merancang tarik pergi balik yang mana ramai dapat bersama. Dengan cara itu mudahlah berkongsi homestay, transport dan sebagainya juga program ziarah ke mana-mana sambil menjimatkan belanja. Ustaz Mujib dan kawan-kawan kita di Aceh boleh tolong mengatur perkara. Sila berikan maklum balas..


Selepas menerima sejumlah maklum balas saya tambah lagi beberapa penerangan bermula jam 2.49 petang. Saya kongsikan dengan sedikit suntingan :-


Daripada segi travel arrangement dan kos biarlah kawan-kawan di Aceh menentukan. Saya dan isteri bukan dapat apa-apa kecuali nak pastikan acara ke-20 HIKMAH ini berjaya 19 Mac dan ada penyertaan yang memberangsangkan. Selain itu kami tetap berjalan ke sana ke mari walaupun bersendirian. Tapi kalau ada ramai kawan bersama kan lagi enak...

Adapun tarikh kami dijadualkan berada di Aceh adalah 16-23 Mac. Rancangan kami sampai aje Banda Aceh jalan dekat-dekat. 17 Mac masuk Pulau Weh/Sabang 18 Mac keluar. 19 Mac hari Ahad full day HIKMAH  Aceh. 20 atau 21 Mac dah boleh keluar Banda Aceh lagi. Cadangnya nak menghala Timur ke Langsa ziarah tempat-tempat bersejarah sepanjang jalan. 22 Mac dah mula balik kerana flight kami ke KL pagi 23 Mac

Dalam rangka perjalanan itu adalah ziarah ke makam Tun Sri Lanang di Samalanga, makam Sultan Malikus Saleh di Geudong, Lhokseumawe dan makam Sultan Maulana Sayid Abdul Aziz di Perlak. Perjalanan Banda Aceh  ke Perlak kalau tanpa henti àdalah dalam 8 jam. Singgah-singgah tempat campur pergi balik harus cover sekurang-kurangnya 2 hari 1 malam.

Dalam perjalanan itu ada kawan kita nak jejakkan kaki ke kampung asal ayah P.Ramlee di Cunda, Lhokseumawe. Saya pula ada satu makam tak pernah lagi ziarah iaitu makam Ratu Nur Ilah @ Nurul A"ala mangkat 1380 Masihi di Minye Tujuh. Katanya antara Perlak dan Langsa. Makam tu yang terkenal ada tertulis "Warda Rahmatullah hak ke atas Pasai dan Kedah laut dan darat".

Secara rata kami boleh pecahkan lawatan ke Aceh ini kepada 3 bahagian :-


1) Sebelum HIKMAH 16-18 Mac

2) Semasa HIĶMAH 19 Mac

3) Selepas HIKMAH 20-23 Mac


Asalnya kami nak bagitau sesiapa nak join acara HIKMAH datang aje bila-bila masa asalkan sempat join majlis 19 Mac. Tapi kalau dah kebetulan berada di Aceh dalam tempoh masa kami 16-23 Mac boleh aje join sekali ke mana-mana ikut segmen (sebelum dan/atau selepas HIKMAH). Boleh aje juga jalan sendiri-sendiri. Atau pakat dengan mana-mana kawan yang memiliki tujuan/destinasi sama...

Bila dah pakat belanja transport campur penginapan boleh tontong bagi jimàt sepakat. Itulah tujuan Whatsapp ini dibuat selain nak bagitau siapa yang berminat baik awal2 tempah tiker. Adjust sendiri le tarikh pergi dan balik yang patut untuk dapat tambang semurah yang boleh. Wassalam...

Jadual harga tiket untuk penerbangan Air Asia dari Kuala Lumpur ke Banda Aceh dan balik sekitar acara ke-20 HIKMAH pada 19 Mac 2017. Jadual yang dilihat di website Air Asia (klik sini) beberapa sekitar setengah jam tadi menunjukkan senarai harga yang masih sama seperti yang dilihat semalam...


Saya turut mencadangkan kepada seorang sahabat agar datang ke Aceh pada hari Khamis 16 Mac, balik Isnin 20 Mac. Tiket pergi  penerbangan AirAsia dari KLIA ke Banda Aceh kalau ditempah semalam adalah RM129, balik RM120.90. Jumlah harga tiket pergi balik untuk seorang adalah RM249,90. Ini adalah paling murah dapat saya lihat untuk membuat perjalanan yang cukup bermakna sekitar acara ke-20 HIKMAH dijadualkan berlangsung di Aceh 19 Mac.

Sahabat tersebut sedang memikirkan untuk datang hari Ahad 19 Mac kembali hari Rabu 22 Mac. Saya dapati tiket untuk penerbangan pergi tarikh itu sedang berharga RM273, balik pada tarikh pilihannya pula RM210.90. Jumlah harga pergi balik seorang dah jadi RM483.90. Memang beza amat. 

Lagipun kalau pergi 16 Mac dan kembali 20 Mac boleh berjalan sekali dengan seorang kawan kami dan keluarganya yang sudah pun membeli tiket. Beliau mahu membawa keluarga menjejak kampung asal ayah P. Ramlee di Cunda, Lhokseumawe sekitar 6 jam perjalanan dari Banda Aceh. Ini tidak berapa jauh dari makam Sultan Malikussaleh, pengasas kerajaan Samudera dan Pasai. Sahabat tersebut mahu ke makam maka elok juga keluar sekali dengan kawan yang mahu ke Cunda itu.

Secara rata saya berpendapat tarikh pergi Khamis 16 Mac dan kembali  Isnin 20 Mac adalah yang paling baik dan menjimatkan belanja untuk sesiapa dari Malaysia terutama sekitar Lembah Klang pergi ke Aceh bagi menyertai acara ke-20 HIKMAH. Sesungguhnya tarikh acara 19 Mac dipilih untuk mengambil kesempatan atas cuti sekolah di seluruh Malaysia bermula Sabtu 18 Mac dan berakhir Ahad 26 Mac. Kalau ada yang hendak membawa anak yang masih bersekolah pandai-pandailah adjust, Kalau Sabtu baru nak bertolak tiket dah mahal. 
Satu lagi perkara sebelum menutup cerita. Biar dimaklumkan sekali lagi bahawa lokasi cadangan acara adalah di Rumah Chut Nyak Dhien, seorang pejuang wanita yang tegar melawan penceroboham Belanda di Aceh penghujung abad ke-19 hingga awal abad ke-20 Masihi. Rumah peninggalan beliau yang telah dijadikan muzium ini terletak sekitar 10 km ke barat Banda Aceh. Saya sendiri belum berkesempatan singgah, cuma lalu di hadapan dalam perjalanan ke tempat lain menghala ke Lautan Hindi.

Rumah ini lebih kirang serupa saiz dan reka bentuknya dengan rumah tradisional Aceh di dalam kawasan Muzium Aceh di Banda Aceh. Untuk makluman acara sebelum ini Aceh diadakan di rumah dalam muzium itu, lebih tepat pada bahagian bawah rumah. Lihat balik artikel Acara kesepuluh HIKMAH di Muzium Aceh, Banda Aceh, Aceh 29 Mac 2014. Acara di Rumah Chut Nyak Dhien juga mahu diadakan di bawah rumah.

Di atas adalah video filem Chut Nyak Dhien lakonan aktres terkenal Indonesia, Christine Hakim. Tontonlah untuk memahami cerita perjuangan hebat beliau. Insyaallah kita serap dan hidupkan kembali semangat perjuangan ini pada acara ke-20 HIKMAH di Aceh 19 Mac 2017.
No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.