Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Tuesday, November 25, 2014

Mencari Batu Bersurat Beruas - Misi untuk acara ke-13 HIKMAH nanti?

Ini adalah satu posting yang baru dibuat di blogspot CATATAN SI MERAH SILU lewat petang tadi. Walaupun cerita-cerita tentang acara ke-11 HIKMAH yang berlangsung di Pagoh 2 minggu lalu masih ada yang belum dipaparkan (rakaman video belum diproses), saya rasa perlu melepaskan ini terlebih dahulu. Untuk makluman rancangan untuk mengadakan acara ke-12 hingga ke-14 HIKMAH telah dibuat sejak seawal seminggu lalu di Facebook dan sudah dapat lokasi-lokasinya. Cuma fikirnya selepas selesai segala yang perlu diceritakan tentang HIKMAH Pagoh baru saya memberitahu di sini. 

Terus pada posting tersebut. Saya copy paste sahaja apa yang sudah tertulis pada blogspot peribadi saya itu. Cuma gambar-gambar dibesarkan kerana lebih sesuai dilakukan di sini...


-----------------------


OK. Semalam saya telah membawa seorang anak pusing keliling Batu Pahat untuk mengambil gambar Sungai Batu Pahat daripada beberapa sudut di beberapa tempat. Tadi saya teringat pemandangan satu cabang utama sungai yang melalui pekan Parit Sulong, pemandangan yang terasa seperti ada panggilan aura mistik dari arah pendalaman di mana terdapat sebuah bukit bernama Bukit Inas. Katanya di bukit itu ada makam-makam berbatu nesan Aceh tapi saya belum sampai. Bacaan di Internet menunjukkan sebuah makam adalah milik seorang pembesar Melaka bernama Tun Ahmad juga dikenali sebagai Tun Mamat yang membuka penempatan baru di Bukit Inas selepas Kota Melaka jatuh ke tangan Portugis 1511.

Saya pun meletakkan gambar pemandangan tersebut di Facebook seraya bertanya : "Apa ada di Parit Sulong dan Bukit Inas?". Selepas mendapat beberapa maklum balas melalui ruangan komen, entah kenapa teringat tentang batu bersurat yang katanya pernah ditemui di Beruas tetapi hilang. Berlakulah rentetan perkara yang membuatkan saya terasa harus menulis artikel ini...Ini adalah sajak atau puisi yang terpapar di wall FB Profesor Dato' Dr Othman Yatim, seorang cendekiawan besar yang disegani di negara ini. Buku "Batu Aceh: Early Islamic gravestones in Peninsular Malaysia" tulisan beliau terbitan 1988, buku yang katanya dibuat berdasarkan thesis PhD di England beberapa tahun sebelum itu pernah menjadi salah satu rujukan utama saya ketika mula-mula menjejak salasilah keluarga belah bapa yang terkait ke Aceh penghujung 2001. Kami mula berkenalan tahun 2011, apabila saya menunjukkan satu penemuan batu Aceh di Sentul, Kuala Lumpur. Lihat Penemuan-penemuan menarik pada polemik sejarah di Arkib Negara 19 April 2011 Sejak itu kami sering berhubung dan menjadi rapat. 

Disebabkan hubungan rapat inilah Prof Othman merasmikan dua acara HIKMAH. Lihat artikel Acara pertama HIKMAH di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012 dan Acara keenam HIKMAH di Galeri Shah Alam 7 Sept 2013 di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Walaupun beliau cendekiawan bertaraf dunia, saya cuma pengkaji sejarah amatur sahaja, profesor kelahiran Perak ini tidak segan memberitahu khalayak ramai waima di tengah majlis besar seperti satu kongres antarabangsa baru-baru ini bahawa saya adalah sahabatnya. Lihat artikel Kongres Warisan Melayu Sedunia 2014 - Antara busana, kraf tangan dan GST yang dibuat kurang sebulan lalu. 
Terlihat paparan puisi/sajak beliau di FB 3 minggu lalu saya jadi teruja kerana teringatkan sesuatu. Terus saya membuat update tentang itu. Biar dicopy paste isinya di bawah...


--------------------


RAHSIA AKHIR ZAMAN PADA BATU BERSURAT BERUAS?

Terlihat sajak lama karangan Prof Othman Yatim (ditulis 1986) tadi teringat kisah Batu Bersurat Beruas yang entah kenapa hilang begitu sahaja. Hal penemuan batu bersurat malah tertulis pada papan maklumat muzium di Beruas, saya masih ada gambarnya diambil 8 tahun lalu. Ini saya paparkan dan tonjolkan bahagian berkaitan. Kebetulan batu itu ditemui 1986, sama tahun Prof Othman menulis sajak yang dilihat sebentar tadi. Namun saya diberitahu orang Muzium Beruas batu tersebut telah diambil oleh sejumlah pengkaji katanya dari Kuala Lumpur, tak ingat daripada muzium atau universiti. Entah kenapa sampai sekarang tidak ada lagi khabar berita.

Nasib baik ada gambar ini sebagai bukti bahawa hal batu bersurat ini pernah mencuri perhatian masyarakat hampir 30 tahun lalu. Saya letak dalam artikel yang ditulis tahun 2008. Lihat sini. http://berpetualangkeaceh.blogspot.com/2008/09/exploring-happenings-around-1874_12.html. Kebetulan awal tahun itu muncul dalam suratkhabar satu cerita menyebut tentang Batu Bersurat Beruas mengandungi rahsia akhir zaman. Cuma apabila dilihat lebih teliti ternyata ia cuma sebuah iklan syarikat telekomunikasi. Saya ada tulis tentangnya di sini... http://berpetualangkeaceh.blogspot.com/2008/03/short-stop-in-beruas-and-talk-on-beruas.html.

Sayangnya saya terlupa hendak mengambil gambar cerita dalam suratkhabar itu. Walaupun sekadar iklan ia tetap menerbitkan persoalan. Bagaimana hal Batu Bersurat Beruas yang sudah lama dilupakan itu boleh timbul menjadi bahan iklan? Apakah ada suatu petunjuk yang tersirat? Sekarang terlihat pula sajak Prof Othman Yatim yang katanya ditemui ketika menyelongkar barang2 lama untuk mencari surat beranak. Kebetulan beliau pernah menulis buku bertajuk "Beruas : Kerajaan Kuno di Perak". Apakah ini menandakan sesuatu?


--------------------------------


Update ini mendapat beberapa maklum balas yang berguna. Saya copy paste beberapa...


Daripada Puan Kay Shahar : Tuan Merah Silu.... Batu itu belum ada sesiapa yang mengambilnya, dan yang pernah melihat batu tersebut pun hanya beberapa orang pencari rotan di sekitar Kampong Pulau Meranti Beruas. Menurut pencari rotan tu, batu tersebut agak tinggi (lebih kurang 9 kaki tinggi dan 4 kaki lebar...berbentuk piramid, tulisan yang terdapat di permukaan batu -dlm bentuk tulisan yang tak pernah ditemui - Prof Dr Nik Hassan mengatakan mungkin menggunakan bahasa palava ...penemuan itu berlaku sebelum ladang Gula Perak Berhad beroperasi...Bila Persatuan Pengkaji Sejarah Beruas - Manjung ke lokasi tersebut, keadaan ditempat itu telah berubah gara2 penerokaan tanah utk dijadikan ladang tebu GPB...dan lokasi batu bersurat telah bertukar menjadi aliran taliair...Menurut mereka2 yang terlibat dlm kerja2 pengalian taliair itu memang mengesahkan pernah melihat batu tersebut...Menurut mereka, kapal korek juga tak mampu untuk mengalihkan batu tersebut, ia hanya mampu menumbang dan menimbus kembali batu itu...yang kini masih kekal tertanam di situ (Kampong Pulau Meranti Beruas)...


Daripada Kay Shahar juga : Jika benar berminat... memang ada yang tahu ttg lokasi tersebut...malah boleh meninjau bekas tinggalan Kerajaan Gangga Negara yang lain.. yang masih wujud...(tak ramai yang tahu)...


Lagi : Alhamdulillah banyak yang memberikan perhatian...dulu usaha kami terbengkalai, Kerajaan Negeri Perak tak memberikan kerjasama...tambahan budget tak ada waktu tu...


Semasa batu itu ditemukan memanglah masih hutan rimba, tempat orang mencari rotan, dan sekarang ini, kawasan tersebut telah bertukar kepada ladang tebu kepunyaan Gula Perak Berhad...laluan ke situ taklah susah...


Beruas masih banyak menyimpan misterinya...InsyaAllah masih ramai di Beruas yang boleh memandu...


... dalam tahun 1650 pekan Beruas tu dulu masih merupakan sebuah pelabuhan. Sekarang bekas pelabuhan tinggal seperti kolam ikan yang kecil..yang dikenali sebagai `Kolam Mani Dendang'...Menurut sejarah, Kerajaan Gangga Negara ini sangat luas__keluasannya diibaratkan jika seekor kucing berlari di atas bumbung di kota @GN ini selama 3 bulan, masih belum habis kota tersebut di lawati...cuba bayangkan!!...Semasa JPS Manjung membuat kerja2 utk mendalam dan membersihkan Sungai Beruas, banyak artifak2 sejarah yang ditemui seperti meriam, keris, barangan tembikar, pinggan mangkuk, wang tampang dari bijih timah dll...dan di Kampong Cik Putih Beruas banyak tertanam artifak2 bersejarah...tapi bagaimana nak menggalinya ??..diatasnya sudah terdiri rumah2 penduduk tempatan...dan lebih sulit lagi, orang2 lama tempatan sangat kuat menyimpan rahsia....


-----------------------


Hal ini membuatkan saya terfikir mahu mengadakan ekspedisi mencari Batu Bersurat Beruas nanti. Selepas berkongsi rancangan di FB ramai juga menyatakan minat mahu bersama lalu saya fikir ada baiknya dibuat satu acara HIKMAH di Beruas, mungkin di Masjid Kampung Kota bersambung ke Muzium Beruas. Acara boleh dijadikan sesi taklimat untuk ekspedisi. Selepas seharian menyerap ilmu hari Sabtu sambil berkongsi maklum balas bagaimana mahu menangani misi, esoknya Ahad bolehlah semua turun ke lapangan untuk mencari. 

Namun atas gerak tertentu saya diilhamkan agar membuat satu acara di Lembah Bujang, Kedah terlebih dahulu. Ini adalah berdasarkan petunjuk daripada kitab Hikayat Merong Mahawangsa yang mana selepas kerajaan lama Kedah dibuka oleh Merong Mahawangsa, seorang cucu baginda membuka kerajaan di Perak. Alhamdulillah selepas memberitahu itu ada menawarkan tempat dan persediaan logistik di Lembah Bujang menjadikan ia acara ke-12 HIKMAH, insyaallah pertengahan Januari 2015. Dengan itu bolehlah acara ke-13 diadakan di Beruas, insyaallah penghujung Februari.
Berbalik pada hal Bukit Inas mengingatkan pada Batu Bersurat Beruas tadi. Oleh kerana ada menyebut ia pernah dilihat di Pulau Meranti saya pun cuba mencari lokasi. Cari punya cari tak jumpa dalam Internet... dalam peta Google Map mahupun Google Earth pun tak keluar nama kampung atau lokasi itu. Saya pun meletakkan pertanyaan di dalam FB. Terus mendapat beberapa jawaban, antaranya lokasi yang ditanda seperti dalam gambar atas...
Selain itu ada kawan FB menyertakan gambar-gambar muka surat berkaitan daripada majalah Variasari...Ia menunjukkan beberapa penemuan barangan lama yang dibuat oleh penduduk tempatan di Pulau Meranti. 
Menariknya ia adalah daripada edisi bulan Mei 1986, tahun di mana Batu Bersurat Beruas dikatakan ditemui, tahun di mana Prof Othman Yatim membuat puisi/sajak yang mencetus gerak rasa untuk cuba mencari batu itu kembali.Nampaknya ada petanda di sebalik semua ini. Semoga ekspedisi yang dicadangkan mahu diadakan sebagai misi susulan acara ke-13 HIKMAH di Beruas penghujung Februari mendapat restu, keberkatan dan kejayaan. Amin... :]5 comments:

 1. kalau nak tahu berkenaan batu bersurat cuba cari pak pin (pakcik ariffin) dpt kan no tel dia dr pihak muzium bruas. pak pin adalah salah seorang yang aktif berkenaan kawasan sejarah bruas dan pernah jumpa lokasi batu bersurat di pulau merenti

  ReplyDelete
 2. Insyaallah ada yang akan menghubungi nanti...

  ReplyDelete
 3. Tuan, rencana tentang Bukit Inas telah dikupas ringkas oleh wartawan akhbar Sinar Edisi Johor pd 30hb November 2014. Sila layari http://www.sinarharian.com.my/mobile/edisi/johor/rahsia-tiga-bukit-di-parit-sulong-1.337804

  ReplyDelete
 4. terima kasih di atas perkongsian ini tuan. Cukup menarik. 2 minggu lagi insya-Allah kalau ada kesempatan saya ingin ke Beruas untuk melihat sendiri tinggalan tamadun Beruas di sana.

  ReplyDelete

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.