Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Friday, August 25, 2017

Dirham HIKMAH sudah mula beredar ke seantero dunia - Sedikit tentang harga yang berbeza menurut nombor

Salam hari Jumaat. Merujuk pada artikel Pelancaran dirham HIKMAH - Bermulanya fasa baru mendaulatkan Melayu dan Islam yang dipaparkan 3 hari lalu. Hari ini 3 Zulhijjah biar diceritakan sedikit lagi tentang usaha kami menerbitkan dirham atas nama HIKMAH.Gambar ini diambil petang Jumaat lalu. Saya dan isteri telah bertandang ke rumah sahabat kami saudara Amirul Haji Mohamad yang bertanggungjawab menerbitkan dirham atas nama HIKMAH. Kami datang untuk mengambil beberapa keping dirham, antaranya yang ini, dirham HIKMAH dengan nombor siri 0131 atau 131. Ia merupakan satu nombor kegemaran kami suami isteri. Pada kami ia melambangkan home sweet home atau rumahku syurgaku. Penerangan tentang hal nombor ini ada dipaparkan dalam blogspot CATATAN SI MERAH SILU.  Lihat artikel-artikel berikut :-Adapun apa yang diterbitkan ini adalah sebahagian daripada batch atau kumpulan pertama dirham HIKMAH. Disebabkan ia hasil terbitan kami buat julungkalinya, setiap dirham dalam kumpulan ini diberikan nombor siri daripada 1 atau 0001 hingga 1313. Ertinya sejumlah 1,313 keping dirham mahu diterbitkan dengan setiap satu memiliki nombor siri. Dirham-dirham ini dijual dengan harga serendah RM30 hingga RM500 sekeping bergantung pada nombor. Rujuk penerangan berkenaan dalam artikel Dirham HIKMAH - Serial No. Booking, UPDATE di blogspot QC dirham and dinar milik sahabat saya Amirul.

Lalu ada yang bertanya kenapa terdapat perbezaan harga berdasarkan nombor? Apakah kami mahu menjual nombor dengan harga yang tinggi seperti kedai Cina menjual nombor telefon cantik? Izinkan saya memberikan penerangan berdasarkan apa yang saya faham tentang keseluruhan konsep duit dinar dan dirham juga penjelasan daripada Amirul.Mula-mula saya hendak bercakap tentang kos. Nak terbitkan dirham ni bukan boleh petik duit atau dana dari atas pokok atau cakap sembang lebat sampai pokok tumbang, duit boleh sendiri keluar daripada perut bumi. Nak terbitkan dirham perlukan belanja yang cukup besar. Biar dibahagikan kos seperti berikut :-


a) Harga muka berdasarkan nilai 'ain atau zat dirham itu sendiri - Ini merujuk pada harga berdasarkan satu dirham itu harus dibuat daripada perak tulen pada satu berat piawai. Terdapat khilaf tentang berat piawai tersebut. Kami mengikut keputusan syarak yang menyatakan berat satu dirham adalah 2.975 gram.

b) Kos cetak - Nak cetak dirham bukan boleh main cop pakai tangan ke hapa atau tulis maklumat atas duit dengan taik hidung mahupun copy paste artikel orang di Internet. Kena buat acuan ataupun mould dan ini sahaja dah menelan belanja ribuan ringgit. Kena masuk sekali kos buat reka bentuk ataupun design juga kos minting atau cetak di kilang.

c) Kos sampul/packaging - Ini satu lagi perkara tak boleh petik kat pokok. Pakai plastik pasar malam pun tak boleh. Setiap dirham perlu dilindungi dengan sampul yang bersesuaian supaya tahan lama dan tidak rosak. Keperluan dan kehendak orang zaman sekarang juga mengharuskan agar dibuat kad menunjukkan maklumat tentang dirham. Dah kena buat sekali design dan ini semua memerlukan belanja tambahan.

d) Kos operasi - Nak buat segala kerja sehingga jadi dirham itu semua memerlukan perancangan yang teliti selain sedikit tenaga empat kerat. Kemudian nak pegang, nak simpan, nak edarkan, nak jual, promosi/hebahan. Semua itu kena keluar belanja. Boleh buat sorang-sorang aje ke atau perlu pakai pekerja/kakitangan? Semua itu ada kos.


Antara perkara yang dipersoalkan orang adalah bukankah duit dirham ini diterbitkan supaya kita dapat sedikit demi sedikit keluar daripada sistem kewangan duit kertas dan sebagainya yang hidup berasaskan perbankan penuh riba'? Kalau begitu kenapa kena letak harga macam-macam? Kenapa tidak harga asas berdasarkan nilai logam atau harga semasa perak?

Sebetulnya itulah ideal atau sasarannya seperti pernah berlaku ketika kerajaan-kerajaan Islam seluruh dunia masih berpegang 100% pada sistem kewangan yang sebetul-betulnya mengikut syariat. Ketika itu semua kerajaan Islam termasuk Kesultanan Melaka dan Aceh mengeluarkan duit dinar dan dirham sendiri atau yang serupa dengannya seperti kupang. Yang penting dan wajib nilai duit mesti terletak pada 'ain atau zat duit itu sendiri. Tidak seperti wang kertas yang mana nilai sebenar kertasnya cuma berapa sen sahaja tetapi DIBERI nilai sah guna sehingga RM100 dan sebagainya. Sedangkan pada zat duit atau wang itu sendiri mana ada nilai.

Tetapi itu kalau kerajaan masih bertanggungjawab menerbitkan dinar dan dirham sebagai matawang untuk kegunaan rakyat berjual-beli atau bermuamalat. Kalau kerajaan masih bertanggungjawab, kos-kos yang disebut di atas itu cuma tinggal Kos a) iaitu harga muka sahaja . Ini kerana menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menyerap Kos b) iaitu kos percetakan juga Kos d) iaitu kos operasi. Kos c) iaitu kos sampul/packaging pula harus tidak timbul langsung kalau kerajaan masih bertanggungjawab menerbitkan dinar dan dirham sebagai matawang untuk kegunaan rakyat berjual-beli atau bermuamalat. Ini kerana duit dinar dirham akan jadi seperti syiling kita sekarang. Ia adalah kegunaan biasa dan sah diperlakukan di mana-mana tanpa kita risau jika duit itu tercalar, sudah lapuk atau dah diselaputi kotoran sehingga menjadi hitam. Yang penting nampak perisytiharan nilai pada duit, apakah 1 dirham, 2 dirham atau sebagainya.
Disebabkan dinar dan dirham bukan lagi kebiasaan maka sampul berserta maklumat diperlukan sebagai jaminan kualiti dan ketulenan. Kalau tidak orang akan tolak atau menganggap nilai dah kurang apabila mahu membuat urusan menggunakan dirham walhal nilai sebenar sama aje asal ketulenan logam dan berat piawaian tidak tercemar. Di sini biar diberitahu dirham HIKMAH yang kami keluarkan ini lebih pada usaha individu. Saudara Amirul yang juga ahli biro ekonomi HIKMAH mengeluarkan belanja daripada sumber sendiri, saya sebagai presiden dan pengasas HIKMAH membenarkan dan endorse... memberikan sokongan setelah puas hati dengan reka bentuk dan sebagainya mengambil kira sudut pandang saya.

Disebabkan ini sebenarnya usaha individu tetapi atas nama pergerakan tidak formal HIKMAH, bukan usaha kerajaan, kami tidak dapat lari daripada berdepan dengan Kos a), Kos b) dan Kos c) yang tinggi. Dan disebabkan terhadnya dana, kami belum dapat menerbitkan cukup banyak dirham lalu mendapat faedah daripada konsep economy of scale. Untuk pengetahuan ini merujuk pada keadaan di mana kos penerbitan setiap barangan menjadi semakin berkurangan dengan bertambahnya jumlah barangan yang dikeluarkan. Jika jumlah barangan cukup banyak Kos a), b) dan c) (kalau ada pun) jadi terserap hingga tidak lagi terasa dan kelihatan.

Ingat. Dirham HIKMAH ini baru batch atau keluaran pertama. Kalau mahu bertahan lalu dapat mengeluarkan lebih banyak dirham (dan insyaallah nanti duit dinar emas yang jauh lebih mahal) kami wajib dapat menampung kembali kos penerbitan keluaran awal. Untuk itu kami mengambil kesempatan atas konsep novelty di mana suatu barangan itu mendapat harga lebih tinggi kerana wujud nilai tambah disebabkan ada orang minat untuk mengumpul. Hal ini sama seperti kenapa barangan antik dapat dijual pada harga yang lebih tinggi walhal ia barangan lama dan buruk berbanding barangan baru. Begitu juga orang sanggup membeli duit siling 50 sen tahun 1960an ke hapa sampai harga RM50,000 gitu. Ini disebabkan nilai novelty lalu ada orang sanggup membayar harga yang tinggi untuk memilikinya. Barangan sebegini juga dikenali sebagai collectibles... barangan yang orang suka kumpul sebagai simpanan untuk kesukaan diri sendiri mahupun hobi. Hal ini seperti ada orang suka mengumpul stem pelbagai negara daripada pelbagai zaman. Ada pula suka mengumpul mainan patung Superman dan lain-lain adiwira terkenal komik. Ia boleh menjadi investment atau pelaburan yang memberikan keuntungan apabila ada orang lain sanggup membeli daripada kita dengan harga yang lebih tinggi,

Dalam dunia dinar dan dirham sendiri ada banyak keluaran dicari dan dikumpulkan atas nilai novelty dan collectibles selain nilai zat logam itu sendiri. Misalnya duit campuran 1/8 dinar (emas) bercampur 1 dirham (perak) yang diterbitkan 5,000 keping sahaja (kalau tak salah) sempena Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 yang sedang berlangsung kini. Berbalik pada dirham HIKMAH batch atau keluaran pertama yang bernombor siri 1 sehingga 1,313.  Ia sebenarnya adalah keluaran terhad, selepas itu tidak akan dibuat duit satu dirham HIKMAH bernombor siri lagi. Untuk makluman kos percetakan jadi bertambah disebabkan nombor itu sendiri. Saya diberitahu, setiap keping dirham bernombor perlu dibayar RM4 extra untuk kos cetakan nombor. Ini disebabkan ada penambahan logam perak berserta kos cetak khas akibat nombor harus dicetak satu persatu kerana tidak boleh dibuat melalui acuan asal.

Maka itu dirham bernombor itu sendiri sudah lebih mahal daripada dirham biasa. Disebabkan ia keluaran terhad dan bernombor pula timbul nilai novelty. Disebabkan manusia secara semulajadi memang suka pada nombor-nombor tertentu maka jadilah harga berbeza-beza menurut nombor. Harga berbeza-beza disebabkan faktor novelty dan collectibles inilah yang dijangka dapat menampung kembali kos percetakan keseluruhan lalu boleh dibuat percetakan keluaran seterusnya. Kalau tak buat begini kami setakat mampu sembang lebat aje le macam kebanyakan orang yang kaki kritik tanpa tahu duduk letak hujung pangkal perkara. Cerita dan cita-citanya hebat. Hasilnya tak ke mana. Setakat dapat sedapkan hati sendiri sambil menipu orang yang kurang tahu supaya kelihatan terkehadapan dalam perjuangan walhal hakikatnya jauh panggang daripada api..Apabila kos keluaran awal dapat ditampung kembali baru dapat dikeluarkan duit 1 dirham HIKMAH umum yang tiada nombor siri. Baru dapat dikeluarkan dalam jumlah yang lebih banyak untuk menepati tujuan sebenar kami supaya duit dinar dan dirham dapat kembali menjadi alat jual beli dan muamalat semua umat Islam akhir zaman ini. Ketika itu harga jualan tidak lagi dibezakan disebabkan nombor dan ia juga lebih murah berbanding sekarang. Ini disebabkan kos terbesar selain harga logam iaitu acuan sudah dapat dilupuskan. Kos sampul/packaging juga dapat dikurangkan dengan ketara melalui penggunaan sampul yang lebih sesuai dengan sifat umum dirham. 

Malah kos tersebut boleh dilupuskan terus jika dirham kembali menjadi kebiasaan sehingga dapat digunakan secara menyeluruh dalam berjual-beli. Cuma kena ingat ya. Kita ni sebenarnya sedang hidup dalam dunia akhir zaman yang dikuasai konco-konco Dajjal lalu sentiasa cuba dihalang daripada menerbitkan negara Islam sebenar. Ada undang-undang termasuk di negara kita Malaysia ini yang menghalang duit dinar dan dirham digunakan sebagai matawang sah. Nasib baik ia tidak boleh menghalang kita daripada menggunakannya atas konsep barter trade atau pertukaran barangan. Disebabkan nilai dirham dan dinar itu sedia ada pada 'tubuh badannya' maka ia sendiri adalah suatu jenis barang lalu boleh ditukarkan dengan barangan lain juga perkhidmatan yang senilai.

Tetapi itu semua cerita apabila dinar dan dirham sudah dapat digunakan secara berleluasa. Buat masa ini sekurang-kurangnya bagi pihak kami nak berusaha supaya ia menjadi kelaziman pun adalah satu cabaran yang sangat getir. Terbitkan dirham HIKMAH pun pakai duit sendiri...  duit poket tahu, bukan ada syarikat atau badan berkedudukan sponsor. Jadi tolonglah faham kami kena buat keluaran awal dengan harga berbeza-beza, daripada RM30 hingga RM500 sekeping berdasarkan nombor untuk menampung kos supaya lebih banyak dirham dapat dikeluarkan.

Kalau tak faham atau tak dapat terima konsep novelty dan collectibles untuk harga yang lebih tinggi sekurang-kurangnya anggaplah sebagai sumbangan jariah demi menolong kebangkitan ummah. Proses novelty dan collectibles ini cuma akan diteruskan apabila kami membuat keluaran-keluaran lain yang memerlukan acuan-acuan baru. Misalnya duit 2 dirham, 1 dinar (insyaallah akan dikeluarkan kalau tak pun 1/2 dinar) dan sebagainya. Keluaran terhad bernombor siri akan kami buat lagi untuk menampung kos awal. Selain itu kami akan cuma keluarkan duit dirham dan dinar umum yang harganya mendekati nilai pasaran logam berkenaan sedapat mungkin. Sekadar mengingatkan. Usaha menerbitkan dirham HIKMAH ini sebenarnya telah dimulakan sejak awal tahun 2017. Maka itu dibuat artikel Dirham cenderahati HIKMAH tahun 2017 pada 3 Januari lalu. Tetapi usaha menghadapi sedikit gangguan apabila saya membuat keputusan tidak mahu mengadakan apa-apa lagi acara HIKMAH tidak lama selepas kembali daripada acara ke-20 kami di Aceh 29 Mac. Atas sebab-sebab tertentu saya juga tidak mahu menulis lagi apa-apa di blogspots mahupun Facebook buat suatu tempoh yang lama, Rujuk penerangan berkenaan dalam artikel Menyerahkan HIKMAH kepada orang Aceh - Ke mana hala tuju selepas ini? diikuti Maulidur Rasul dan Hol di Gunung Jerai - Sampai masa untuk menutup cerita

Pun begitu usaha menerbitkan HIKMAH tetap diteruskan walaupun ketika ia dilancarkan 29 Julai saya masih tidak mahu menulis di blogspots mahupun FB. Baru 8 hari lalu iaitu hampir 3 minggu selepas pelancaran saya tergerak untuk kembali bersuara lalu terbitlah artikel Sampai masa untuk kembali bersuara  di blogspot CATATAN SI MERAH SILU diikuti artikel Program Semarak Silat Pusaka Warisan di Sungai Buluh, Selangor di blogspot ini. Lima hari kemudian artikel-artikel berikut menyusul lalu baru pelancaran diceritakan :-
Hari ini iaitu 3 hari kemudian baru saya menulis artikel ini yang lebih jelas menerangkan juga mempromosikan usaha. Maka biar ditambah. Walaupun saya lama menyepikan diri sahabat saya Amirul tidak pernah berhenti daripada memajukan usaha penerbitan dirham HIKMAH ini. Sukacita dimaklumkan ia kini sudah beredar di merata Malaysia malah sudah sampai ke Amerika dan Eropah. Untuk maklumat lanjut juga terkini sila rujuk blogspot QC dirham and dinar juga FBnya di sini. Boleh juga lihat dalam blogspot Qiblah Consulting dan Matawang Sunnah.No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.