Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Wednesday, January 30, 2013

HIKMAH III - Selawat pagi untuk membuka talian pancaindera dan rohani

Assalamualaikum. Setelah lebih setengah hari meletakkan gambar-gambar iaitu selepas jam 3 petang, setelah 3 hari ia berlalu baru saya dapat gerak untuk bercerita tentang kelangsungan acara ke-3 HIKMAH. Kiranya bersambung dari HIKMAH III - Bersedia untuk memacu kebangkitan ummah.


Pagi hampir 8.50 pagi Ahad 27 Januari 2013 bersamaan 15 Rabiulawal 1434 Hijrah saya berjalan kaki dari hotel berdekatan ke dewan.


Sebenarnya saya sudah ke situ sebelum jam 8.30 pagi menaiki kereta untuk mengangkut sejumlah buku terutama siri "Berpetualang ke Aceh" masuk ke bahagian pameran dan jualan. Kemudian meletakkan kereta kembali di hotel sebelum berjalan kaki.


Dewan sudah dibuka seawal 7.30 untuk persiapan akhir diikuti pendaftaran peserta, bermula 8 pagi. Nampaknya masih banyak ruang kosong ketika ini, masih terlalu sedikit yang dapat menduduki 1,000 kerusi yang disediakan. Saya mendapat tahu ramai juga peserta diuji dengan kesulitan ketika mahu melangkah datang. Saya juga mendapat tahu ada yang berjanji akan datang tetapi tidak muncul akibat berlaku beberapa gangguan saat akhir seperti kereta rosak, jatuh demam dan sakit mata.Sesungguhnya perjuangan pada jalan Allah bukanlah perkara yang mudah. Kamu tidak boleh mengatakan diri kamu beriman selagi belum diuji secukup-cukupnya. Selain masalah-masalah tersebut saya mendapat tahu ada pihak memboikot majlis malah mahu menggagalkannya. 

Di satu sisi ada yang menuduh HIKMAH adalah alat satu parti politik untuk meraih undi atas pagar. Ada pula menuduh ia kenderaan peribadi saya untuk menaikkan nama sebagai penulis. Malah lebih teruk lagi, ada yang menabur fitnah saya mengasaskan HIKMAH untuk menuntut hak menaiki takhta sebuah kerajaan. Masyaallah!Berita-berita tentang ini telah disampaikan oleh kawan-kawan dan mereka yang setia sejak beberapa minggu lalu. Saya diberitahu ada kawan-kawan kami didekati pihak tertentu dengan harapan mereka akan bermufarakah atau mengasingkan diri daripada saya. Dalam keadaan ini tidak hairanlah jika ada pihak bergerak menghubungi pelbagai pihak lain agar membatalkan komitmen untuk menyertai HIKMAH III. Punyalah kami diuji dan acara mahu digagalkan, sampai kuda kesayangan seorang pemilik ladang kuda di Teluk Intan mati diracun 4-5 hari sebelum acara. Sehingga beliau yang berminat membawa sejumlah kuda untuk tunggangan kami secara percuma terpaksa membatalkan rancangan itu!

Selain itu kelihatan ada unsur-unsur ghaib seperti mahu menggagalkan acara dan penyertaan terhadapnya. Sudah disebut tadi ada yang dilanda demam dan sebagainya, namun ada juga yang bertahan untuk datang. Teringat bagaimana 2-3 hari sebelum acara pertama HIKMAH di Shah Alam bermula 4 Nov 2012 seorang sahabat kami yang sepatutnya menjadi MC, Dr Hapiza, pensyarah di UiTM tiba-tiba diserang penyakit angin ahmar ataupun stroke hingga lumpuh sebelah badan. Beliau masih berusaha untuk memulihkan diri. Setelah beberapa lama tinggal tangan kanan sahaja kurang berfungsi.

Seorang lagi sahabat kami, pelakon veteran terkenal Maimon Muttalib dapat datang ke Shah Alam lalu menjadi moderator budaya bagi sesi berkumpulan. Namun ketika menuruni tangga meninggalkan dewan selepas acara kaki beliau terseliuh. Apabila kembali ke rumah mata pula asyik mengenyit tanpa boleh dikawal dan lama kelamaan jadi seperti mengecil sebelah. Setelah beberapa lama keadaan tidak pulih baru Kak Maimon dibawa kawan-kawan lain dari dunia lakonan menemui doktor lalu didapati menghidap penyakit barah peringkat ketiga yang sudah menganggu saraf dan tulang belakang sejak sekian lama. Tak dapatlah menghadiri acara HIKMAH kedua di Melaka 25 Nov walhal beliaulah antara orang yang berusaha keras untuk menjayakannya - dengan cara mendapatkan tajaan makan minum pagi dan tengah hari untuk 500 orang.

Saya dan isteri sendiri asyik dilanda demam dan sakit-sakit badan sebelum acara. Jangankan itu. Pakaian kami suami isteri untuk majlis sepatutnya ditaja oleh sebuah butik milik kawan. Tapi sampailah ke hari Jumaat pakaian masih tak sampai-sampai. Kemudian kami mendapat tahu tukang jahit sendiri jatuh demam sedangkan setiap jarum yang mahu digunakan patah. Perkara ini tidak pernah berlaku pada mereka lalu pakaian tidak dapat disiapkan. Nasib baik kami sudah bersedia dengan koleksi sendiri di rumah.
Sungguh, misi dan arah tujuan yang kami bawa bukanlah mudah. Nasib baik ada berkat doa para masyaikh dan guru-guru Tasawuf mengiringi acara. Kebetulan Allah gerakkan HIKMAH III yang secara rasminya dipanggil "HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara" ini agar diadakan 3 hari selepas jatuh tarikh sambutan Maulidur Rasul. Maka majlis pun mendapat keberkatan apabila dibuka 9 pagi dengan bacaan selawat oleh kumpulan Hadrah dari Madrasah Islamiah Ahbabul Mustafa di Tumpat, Kelantan, dibimbing mudirnya Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra. 


Selawat daripada kumpulan yang mendalami Tasawuf dan ada itrah sambungan Ahlul Bait membuka talian pancaindera dan kerohanian agar hadirin lebih peka terhadap misi dan arah tujuan majlis juga HIKMAH itu sendiri. Selain itu kami disokong beberapa persatuan persilatan dari berbagai tempat di tanah air. Mereka sanggup mengharungi rintangan untuk bersama mendaulatkan Melayu dan Islam.


Antara yang paling terserlah adalah satu kumpulan yang duduk di barisan paling hadapan kiri dewan (ke kanan jika dilihat dari pentas). Pakaian mereka begitu seragam menampakkan kesatuan (walaupun pakaian beragam lain dan macam-macam tidaklah bermakna tidak ada kesatuan). Pada mulanya saya menyangkakan mereka adalah ahli persatuan dari Manjung atau sekitarnya, mungkin Persatuan Pencak Silat Daerah Manjung (PESADA) yang merupakan penganjur bagi majlis HIKMAH kali ini. Kemudian baru dapat tahu mereka adalah ahli satu kumpulan yang dipanggil Hulubalang Melayu Kuala Langat dari Banting, Selangor, dekat kampung isteri saya.


Di barisan paling hadapan tengah dewan pula terdapat sejumlah kerusi empok untuk tetamu VIP/VVIP. Kelihatan pada waktu ini ia dikosongkan. Asalnya pihak penganjur di Perak mahu mendapatkan kehadiran Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah juga Menteri Besar, Dato' Seri Zambry Abdul Kadir. Kemudian kami diberitahu baginda tidak dapat berangkat atas sebab tertentu dan wakil pun tidak dihantar. MB juga tidak dapat datang walhal beliau adalah wakil rakyat bagi kawasan Pangkor yang melingkungi pulau buatan di mana terdapat dewan ini. Pada malam hari, apabila menonton berita di televisyen baru tahu Zambry lebih suka menghadiri sambutan perayaan Thaipusam daripada menyokong HIKMAH yang mahu menyatukan umat Melayu.


Sambil berjalan ke belakang melihat kawasan pameran saya memikirkan betapa semuanya tetap ada HIKMAH. Ya. Kalau sultan berangkat, MB juga harus datang. Acara dapat dibawa naik ke persada yang lebih tinggi menurut kebiasaan orang ramai menilai keadaan dan apa yang ingin kami perjuangkan bolehlah mendapat perhatian pihak paling atas. Namun kalau ada mereka, majlis pada saya akan jadi kaku dan 'kejung' diikat protokol. Dengan ketidakhadiran mereka kami lebih santai dan bebas mengikuti acara. Saya pula boleh berjalan-jalan ke mana-mana suka, dengan gaya kebiasaan sendiri tanpa perlu risau pandangan istana dan pegawai protokol.


Mungkin penganjur sini mengharapkan pengiktirafan sama seperti yang diperolehi acara kedua HIKMAH di Melaka yang mendapat sokongan rasmi Ketua Menteri, Dato' Seri Ali Rustam sehingga acara diisytiharkan masuk menjadi program tahunan negeri. Mungkin. Bagi kami terutama saya sendiri, alhamdulillah... acara diiktiraf dan ini memberi peluang untuk kami melangkah lebih maju ke hadapan. Tetapi itu juga telah menimbulkan persepsi negatif dan fitnah bahawa kami kononnya adalah alat satu parti.

Jika di Melaka pandangan serong ini masih boleh dikekang, di Perak ia boleh menjadi barah. Ini kerana kenaikan MB Perak penuh dengan kontroversi yang sehingga kini masih menimbulkan kemarahan sebuah parti bertentangan dan sekutu mereka. Biar diberitahu, jangkaan awal MB tersebut akan datang ke HIKMAH III menyebabkan sesetengah pihak memboikot acara sambil cuba mempengaruhi pihak lain agar tidak menyokong.Dalam keadaan santai tidak terikat oleh protokol, saya tidak ada kekangan untuk menurut gerak hati. Apabila bacaan/nyanyian selawat sampai kepada lagu yang sangat diminati, lagu yang bermula lebih kurang begini ; "Tolama asykur ghuromi" saya tidak dapat bertahan daripada menyertai. Terus bergegas ke hadapan dan dengan selambanya naik ke pentas duduk bersama kumpulan.Lama juga saya duduk bersama melagukan pujian-pujian terhadapan junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Sampai satu ketika kami semua berdiri melagukan bacaan seterusnya.Terasa sungguh getaran ukhuwah cinta kasih sayang suci dan kerinduan terhadap Rasulullah SAW bergema mengisi seluruh dewan yang boleh memuatkan lebih 2,500 orang ini.


Hampir 10 pagi masuk waktu berehat. Orang ramai pun mengambil peluang melihat segala macam pameran.


Ruang tengah pameran sepatutnya diisi oleh barangan dari pihak Muzium Beruas. Namun saya mendapat tahu mereka membatalkan penyertaan pada saat-saat akhir. Mungkin akibat sultan tidak dapat berangkat. Namun HIKMAHnya ia memberi ruang untuk pameran seni dan khat yang dibawa sejumlah pendokong HIKMAH dari Lembah Klang.Sambil sesetengah sibuk melihat pameran, yang lain beratur untuk sarapan.Penyertaan ramai golongan agamawan memberikan suasana yang terasa begitu aman dan permai. Begitulah HIKMAH. Dalam tenang kami sebenarnya berniat untuk membawa perjuangan yang sangat besar.


1 comment:

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.