Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Sunday, December 8, 2013

HIKMAH VII di Melaka - Darah Melayu pun mula menggelegak

Masuk pada apa yang boleh dikatakan kemuncak acara. Bersambung dari HIKMAH VII di Melaka - Dari DNA Melayu ke Ahlul Bait dan hukum-hakam.


Ada diberitahu pada artikel HIKMAH VII sebagai wadah pengisi filem epik Melayu yang dibuat lebih sebulan lalu bahawa sesi berkumpulan acara HIKMAH kali ini akan digunakan untuk mengisi filem "Darah Melayu" yang mahu diarahkan sutradara terkenal Mamat Khalid. Hampir jam 4 petang beliau sampai ke Hang Tuah Center membawa sejumlah orang filem. Mereka pun dijemput masuk ke auditorium lalu Mamat terus membuka taklimat untuk sesi berkumpulan. Beliau menyatakan telah menyimpan harapan untuk menerbitkan dan mengarah filem epik Melayu sejak 10 tahun lalu. Tetapi setelah beberapa lama baru mendapat tajuk yang dirasakan sesuai iaitu "Darah Melayu". 


Sejak itu beliau mendapati jalan untuk mengadakan filem semakin lancar. Mamat turut memperkenalkan (duduk dari kiri) Nam Ron, Pekin Ibrahim dan Khir Rahman sebagai para pelakon utama. Nama sutradara lain seperti Aziz M. Osman, Afdlin Shauki dan Anwardi Jamil pula disebut akan terlibat sama. Saya teringat perbincangan pertama dengan Mamat tentang filem tersebut lebih 2 bulan lalu. Ini kerana ketika itu beliau menyatakan mahu mengambil barisan pelakon lain yang lebih glamour untuk membintangi filem.

Tak payahlah disebut siapakah pelakon-pelakon itu. Saya menyatakan cerita kerana menyangkakan itulah yang akan dibawa Mamat ke majlis ini. Saya teringat pernah terlihat Mamat meletakkan nama calon-calon di Facebook tetapi mendapat bantahan. Ini kerana para peminat sejarah merasakan nama-nama itu, walaupun sangat terkenal, tidak cukup kuat dan serius untuk membawa watak besar yang boleh mengangkat apa itu Melayu. Sebaliknya nama pelakon-pelakon lain diberi. Nampaknya Mamat mendengar kata-kata mereka kerana itulah dia 3 muka yang ada di pentas untuk taklimat sesi berkumpulan.

Oh. Sambil menulis ini saya bertanya pada isteri bilakah pertemuan pertama saya dengan Mamat untuk membincangkan filem berlaku kerana beliau dan anak-anak ada bersama. Kata isteri ia berlaku 12 Oktober kerana sehari selepas itu adalah ulang tahun ke-4 anak kami Muhammad al-Aminul Rasyid. Bila disemak ternyata tarikh ini benar kerana pertemuan berlaku selepas kami hadir ke satu seminar usahawan. Lihat artikel Konvensyen Inspirasi Usahawan  di blogspoCATATAN SI MERAH SILU. Masyaallah... 12.10.12 adalah tarikh HIKMAH diasaskan. Ini bermakna usahasama untuk menjayakan filem "Darah Melayu" bermula ketika HIKMAH cukup umur setahun!


Mamat kemudian membuka untuk hadirin/peserta bersoal jawab.


Setelah beberapa lama saya naik ke pentas untuk menambah penerangan. Saya terpanggil untuk menjawab satu persoalan yang nampaknya masih bermain di fikiran ramai orang - Siapakah itu sebenarnya Melayu. Selain itu memang saya perlu naik kerana mahu mengatur sesi berkumpulan. Para moderator perlu dilantik agar sesi dapat berjalan dengan lancar. Secara rata peserta diminta memilih satu dari 10 kumpulan menurut minat seperti Persilatan, Perkerisan dan Kebudayaan lalu memberikan buah fikiran dan maklum balas berupa perkara-perkara yang mahu dilihat dalam filem juga perkara-perkara yang harus dielakkan. Moderator harus memiliki kepakaran dalam bidang agar dapat membantu peserta memberikan isi yang berguna.


Isi taklimat Mamat, soal jawab juga penerangan saya tentang apa itu Melayu diikuti perlantikan moderator boleh dilihat dalam rakaman video sepanjang 35 minit yang akan diberikan nanti. Selepas itu peserta boleh beredar untuk rehat minum petang juga solat Asar. Kita beralih ke kawasan khemah...


Sambil minum mereka menikmati persembahan silat yang disediakan oleh Hulubalang Melayu.


Kelihatan di sini, dari kiri pengerusi Hulubalang, Pak Tam yang diberi tugas menjadi moderator kumpulan Persilatan dan Siasah Perang diikuti pelakon/dramatis Sharifah Haslinda (Datin Seri) yang menjadi moderator Kebudayaan/Tarian/Seni Wayang. Beliau yang lebih selesa dikenali sebagai Lynn al-Khaired datang bersama Ku Es ibni almarhum Sultan Idris Perak (paling kanan).


Selepas beberapa lama pertunjukan berjalan, pesilat diminta berhenti sebentar agar tumpuan dapat diberikan kepada sesi berkumpulan.


Kumpulan Keluarga dan Salasilah dengan moderatornya, Megat Iskandar, setiausaha Persatuan Keturunan Megat Terawis Malaysia.

Kumpulan Persilatan dan Siasah Perang. Moderatornya Pak Tam (tidak kelihatan di sini) sudah diperkenalkan.


Moderator kumpulan Kebudayaan juga telah diperkenalkan.

Tun Suzana Othman, penulis buku “Ahlul Bait dan Raja-raja Melayu” (kanan) menjadi moderator kumpulan Kitab/Buku/Sastera.

Kumpulan Keagamaan  dikemudikan oleh Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari Pertubuhan Kesedaran Melayu dan Islam (KEMUDI). Sebelum Zuhur beliau dan Tun Suzana sama-sama membuat pembentangan. Rujuk HIKMAH VII di Melaka - Dari DNA Melayu ke Ahlul Bait dan hukum-hakam.

Kumpulan Busana Tradisional dipandu oleh saudara Mass Kamal (kanan), Yang  Di-Pertua NGO bernama Armada Malaiu Malaysia. Kebetulan untuk majlis beliau menyumbangkan 4 buah hamper sebagai hadiah kepada mereka yang memakai busana terindah, menurut 4 kategori iaitu lelaki dewasa, perempuan dewasa, kanak-kanak lelaki dan kanak-kanak perempuan.

Kumpulan Perubatan dan Pemakanan di bawah Ustaz Mahyuddin (berbaju biru memandang). Beliau yang memiliki badan warisan bernama Anjung Hikmah (nama kebetulan dekat dengan HIKMAH) di Banting, Selangor bertanggungjawab menerbitkan acara dengan pertolongan Hulubalang Melayu.


Di anjung Rumah Hang Tuah, rumah tradisional yang dijadikan pejabat untuk Hang Tuah Center satu kumpulan memilih untuk duduk atas tikar.


Ia adalah kumpulan Ketamadunan dan Kerajaan. Asalnya saya mahu Puan Zaharah yang dijadualkan membentang kertas kerja tentang DNA Melayu (rujuk HIKMAH VII di Melaka - Dari DNA Melayu ke Ahlul Bait dan hukum-hakam) menjadi moderatornya. Apabila beliau tidak dapat datang saya jadi terkial-kial juga. Siapakah yang sesuai mengambil alih tugas satu bidang yang amat besar skop pemikiran intelektualnya ini? Nasib baik ada seorang peserta berkaliber, tuan Ar. (kiranya doktor dalam bidang senibina dan arkitektur kalau tak salah) Mastor Surat (berbaju putih), ketua Jabatan Seni Bina, Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina serta Penyelidik Bersekutu Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) Universiti Kebangsaan Malaysia boleh menggalas tugas.


Tugas moderator Perkerisan dan Persenjataan pula saya mahu simpan untuk tokoh yang sesuai dari persatuan silat di Melaka. Apabila tokohnya tak muncul tugas diserahkan kepada Pak Long Ani dari Hulubalang Melayu (dua dari kanan gambar bawah)...

Satu meja dikhaskan untuk orang-orang filem. Mamat yang sesekali meninjau perbincangan di meja-meja lain menyambung perbincangan dengan orang-orangnya. Sambil itu kelihatan wartawan akhbar Metro (bertudung) sedang berbual dengan Nam Ron.


Campur rehat melihat orang bersilat tadi sesi berkumpulan berjalan lebih sejam. Pada jam 6 ia dihentikan dengan setiap moderator kumpulan diminta membuat kesimpulan, sebelum isi perbincangan/maklum balas yang siap tertulis dikumpulkan lalu diserahkan kepada Mamat.


Dengan tamatnya sesi berkumpulan, majlis memasuki fasa bebas. Kumpulan silat yang masih ingin membuat persembahan pun dibenarkan menyambung. Masuk Ku Ess menunjukkan buah silatnya sebelum pesilat yang lebih muda meneruskan acara.Masuk senja ramai masih berlegar-legar di perkarangan Rumah Hang Tuah juga Rumah Hang Jebat di hadapannya. Mereka pun diajak bergambar beramai-ramai berlatarbelakangkan Rumah Hang Jebat sebelum bersurai. Dengan ini tamatlah cerita acara. Nanti akan dibuat artikel menunjukkan rakaman video pula.No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.