Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Friday, September 26, 2014

Berkat wali Allah yang terpilih...Salam pagi Jumaat yang indah. Mengambil keberkatan hari ini 1 Zulhijjah ingin saya menyatakan beberapa perkembangan tentang rancangan mengadakan acara ke-11 HIKMAH di hadapan makam Sultan Alauddin Riayat Syah (Melaka) di Kampung Raja, Pagoh, Muar, dalam kawasan Masjid Sultan Alauddin Riayat Syah. Pada artikel Perjalanan balik hari ke Pagoh - Misi tak disangka HIKMAH Sultan Alauddin... yang dibuat lebih seminggu lalu telah dinyatakan saya ada membuat perjalanan ke sana untuk mengatur perkara. Ketika itu 15 Sept, saya dapat berjumpa dengan pengerusi masjid lalu menyatakan rancangan. Alhamdulillah beliau bersetuju. Cuma butiran lanjut akan dibincangkan kemudian, cadangnya pada satu mesyuarat bersama beliau, ketua kampung dan pengerusi tanah perkuburan semasa cuti Hari Raya Haji akan datang.

Malam itu sekembalinya saya ke rumah terus tergerak untuk berkongsi berita gembira ini di Facebook sambil meminta kawan-kawan dan kenalan memberi maklum balas bilakah tarikh paling sesuai untuk mengadakan acara. Setelah dipertimbangkan setiap maklum balas daripada beberapa sudut, saya membuat keputusan tarikh terbaik adalah Sabtu 8 November yang harus bersamaan 15 Muharram tahun baru Islam 1436 Hijriah. Siangnya, ketika negara sedang menyambut Hari Malaysia 16 September saya pun menghubungi pengerusi masjid menyatakan tarikh tersebut. Beliau tiada masalah dan membenarkan saya mengumumkannya. Turut dihubungi ketua kampung dan pengerusi tanah perkuburan. Mereka juga tiada masalah. Cuma kata pengerusi perkuburan beliau mungkin tidak dapat menghadiri mesyuarat cuti Raya Haji yang mahu diadakan di masjid kerana harus kembali bercuti ke rumah keluarga isteri di Selangor. Tapi insyaallah beliau akan menghantar wakil.

Tengah hari itu saya pun membuka event page untuk acara. Ia disebut sebagai "HIKMAH Pagoh - Ziarah Sultan Alauddin" atau HIKMAH XI. Dengan cepat ia mendapat perhatian dan komitmen ramai. Maka itu biar disenaraikan perkembangan sejak itu. Saya copy paste seperti dimaklumkan di FB berserta ulasan ringkas, bermula dengan perkembangan pada esoknya 17 Sept...
BERKAT WALI ALLAH YANG TERPILIH - SENARAI PEMBENTANGAN UNTUK HIKMAH XI DI PAGOH

Subhanallah walhamdulillah walailahaillallahu wallahuakbar. Wala hawlawala quwwaatailla billahil aliyilazim. Sukacita dimaklumkan kami telah berjaya mendapatkan sejumlah penulis buku yang berkaliber untuk berkongsi ilmu pada acara ke-11 HIKMAH yang mahu diadakan di hadapan makam Sultan Alauddin Riayat Syah di Pagoh 8 Nov atau 15 Muharram merangkap majlis hol almarhum baginda yang ke-550. Saya sebagai presiden HIKMAH juga penulis turut membentang apalagi acara diadakan di Pagoh, dalam daerah kelahiran dan tempat saya membesar iaitu Muar. Disenaraikan tajuk dan pembentang :-


1. "Raja Temenggung Muar : Satu kaitan Aceh, Melaka lama dan beberapa kesultanan sekarang" - TunSuzana Tun Hj Othman, penulis buku "Ahlul Bait dan Raja-raja Melayu"

2. "Sistem Pentadbiran Islam Moden di bawah Pemerintahan Raja-Raja Melayu" - Pelita Di Dalam Kaca (nama pena, nama betul saya tak tahu), penulis novel Baldatun Thoiyyibatun Warabbun Ghafur

3. "Sultan Alauddin Riayat Syah - Wali Allah yang Terpilih" - Hasan Yusof, penulis buku "Sultan-sultan Soleh di Nusantara"

4. "Malim Dewa dan Dinasti al-Kamil - Sambungan Aceh ke Muar" - Radzi Sapiee, penulis trilogi novel "Berpetualang ke Aceh"


Tajuk2 lain mungkin akan ditambah setelah diambil kira beberapa faktor seperti masa dan keluangan pembentang. Antara yang sedang difikirkan adalah pembentangan tentang wang dinar dan dirham dengan fokus diberikan pada dinar dan dirham Kesultanan Melaka. AlhamdulillahUlasan : Sukacita hati saya dalam tempoh 24 jam mengumumkan acara kepada ramai dimudahkan Allah SWT mendapatkan 3 orang penulis buku selain saya sendiri untuk membentang. Ini sahaja sudah cukup untuk mengisi acara. Tetapi insyaallah boleh ditambah tajuk-tajuk lain setelah diambil kira masa yang mahu digunakan untuk tahlil, zikir, baca Yasin memandangkan acara HIKMAH kali ini juga merupakan sambutan hol atau ulang tahun kemangkatan almarhum sultan, Mungkin juga akan diadakan persembahan maulud/qasidah, pertunjukan silat, memanah dan sebagainya. Ini bergantung jika ada pihak yang sudi membawa majlis secara sukarela. Kita akan lihat apabila semakin hampir tarikh.

Oh sejurus sebelum itu saya ada menyebut begini :HOL ALMARHUM SULTAN ALAUDDIN YANG KE-550

Sudah disebut bahawa pada HIKMAH XI di makam Sultan Alauddin Riayat Syah di Pagoh nanti akan diadakan majlis hol atau hari memperingati ulang tahun kemangkatan baginda. Buku2 sejarah yang masih berpegang pada dakwaan Kesultanan Melaka dimulakan tahun 1400an Masihi menyebut sultan alim ini mangkat 1488. Kiraan baru yang diwar2kan sejak tahun 2010 menggunakan data dari kitab Sulalatus Salatin versi Raja Bongsu pula menyebut baginda mangkat 1481.

Saya cenderung pada 1481 dan mendapati ia bersamaan tahun 886 Hijriah. Acara dijadualkan berlangsung pada 8 Nov 2014 bersamaan 15 Muharram 1436 Hijriah. Maka tak salah untuk mengatakan hol yang mahu dibuat adalah ulangtahun ke-550 Sultan Alauddin mangkat mengikut kiraan hijrah.Ulasan : Maka itu saya akan menyebutnya sebagai hol almarhum ke-550. Tarikh tepat kemangkatan Sultan Alauddin tidak saya ketahui kerana belum pernah terjumpa tercatat di mana-mana. Apapun, kalau tarikhnya lain pun tidaklah salah menyambutnya pada 15 Muharram mengambil keberkatan awal tahun baru Islam.

Pagi Khamis 18 Sept saya dihubungi seorang kenalan menyatakan beliau mahu menanggung makan minum untuk majlis. Terus tergerak untuk membuat pengumuman di FB seperti di bawah...
MAKAN MINUM DAN PENGINAPAN PERCUMA PADA HIKMAH XI DI PAGOH 8 NOV

Salam semua. Kita sebut dahulu bab penginapan. Sukacita dimaklumkan, tanpa dipinta sudah ada individu menawarkan untuk menaja penginapan homestay untuk sejumlah hadirin semasa acara nanti. Tawaran ini sebenarnya dibuat sejak saya mengumumkan rancangan untuk mengadakan acara di sekitar Gunung Ledang lagi iaitu 2 bulan lalu. Apabila mendapat tahu acara mahu dialihkan ke Pagoh beliau menghubungi saya sekali lagi untuk mengulangi tawaran menampung belanja penginapan di sekitar itu pula.

Namun ini bukanlah untuk semua. Keutamaan kami adalah untuk para pembentang, pihak urusetia dan 2-3 buah kumpulan NGO kedaulatan Melayu dan Islam yang selalu menyokong acara kami. Ada kemungkinan kawan2 kami di Aceh akan datang membawa rombongan lebih 50 orang aktivis dan ketua2 masyarakat. Keutamaan kami adalah untuk memudahkan kedatangan juga penginapan mereka2 ini.

Kepada kawan2 HIKMAH lain dari jauh yang mahu bertandang tetapi tidak memiliki saudara mara berdekatan untuk tumpang bermalam atau tiada bajet untuk mendapatkan penginapan berbayar berupa hotel mahupun homestay saya cadangkan bermalam di masjid sebelah makam. Ada keberkatan bermalam di bawah bulan penuh 15 Muharram berdekatan makam Sultan Alauddin yang merupakan raja bertaraf wali Allah lagi terpilih. Malah dipercayai masjid didirikan di atas tapak istana baginda. Bukan senang nak dapat peluang tidur dalam istana seorang raja wali!

Apapun ada kemungkinan akan ada pihak lain muncul menawarkan penajaan untuk lebih banyak homestay. Jika ini berlaku lebih banyak penginapan percuma akan dibuka kepada peserta. Tentang makan dan minum pula sepanjang mengadakan acara sejak HIKMAH diasaskan 12 Oktober 2012 hinggalah acara ke-10 di Aceh 29 Mac 2014, kami tidak pernah gagal menyediakannya untuk semua. Malah di kala pihak lain yang lebih established mendapat sokongan kerajaan negeri dan sebagainya cuma dapat menyediakan makanan untuk jawatankuasa acara dan dif2 kehormat sahaja, tidak untuk hadirin yang lainnya, kami dapat menyediakan sarapan, makan tengah hari dan minum petang untuk semua.

Dengan bantuan Allah yang disampaikan melalui pihak2 yang prihatin ini dapat dilakukan walaupun HIKMAH bukan persatuan berdaftar, sekadar sebuah komuniti kecil FB, tidak memegang atau menerima peruntukan tetap dana daripada mana2 badan. Malah semasa di Aceh pihak kami melalui kawan2 di sana dapat menyediakan makan malam istimewa bertaraf hotel 5 bintang di rumah rasmi Gabernor yang pangkatnya serupa dengan Ketua Menteri di Melaka. Tetapi bermula HIKMAH Pagoh ini saya fikir malas hendak memenatkan kepala memikirkan bagaimana hendak menampung makan minum peserta. Lalu saya fikir cukuplah dengan mengajak orang kampung berniaga membuka gerai2 kecil makan minum seperti pasar malam dalam kawasan acara. Dengan itu peserta dapat makan tanpa saya pening2 memikirkan dari mana hendak mendapatkan belanja.

Dengan kuasa Allah pagi tadi tiba2 seorang hamba Allah menawarkan untuk menampung makan minum semasa HIKMAH Pagoh. Jumlah awal yang sanggup dikeluarkan (dia sanggup keluar lebih jika tak cukup tapi saya kata tak payah kerana tidak suka mengambil kesempatan atas kebaikan orang) harus cukup untuk menampung sarapan, makan tengah hari dan minum petang untuk tidak kurang 300 peserta. Subhanallah dan syukur alhamdulillah!Ulasan : Begitulah bantuan Allah SWT datang tanpa dijangka. Melihat update ini pula ada seorang anak tempatan Muar menawarkan penginapan percuma di rumahnya si Kampung Liang Batu kira-kira 12 km daripada lokasi acara. Beliau boleh menampung 7-10 orang. Tapi kalau perlu lebih akan diusahakan. Jawab saya nanti selepas mesyuarat dan acara semakin dekat, baru saya dapat kepastian dan akan memberitahu.

Jumaat keesokannya iaitu 19 Sept saya buat status update ini...Gerak sepintas lalu tadi - Nama acara ke-11 HIKMAH 8 Nov ditukar daripada "HIKMAH Pagoh - Ziarah Sultan Alauddin" menjadi "HIKMAH Pagoh - Hol Almarhum Sultan Alauddin, Wali Allah Yang Terpilih" Harap maklum.Ulasan : Ini adalah kali terakhir saya mengumumkan sesuatu tentang acara. Fikir saya berehatlah dahulu daripada memikirkannya. Tak perlulah mengumumkan perkembangan setiap hari, cukuplah apa yang diberitahu dari 16-19 Sept itu buat masa ini. Nanti selepas mesyuarat cuti Raya Haji, cadangnya pada hari selepas Raya Haji iaitu pada 11 Zulhijjah 10 hari lagi insyaallah saya umumkan perkembangan terbaru. Doakan segalanya berjalan lancar... :]


No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.