Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Sunday, March 22, 2015

Mengangkat Daulah Melayu pada HIKMAH Seri Menanti 4 April ini


Sesi berkumpulan semasa acara ke-7 HIKMAH di Perkampungan Hang Tuah, Melaka 27 November2013. Ketika itu peserta diminta memberikan maklum balas untuk mengisi cadangan sebuah filem yang diharapkan dapat mengangkat kedaulatan Melayu dan Islam.


Salam semua wahai para pembaca sekalian, sahabat-sahabat HIKMAH yang dimuliakan. Setelah beberapa lama baru saya dapat membuat satu artikel baru yang terasa cukup mantap di blogspot ini. Dan setelah beberapa lama baru ada perkembangan cukup signifikan tentang acara ke-13 HIKMAH yang akan berlangsung di Ladang Alam Warisan, Seri Menanti, Negeri Sembilan 4 April 2015 iaitu 2 minggu lagi. Perkembangan ini muncul baru petang tadi...

Saya telah menghadiri satu forum tentang kedaulatan Melayu dan Islam di Shah Alam lalu mengambil peluang untuk mengadakan 2 mesyuarat sekali. Ternyata ini satu gerak yang penuh hikmah. Beberapa perkara dapat diselesaikan sambil memberikan nafas baru pada rancangan akan datang. Sebelum itu biar diberitahu bahawa selama ini saya jarang menceritakan perkembangan terbaru kerana sibuk dengan beberapa perkara. Antaranya ialah saya telah ditarik untuk terlibat dalam satu projek dokumentari. Sambil itu saya dipelawa satu syarikat penerbitan untuk menulis buku dengan mereka dan mereka berminat untuk memulakan kerjasama dengan menerbitkan kembali siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" yang saya terbitkan 2006-2007 tetapi diberi rupa dan nafas baru.

Sambil itu saya juga harus mengatur 3 acara HIKMAH akan datang iaitu acara ke-13 di Seri Menanti, acara ke-14 di Chenor, Pahang (2 Mei) dan acara ke-15 Beruas, Perak (6 Jun). Sambil itu juga ada pihak menunggu saya menulis 2 buah artikel yang agak intelektual untuk satu majalah sastera. Agak sesak juga rasa kebelakangan ini bagaimana mahu menangani segala komitmen tersebut sambil membahagikan masa untuk keluarga, rehat dan perkara lain. Tak sangka cara penyelesaiannya dapat petang tadi.

Adapun forum yang berlangsung di Shah Alam itu menyaksikan seorang rakan yang terlibat sama dalam projek dokumentari membentang,  Alang-alang beliau berada di situ maka selepas forum tamat diadakanlah mesyuarat mingguan bersama penerbit, diwakili pengarah dan penulis skrip. Ketika itulah baru saya dapa tahu aturan terbaru perjalanan yang perlu dibuat untuk dokumentari. Sebelum ini saya harus bersedia untuk berada di London, Leiden dan Lisbon pertengahan April kemudian mengelilingi Semenanjung sehingga masuk Thailand ke Songkhla menaiki kereta pertengahan Mei, 

Kalau ikut rancangan lama saya harus bersedia untuk berkelana 2 minggu di Eropah sebaik sahaja tamat HIKMAH Seri Menanti, entah bagaimana dan bila pula dapat bersiap untuk HIKMAH Chenor. Begitu juga halnya, selepas Chenor kena buat perjalanan 2 minggu lagi pusing Semenanjung dan sedikit Thailand, entah bagaimana hendak bersiap untuk HIKMAH Beruas. Bagaimana pula hendak menyiapkan penulisan buku, bukan satu tapi 8 tajuk yang diharapkan dapat disiapkan teks dalam tempoh beberapa bulan ini...

Tengok-tengok perjalanan London, Leiden dan Lisbon ditunda ke bulan September, perjalanan pusing Semenanjung-Thailand ke hujung Jun. Alangkah leganya saya kerana perjalanan ditunda hingga selepas selesai 3 acara HIKMAH akan datang (saya sudah mengumumkan selepas itu mahu berehat lama untuk menumpukan pada penulisan buku). Dan saya juga lega kerana perjalanan untuk dokumentari itu tak clash atau bertindan dengan rancangan untuk melawat Pontianak, Mempawah dan Sambas bersama beberapa orang rakan sebaik sahaja tamat HIKMAH Beruas. Malah nampaknya ada ruang masa rehat yang cukup sebelum berlepas ke Eropah.

Disebabkan forum di Shah Alam ini jugalah saya dapat mengadakan mesyuarat dengan wakil kumpulan yang akan bersama menjayakan HIKMAH Seri Menanti. Mereka adalah 2 orang anak muda ahli GPMS (Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung) UiTM (Universiti Teknologi Shah Alam) yang memang menetap di sekitar bandar itu. Mereka sampai ketika saya sedang makan tengah hari bersama pengarah, penulis skrip dokumentari, isteri saya dan seorang rakan. Saya terus mengajak mereka duduk sama lalu membincangkan perkembangan persediaan untuk majlis di Seri Menanti tanpa menyembunyikannya daripada orang lain.

Mereka menyuakan program tentatif lalu saya dapati ada 'terlajak' masa kerana menyebut saya akan membentang kertas kerja bertajuk  “Jalan Penarikan : Membuka Laluan Lama”  jam 4.30 hingga 6.30 petang. Sedangkan dalam rancangan saya kertas kerja itu bersama dua lagi kertas kerja sesi pembentangan petang harus berjaya diselesaikan paling lewat 4.30 petang. Nampaknya salah faham ini muncul kerana saya terlupa untuk mengumumkan waktu pembentangan ketika mengumumkan senarai tajuk pembentang seperti dikongsikan pada artikel Pembentangan untuk HIKMAH Seri Menanti 2 minggu lalu.

Saya pun memberitahu itu kemudian menambah bahawa selepas rehat Asar iaitu jam 5 petang saya mahu membuat sesi kumpulan seperti kebiasaan pada majlis kami. Ini adalah sesi di mana peserta HIKMAH boleh memilih satu antara 10 kumpulan menurut minat, Persilatan, Perkerisan dan sebagainya. Satu tajuk akan dipilih untuk dibincangkan dan setiap kumpulan diminta untuk memberikan maklum balas berguna, dipandu seorang moderator yang cukup ahli dalam bidang.MAKA MASUKLAH DAULAH MELAYU KE DALAM HIKMAH SERI MENANTI...


Ketika menerangkan tentang sesi berkumpulan saya belum ada ilham apa tajuk yang hendak dibincangkan. Kebetulan sebelum 2 anak muda GPMS UiTM itu sampai saya ada mengajak pengarah datang ke HIKMAH Seri Menanti. Beliau menjawab sudah lama merancang mahu datang. Saya pun menambah kalau begitu elok dibawa sekali kamera profesyional produksi untuk merakamkan apa yang patut. Bukan selalu ada peluang untuk merakamkan acara di mana ramai akan datang berbusana penuh tradisional Melayu apalagi kami memang memerlukan footage sebegini untuk mengisi dokumentari.

Selain itu saya mencadangkan agar pengarah datang ke satu majlis lain yang turut mengenengahkan pakaian sebegitu selain ramai orang bersilat iaitu di Melaka 17-18 April. Ini diikuti satu majlis serupa di Kuantan 2-3 Mei, kedua-duanya dilaksanakan oleh rakan-rakan aktivis saya. Selepas menerangkan tentang sesi berkumpulan kepada 2 anak muda GPMS baru timbul ilham - apa kata sesi digunakan untuk mendapatkan maklum balas berguna untuk memantapkan lagi  dokumentari? Walaupun kami sudah ada rangka kerja apa yang mahu diisi, apa salahnya melihat maklum balas orang ramai, apa yang mereka harap atau mahu lihat dalam dokumentari yang bertujuan mahu mendaulatkan Melayu dan Islam itu?

Ini sedikit sebanyak mengulangi apa yang pernah berlaku pada acara ke-7 HIKMAH lebih setahun lalu. Lihat HIKMAH VII di Melaka - Darah Melayu pun mula menggelegak. Bezanya kali ini kami sudah ada sokongan dana yang cukup besar untuk melaksanakan perkara. Dengan ini bolehlah diberitahu bahawa dokumentari kami itu bernama "Daulah Melayu". Ia akan mengandungi 13 episode sepanjang 1 jam setiap satu meliputi segala macam hal daripada asal usul Melayu zaman Sundaland (ketika Asia Tenggara masih sebuah tanah besar, Laut Cina Selatan masih daratan lebih 8,000 tahun lalu) membawa kepada apa yang perlu untuk membangkitkan Melayu dan Islam akhir zaman.

Di bawah biar dikongsikan update yang dibuat di Facebook 2 jam lalu. Selepas itu baru diletakkan atur cara yang sepatutnya untuk HIKMAH Seri Menanti hari Sabtu..


--------------------


MENJALANKAN HIKMAH SERI MENANTI BERSAMA GPMS UITM

Salam semua. Ada banyak perkembangan baru mahu dikongsikan tentang HIKMAH Seri Menanti yang akan berlangsung di Ladang Alam Warisan 4 April 2015 iaitu 2 minggu sahaja lagi. Sebelum ini saya tidak banyak bercakap tentangnya kerana sibuk dengan komitmen lain terutama satu projek dokumentari. Tetapi sebaik sahaja mendapat tahu perkembangan terbaru tentang jadual perjalanan projek, perkembangan yang sangat melegakan daripada segi aturan masa, saya mendapat nafas baru untuk menangani acara ke-13 HIKMAH itu.

Sebaiknya perkembangan-perkembangan ini dikongsikan dalam blogspot HIKMAH. Namun untuk membuka aliran penulisan yang baik bagi saya biar dikongsikan terdahulu atur cara tentatif yang disediakan pihak GPMS UiTM. Biar diberitahu program HIKMAH di Seri Menanti ini sebenarnya terbit atas jemputan mereka juga tuan punya ladang iaitu saudara Akmal @ Bendahara Alam Warisan. Ini kerana mereka meminta HIKMAH untuk mengisi satu program belia mereka.

Jadilah HIKMAH Seri Menanti bertindan dengan program yang mereka panggil "Konvensyen Anak Melayu 2015". Untuk itu sekitar 130 orang pelajar UiTM akan hadir bermula Jumaat malam Sabtu membawa ke hari Ahad. Ramai lagi iaitu hadirin bukan daripada UiTM dijangka hadir untuk program utama hari Sabtu. Saya bagi pihak HIKMAH sendiri memilih untuk menumpukan pengaturan pada hari itu sahaja. Tetapi kami juga secara tidak langsung terlibat untuk atur cara hari Jumaat juga hari Ahad.

Dengan itu kawan2 atau hadirin HIKMAH boleh turut bersama Jumaat hingga Ahad jika mahu. Anda boleh membawa khemah sendiri untuk bermalam di ladang yang cukup segala keperluan asas atau basic amenities untuk penginapan yang cukup selesa. Atur cara tentatif yang mereka tunjukkan kepada saya petang tadi sudah cukup elok buat masa ini. Cuma ada aturan masa hari Sabtu yang perlu diperbetulkan juga kemunculan satu faktor baru yang akan saya umumkan kemudian. Di sini saya kongsikan apa yang mereka telah suakan tanpa apa2 perubahan ya. Oh, gambar yang digunakan diambil daripada FB wakil GPMS UiTM...

Ringkasan Tentatif Program

Jumaat ( 3 April 2015 )

Masa

4.00 – 6.00 pm : Pendaftaran urusetia dan peserta di Kolej Seroja

6.00 – 8.30 pm : Peserta dan Urusetia bertolak dari Shah Alam ke Ladang Alam Warisan

8.30 – 9.00 pm : Tiba di Ladang Alam Warisan dan persiapan diri

9.00 – 11.00 pm : Slot 1: Tayangan Perdana “Queen Of Langkasuka”

11.00 pm : Minum malam dan berehat


Sabtu ( 4 April 2015)

Masa

8.00 – 8.30 am : Sarapan pagi

8.30 – 9.30 am : Slot 2: “Dinar Dirham vs Wang Kertas dan Penipuan Perbankan” oleh Amirul Haji Mohamad, jururunding utama Qiblah Consulting, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI

9.30 – 11.00 am : Slot 3: “Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu” oleh Shamsul Yunos ,bekas wartawan Malay Mail

11.00 – 12.00 pm : Slot 4: “Tipu Daya Dajjal dan Illuminati untuk Menakluki Dunia” oleh Mohd Khalid Yahya @ Muhammad Nurani Maarif, penulis buku “Membongkar Misteri Dajjal”, pengerusi AKAR (Akademi Kajian Rumpun Nusantara)

1.00 – 2.00 pm : Rehat, solat dan makan tengah hari

2.00 – 3.00 pm : Slot 5: “Teknologi Melayu lama : Bukti Bangsa yang Berkebolehan” oleh Hasan Yusof, pegawai penyelidik Mahkamah Syariah Melaka

3.00 – 4.30 pm : Slot 6: “Negeri Sembilan sepintas lalu : Dari Melaka ke Seri Menanti” oleh Aziz Hj Mohd Gorip, Kurator, Lembaga Muzium Negeri Sembilan

4.30 – 6.30 pm : Slot 7: “Jalan Penarikan : Membuka Laluan Lama” oleh Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH, penulis siri buku “Berpetualang ke Aceh”

6.30 – 8.30 pm : Rehat, persiapan diri, solat dan makan malam

8.30 – 10.00 pm : Slot 8: ”Benua Sunda yang Hilang dan Tanah Melayu yang Diberkati” oleh Radzi Sapiee penulis trilogi novel ”Bertualang ke Aceh”

10.00 – 11.30 am : Tayangan Perdana ”Selempang Kuning”

11.30 am : Minum malam dan berehat

Ahad ( 5 April 2015 )

Masa

8.00 – 8.30 am : Sarapan pagi

8.30 – 10.30 am : Slot 9: “ Latihan Memanah Tradisional dan Berkuda ”

10.30 – 11.00 am : Rehat dan minum pagi

11.00 – 1.00 pm : Slot 10: “ Kelebihan sunnah Memanah dan Berkuda” oleh Tuan Muhamad Akmal bin Mohamad Dahalan ( Pemilik Ladang Alam Warisan )

1.00 pm : Makan tengah hari dan pulang ke Shah Alam-------------------


ATUR CARA HIKMAH SERI MENANTI YANG SEPATUTNYA


Atur cara di atas dibuat untuk mengutamakan peserta daripada UiTM. Sebab itu slot-slot pengisian dimulakan daripada Jumaat malam Sabtu hingga tengah hari Ahad sedangkan HIKMAH sendiri menumpukan pada pengisian hari Sabtu 4 April. Oleh itu atur cara tentatif hari tesebut haruslah begini :-


8.00 – 9.00 am : Kedatangan peserta dan sarapan pagi

9..00 - 10.00 : Pembukaan, ucapan alu-aluan dan sebagainya

10.00am - 12.30 pm : Pembentangan pagi :-

1. “Dinar Dirham vs Wang Kertas dan Penipuan Perbankan” oleh Amirul Haji Mohamad, jururunding utama Qiblah Consulting, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI

2.  “Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu” oleh Shamsul Yunos ,bekas wartawan Malay Mail

3. “Tipu Daya Dajjal dan Illuminati untuk Menakluki Dunia” oleh Mohd Khalid Yahya @ Muhammad Nurani Maarif, penulis buku “Membongkar Misteri Dajjal”, pengerusi AKAR (Akademi Kajian Rumpun Nusantara)

12.30 – 2.00 pm : Rehat, solat dan makan tengah hari

2.00 – 4.30 pm : Pembentang petang :-

1. “Teknologi Melayu lama : Bukti Bangsa yang Berkebolehan” oleh Hasan Yusof, pegawai penyelidik Mahkamah Syariah Melaka

2.  “Negeri Sembilan sepintas lalu : Dari Melaka ke Seri Menanti” oleh Aziz Hj Mohd Gorip, Kurator, Lembaga Muzium Negeri Sembilan

3. “Jalan Penarikan : Membuka Laluan Lama” oleh Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH, penulis siri buku “Berpetualang ke Aceh”

4.30 - 5.15pm : Rehat Asar dan minum petang

5.15 - 6pm : Sesi berkumpulan - Mengisi "Daulah Melayu". Sesi akan dimulakan dengan sedikit pengenalan oleh pihak penerbit dokumentari.


Dengan ini diumumkan bahawa setiap pembentang diberi masa 40 minit untuk berkongsi ilmu, bukan 30 seperti disebut sebelum ini. Setiap sesi telah dipanjangkan daripada 2 jam ke 2 jam setengah. Baki masa selepas pembentangan adalah untuk soal jawab. Selamat malam.
1 comment:

 1. BENTUKLAH PASUKAN MILITER PEMBUNUH THOGUT
  BENTUKLAH PASUKAN PEMBUNUH TOKOH-TOKOH MUSUH ISLAM
  BERITAHU BAHWA DIA AKAN MEMASUKI NERAKA JAHANAM

  SAMBUTLAH UNDANGAN GUBERNUR MILITER ISLAM
  KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU


  Untuk para Rijalus Shaleh dimana saja kalian berada,
  bukankah waktu subuh sudah dekat? keluarlah dan hunuslah senjata kalian.

  Firman Allah: at-Taubah 38, 39
  Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu jika dikatakan orang kepadamu: “Berperanglah kamu pada jalan Allah”, lalu kamu berlambat-lambat (duduk) ditanah? Adakah kamu suka dengan kehidupan didunia ini daripada akhirat? Maka tak adalah kesukaan hidup di dunia, diperbandingkan dengan akhirat, melainkan sedikit
  sekali. Jika kamu tiada mahu berperang, nescaya Allah menyiksamu dengan azab yang pedih dan Dia akan menukar kamu dengan kaum yang lain, sedang kamu tiada melarat kepada Allah sedikit pun. Allah Maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

  Firman Allah: al-Anfal 39
  Dan perangilah mereka sehingga tidak ada fitnah lagi, dan jadilah agama untuk Allah.

  Peraturan dan undang-undang ciptaan manusia itu adalah kekufuran, dan setiap kekufuran itu disifatkan Allah sebagai penindasan, kezaliman, ancaman, kejahatan dan kerusakan kepada manusia di bumi.

  Allah Memerintahkan Kami untuk menghancurkan dan memerangi Pemerintahan dan kedaulatan Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia karena itu adalah FITNAH

  Firman Allah: al-Hajj 39, 40
  Telah diizinkan (berperang) kepada orang-orang yang diperangi, disebabkan mereka dizalimi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk menolong mereka itu. Iaitu
  orang-orang yang diusir dari negerinya, tanpa kebenaran, melainkan karena mengatakan: Tuhan kami ialah Allah

  Firman Allah: an-Nisa 75
  Mengapakah kamu tidak berperang di jalan Allah untuk (membantu) orang-orang tertindas. yang terdiri daripada lelaki, perempuan-perempuan dan kanak-kanak .
  Dan penindasan itu lebih besar dosanya daripada pembunuhan(al-Baqarah 217)

  Firman Allah: at-Taubah 36, 73
  Perangilah orang-orang musyrik semuanya sebagai mana mereka memerangi kamu semuanya. Ketahuilah bahawa Allah bersama orang-orang yang taqwa. Wahai Nabi! Berperanglah terhadap orang-orang kafir dan munafik dan bersikap keraslah terhadap mereka.

  Firman Allah: at-Taubah 29,
  Perangilah orang-orang yang tidak beriman, mereka tiada mengharamkan apa yang diharamkan Allah dan Rasul-Nya dan tiada pula beragama dengan agama yang benar, (iaitu) diantara ahli-ahli kitab, kecuali jika mereka membayar jizyah dengan tangannya sendiri sedang mereka orang yang tunduk..

  Bentuklah secara rahasia Pasukan Jihad Perang setiap Regu minimal dengan 3 Anggota maksimal 12 anggota per desa / kampung.
  Siapkan Pimpinan intelijen Pasukan Komando Panji Hitam secara matang terencana, lakukan analisis lingkungan terpadu.

  Apabila sudah terbentuk kemudian Daftarkan Regu Mujahid
  ke Markas Besar Angkatan Perang Pasukan Komando Bendera Hitam
  Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Mari Bertempur dan Berjihad dalam Naungan Pemerintah Khilafah Islam, berpalinglah dari Nasionalisme (kemusyrikan)

  Masukan Kode yang sesuai dengan Bakat Karunia Allah yang Antum miliki.

  301. Pasukan Bendera Hitam
  Batalion Pembunuh Thogut / Tokoh-tokoh Politik Musuh Islam

  302. Pasukan Bendera Hitam Batalion Serbu
  - ahli segala macam pertempuran
  - ahli Membunuh secara cepat
  - ahli Bela diri jarak dekat
  - Ahli Perang Geriliya Kota dan Pegunungan

  303. Pasukan Bendera Hitam Batalion Misi Pasukan Rahasia
  - Ahli Pelakukan pengintaian Jarak Dekat / Jauh
  - Ahli Pembuat BOM / Racun
  - Ahli Sandera
  - Ahli Sabotase

  304. Pasukan Bendera Hitam
  Batalion Elit Garda Tentara Khilafah Islam

  305. Pasukan Bendera Hitam Batalion Pasukan Rahasia Cyber Death
  - ahli linux kernel, bahasa C, Javascript
  - Ahli Gelombang Mikro / Spektrum
  - Ahli enkripsi cryptographi
  - Ahli Satelit / Nuklir
  - Ahli Pembuat infra merah / Radar
  - Ahli Membuat Virus Death
  - Ahli infiltrasi Sistem Pakar

  PASUKAN KOMANDO BENDERA HITAM
  KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU
  email : angsaputih@inbox.com

  ReplyDelete

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.