Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Friday, February 28, 2020

HIKMAH ISTAC 2020 - Menelusuri pelbagai aspek peradaban Melayu demi kebangkitan ummah akhir zaman

Salam petang Jumaat pertama bulan Rejab tahun 1441 Hijriah. Sampai masanya untuk melengkapkan cerita-cerita sekitar penganjuran acara ke-22 HIKMAH di ISTAC, Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam pada hari Sabtu 22 Februari lalu. Bersambung daripada HIKMAH ISTAC 2020 - "Salam Fakir Andalusia", kelebihan ilmu dan signifikan mengadakan acara di ISTAC.


Sesi pembukaan acara secara rasminya selesai selepas pembacaan syair "Kelebihan Ilmu".  Jam 11.19 pengacara pun mengumumkan permulaan sesi seterusnya iaitu pembentangan ilmu pagi. Dijadualkan berlangsung 11 pagi hingga 1 petang ia terdiri daripada 3 pembentangan ilmu sepanjang 30 minit setiap satu. Masa lebih (kalau ada) selepas itu diperuntukkan bagi sesi soal jawab.


 
Sesi dimulakan 20 minit lewat dengan pembentangan pertama oleh saya. Dalam atur cara disebut tajuk pembentangan adalah “Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia”. Ia dibawa oleh Radzi Sapiee @ Merah Silu, pengkaji dan penulis buku, presiden HIKMAH. Oleh kerana tidak dapat ditemui apa-apa gambar menunjukkan saya membuat pembentangan biar digantikan dengan slaid.


Dalam satu atur cara lebih terperinci yang disampaikan kepada ahli akademik ISTAC bertanggungjawab terhadap hal ehwal pelajar ditambah bahawa pembentang adalah calon sarjana (Masters) dalam bidang Pemikiran Islam dengan pengkhususan dalam perbandingan naratif sains dan agama. Pembentangan mahu menunjukkan kelebihan Alam Melayu/Asia Tenggara yang suatu masa dahulu pernah menjadi benua sebesar 2 kali benua Hindi berdasarkan beberapa sumber.


Perincian akan dibuat dalam artikel khas tentang pembentangan. Begitu juga halnya bagi tajuk-tajuk lain. Pembentangan kedua diberi tajuk “Keris Sebagai Pakaian Peradaban Melayu”. Disampaikan oleh Tengku Ahmad Ridhaudin, penulis dan calon PhD di ISTAC dalam bidang pemikiran Islam khusus pada kajian keris juga presiden ISTACSS (Persatuan Pelajar ISTAC) ia bermula sekitar jam 12.02.


Pembentang yang juga telah menulis 5 buah buku kecil tentang keris tidak menggunakan slaid. Bercakap secara terus kepada hadirin beliau membuat demonstrasi permainan keris berdasarkan penemuan beliau bahawa permainan keris yang asal tidak menikam sebaliknya lebih pada menghiris.Keadaan pada jam 12.20


Walaupun kehadiran tidak seramai mana ia adalah lebih baik berbanding apa yang saya pernah lihat pada beberapa majlis ilmu walaupun yang bercakap adalah tokoh-tokoh besar.


Jam 12.38 pembentang ketiga saudara Shaiful Hakim membawa tajuk “Ilmu Kejuruteraan di Alam Melayu dan Islam”. 


Beliau adalah pensyarah kejuruteraan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan calon double PhD dalam bidang Aerospace Engineering di UPNM dan Institut National Science Applique (INSA) di Bourges, Perancis. Saya yang turut bertindak sebagai moderator menambah dengan memperkenalkan Shaiful sebagai seorang pengamal Silat Gayong yang rajin mengajar sehingga telah membuka 7 buah gelanggang di Perancis.


Menariknya beliau dapat menggunakan ilmu analisis pergerak udara sekitar sayap kapal terbang bagi menunjukkan kelebihan keris berbanding senjata tajam lain. Lihat siaran langsung Facebook yang dibuat isteri saya di sini.


Sekitar jam 1.25 baru sesi pembentangan pagi tamat. Gambar ini menunjukkan suasana di ruang legar luar bilik acara jam 1.52.


Ketika itu ramai sudah menikmati makan minum tengah hari yang disediakan secara percuma oleh pihak kami. Sejumlah hadirin sedang berlegar-legar melihat pameran dan jualan di tapak-tapak yang juga diberikan secara percuma tanpa perlu pun mendaftar... datang sahaja dan aturlah barangan anda. Saya pula masih belum makan kerana baru selesai beberapa urusan dalam memastikan kelancaran majlis.Di dataran terbuka tengah bangunan utama ISTAC pula ada hadirin memanah.


Mereka sebetulnya telah bermula sejak awal pagi. Memang dataran terbuka disediakan bagi aktiviti-aktiviti luar terutama bersilat sambil pembentangan berjalan dalam bilik acara.


Sesungguhnya ramai yang hadir adalah kawan-kawan kami dalam dunia persilatan juga aktivis busana tradisional Melayu.


Oh. Beberapa gambar diambil daripada FB kawan-kawan.


Antaranya adalah pertunjukan silat yang diadakan dalam bilik acara sekitar jam 2.40. Ketika ini saya sedang berada di masjid untuk menunaikan solat. Boleh lihat rakaman video berkenaan di sini.


Sekitar jam 2.50 iaitu 20 minit lewat berbanding jadual asal baru saya bersedia untuk memulakan sesi pembentangan petang. Sebelum itu hadirin diajak bergambar beramai-ramai. Beberapa hari kemudian baru sedar rupa-rupanya ada sejumlah termasuk kawan-kawan pemanah tidak ada dalam gambar kerana sedang berada di bahagian lain bangunan ISTAC.


Sesi dimulakan jam 2.55 dengan pembentangan bertajuk “Dinar dan Dirham Sebagai Wadah Kebangkitan Ummah” oleh saudara Hazrin Marjan, seorang perunding kewangan Islam dan aktivis dinar dirham.


Slot ini asalnya diberikan kepada perunding dan aktivis lain saudara Amirul Haji Mohamad. Tetapi ini tidak dapat dilakukan kerana diganggu masalah kesihatan. Sejak 2 minggu kebelakangan beliau sudah beberapa kali keluar masuk wad di hospital.


Saya telah meminta Amirul kemudian Hazrin untuk menyentuh bab negara Cina dalam pembentangan. Ini kerana teringat pernah membaca beberapa laporan di Internet bahawa negara besar komunis itu giat mengumpulkan emas beberapa tahun lalu. Tiba-tiba sahaja selepas itu mereka memiliki dana yang banyak untuk memulakan satu projek besar infrastuktur gergasi menghubungkan banyak negara yang dikenali sebagai OBOR (One Belt One Road initiative).


Menariknya, atas kebetulan apa entah, ketika hendak memulakan bicara tentang Cina datang 2 orang tetamu beragama Islam daripada negara tersebut lalu menyertai majlis. Tersenyum paling kiri dalam gambar adalah Imam Ibrahim Nuruddin. Saya diberitahu beliau adalah imam Masjid Jalan Taman, bandar Zhengzhou di provinsi Henan.


Yang memberitahu itu adalah Profesor Datuk Dr Awang Sariyan, pembentang kedua sesi petang. Beliau pernah memegang jawatan ketua Unit Tamadun Melayu Islam di ISTAC sebelum berpindah ke UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris) di Tanjung Malim, Perak untuk menjadi penyandang Kursi Za'aba. Beberapa tahun sebelum itu beliau pernah menjadi profesor mengajar bahasa Melayu di Cina. Dua orang tetamu itu adalah kenalan beliau namun datang ke majlis HIKMAH disebabkan ada pelajar ISTAC dari Cina memberitahu tentang acara.


Awang Sariyan membawa tajuk "Melayu dan Islam Berpisah Tiada". Oh, seorang daripada tetamu tadi cuma tahu berbahasa Arab selain bahasa Cina. Nasib baik pembentang sebelumnya iaitu saudara Hazrin fasih berbahasa Cina. Beliau dengan lancar dapat menerangkan apakah yang dibincangkan dalam pembentangan terutama yang melibatkan negara Cina.


Awang pula menerangkan kenapa Melayu dan Islam itu berpisah tiada berdasarkan perkembangan Islam di Alam Melayu. Ini diikuti peruntukan-peruntukan berkenaan dalam Perlembagaan Negara Malaysia.


Sekitar jam 4.15 saya membawa pembentangan terakhir sesi juga bagi keseluruhan majlis dengan memberikan tajuk yang kelihatan. Ia asalnya diperuntukkan untuk dibawa oleh Sheikhul Quliyyah ISTAC, Profesor Ulung Datuk Dr Osman Bakar. Namun Osman yang juga diminta merasmikan majlis waktu pagi memberitahu tidak dapat bersama sepenuh hari. Oleh itu tajuk diambil alih oleh saya. 


Andalusia yang terletak di hujung barat benua Eropah dipilih sebagai topik kerana pernah mengalami zaman keemasan ilmu Islam ratusan tahun yang lampau. Ia menjadi jambatan bagi negara-negara Eropah mencapai kemajuan sehingga muncullah tamadun Barat yang kita lihat hari ini.


Keberadaan Andalusia kemudian dikaitkan dengan aspirasi keilmuan tinggi ISTAC. Ini boleh dilihat melalui seni bina bangunan yang jelas memaparkan ciri-ciri Istana Alhambra (dahulunya milik kerajaan Islam) yang masih wujud di wilayah berkenaan. Lihat video syarahan di sini.


Jam 5.02, felo kanan ISTAC, Profesor Datuk Dr Baharuddin meminta ruang untuk menerangkan atau menambah tentang satu perkara melibatkan keSufian yang ada saya sebut dalam pembentangan. Lihat sini. Dilihat pada satu lapis kelihatan pelbagai tajuk yang dibentangkan seperti mencapah sehingga boleh masuk bab Andalusia. Apa kena mengena pula dengan bangsa dan tanah air kita? Namun pada hakikat semua tajuk dipilih  bagi menelusuri pelbagai aspek peradaban Melayu demi kebangkitan ummah akhir zaman.


      
Beberapa hari kemudian terlihat pula video persembahan silat berkeris ini dikongsikan orang di FB. Rupa-rupanya ada yang sempat membuat rakaman di dataran ketika kami dalam bilik membentang. Sesungguhnya memang hajat saya mengajak kawan-kawan persilatan datang ke ISTAC supaya dapat bersama merasai aura cintakan ilmu yang wujud melalui seni bina nostalgia zaman keemasan Islam Andalusia. Semoga ia dapat merangsang semua supaya lebih bijak mengatur langkah-langkah perjuangan pada masa hadapan. Insyaallah. Allahuakbar.


No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.