Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Saturday, December 15, 2012

Arka - Satu tribute untuk pejuang bangsa, Raja Haji Fi Sabilillah

Saya kira ini ada kaitan dengan HIKMAH juga. Daripada blogspot CATATAN SI MERAH SILU.----------------OK. Sebelum jiwa dan tumpuan saya diisi oleh satu lagi acara berkaitan kedaulatan Melayu dan Islam pagi karang baik dilepaskan yang ini. Kiranya sempena 1 Safar 1434 Hijrah...Dalam blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) terutama pada artikel Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu - Dari pembukaan ke makan tengah hari ada disebut bagaimana syarikat penerbitan filem dan drama Pesona Pictures yang diterajui pengarah terkenal Datin Paduka Shuhaimi Baba menghantar satu krew untuk mengikuti acara yang dilaksanakan HIKMAH di Melaka 25 Nov. Ini berlaku setelah beliau melihat dan mendengar bacaan wasiat Raja Haji seperti dikongsikan pada artikel Video klip sekitar HIKMAH 4 Nov. Tadi saya  memenuhi jemputan pihak beliau agar membawa isteri dan anak-anak ke majlis doa selamat dan tahlil di pejabat mereka di Taman Tun Dr. Ismail. Kami sampai agak lewat tapi sempatlah mendengar tazkirah yang diberikan seorang ustaz sebelum bersolat jemaah Isyaq.


Selepas itu kami pun menikmati juadah nasi briyani yang enak. Setelah beberapa waktu baru saya tergerak untuk mengambil gambar.


Kalau ikutkan saya tidak terfikir pun untuk bercerita tentang majlis ini. Terlalu banyak perkara sedang bermain di kepala... tentang majlis permasyhuran Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur yang akan dihadiri pagi Ahad ini, tentang penulisan berkenaan HIKMAH 25 Nov yang belum disiapkan lagi, penulisan yang akan digabungkan dengan hasil kerja sejumlah pembentang lain untuk membentuk sebuah buku baru yang bakal diterbitkan kerajaan negeri Melaka dengan sokongan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) dan Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP). Tentang acara terbaru HIKMAH yang bakal diadakan di Lumut, Perak 27 Januari 2013 bersamaan 16 Rabiulawal, musim sambutan Maulidur Rasul, insyaallah dihadiri oleh baginda Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. Namun saya diminta untuk bercerita sedikit tentang majlis ini. Itu yang baru saya mengambil gambar...


Adapun majlis tahlil dan doa selamat ini diadakan sempena projek terbaru Shuhaimi iaitu sebuah drama bersiri tentang pejuang Melayu terkenal berketurunan Bugis, Raja Haji Fi Sabilillah. Turut dijemput adalah sahabat saya dari Pulau Bentan, kekanda Raja Syukri yang merupakan keturunan langsung belah lelaki pejuang ini. Beliaulah orang yang membaca wasiat pada HIKMAH 4 Nov sehingga menarik perhatian Shuhaimi dan Pesona Pictures untuk menghubungi saya. Namun Raja Syukri yang sudah agak lama berlegar-legar di Semenanjung untuk menghadiri 3 acara melibatkan HIKMAH sambil menziarahi saudara mara di merata pelusuk negara sudah kembali ke tanah airnya. Semasa saya menghubunginya malam Jumaat beliau berada di Pulau Penyengat lalu memberitahu akan menziarahi makam Raja Haji pada siangnya seraya mendoakan kejayaan projek Shuhaimi.


Saya pun membuat temu duga ringkas dengan Shuhaimi. Saya diberitahu ini adalah drama bersiri lapan episod untuk Astro sepanjang sejam setiap episod. Penggambaran akan dimulakan 19 Disember dengan seorang pelakon yang baru saya tahu bernama Syed Nahar (saya pernah melihat mukanya di kaca TV tetapi tidak tahu namanya) bakal memegang watak Raja Haji. Cerita akan bermula pada zaman Daeng Kemboja ibni Daeng Parani menjadi Yamtuan Muda Riau ketiga (moyang saya sebelah ibu ini) dan Raja Haji menjadi pembantu yang dikenali sebagai Kelana Jaya Putra. 

Walaupun semasa itu Raja Haji diketahui menjelajah ke serata ceruk rantau Alam Melayu melakukan pelbagai pekerjaan dan terlibat dengan beberapa peperangan, kata Shuhaimi mereka mahu bermula dengan cerita Raja Haji pergi ke Melaka menuntut beberapa hal tentang pembahagian pendapatan daripada gabernor Melaka yang berbangsa Belanda. Dari situ akan terbit beberapa hal lagi yang membawa kepada perselisihan dengan penjajah Barat itu. Saya pada mulanya menduga siri akan ditamatkan dengan kisah Raja Haji mangkat syahid dibedil di Teluk Ketapang 1784, selepas lama dapat mengepung Kota Melaka dan hampir mengalahkan terus kuasa kuffar itu. Namun menurut Shuhaimi cerita akan diteruskan dengan kisah nasib kerabat diraja Bugis selepas kemangkatan Raja Haji di mana Sultan Mahmud III (bukan Sultan Mahmud yang mangkat dijulang tahun 1699 ya, sultan ini adalah daripada keturunan bendahara dan memerintah 1761-1811) dipaksa oleh Belanda agar menghalau orang Bugis keluar daripada Bentan.

Tumpuan diberikan kepada puteri Raja Haji, Engku Hamidah yang bakal dikahwini Sultan Mahmud  sehingga Pulau Penyengat, pulau kecil yang terletak berhadapan kota Tanjung Pinang di Bentan diserahkan kepada kerabat Raja Haji sebagai satu bentuk maskahwin. Kata Shuhaimi, Engku Hamidah dan ahli keluarganya disorokkan di Selangor yang sedang diperintah sepupu Raja Haji iaitu Sultan Ibrahim ibni Sultan Salehuddin ibni Daeng Chelak. Seingat saya pula Engku Hamidah dan keluarga dibawa berlindung ke Kalimantan oleh Raja Ali ibni Daeng Kemboja yang bakal menjadi Yamtuan Muda Riau kelima. Tak mengapa. Mungkin mereka disorok di beberapa tempat sebelum Raja Ali (rasa nak sebut... moyang saya sebelah ibu juga) dapat mengemblengkan kembali kekuatan orang Bugis lalu mendapat kembali kedudukan di Bentan setelah diperkecilkan buat beberapa lama akibat kemangkatan Raja Haji. 

Oh. Tentang pelakon Syed Nahar yang bakal membawa watak Raja Haji ibni Daeng Chelak. Saya ada bertanya beliau berasal dari marga mana? Jawab beliau bapanya dari keluarga Al-Bukhari yang merupakan keturunan Saidina Hassan, ibunya daripada keluarga Jamalulail. Mendengarkan ini saya merasakan agak tepat beliau diamanahkan membawa watak Raja Haji kerana saya percaya raja-raja Bugis juga adalah darah Ahlul Bait Rasulullah SAW daripada nasab Al-Hasani selain dikatakan keturunan Ratu Balqis dan Nabi Sulaiman. Rekod sejarah pula menyatakan anak beranak Lima Daeng Bersaudara (Daeng Parani, Daeng Merewah, Daeng Menambon, Daeng Chelak dan Daeng Kemasi) ramai berkahwin silang dengan keluarga Sayyid dari marga Al-Qudsi yang diketahui memang berdarah Saidina Hassan.

Tentang tajuk "Arka" pada artikel ini pula saya diberitahu ia adalah tajuk drama bersiri. Tetapi saya terlupa hendak memastikan dengan Shuhaimi, saya cuma diberitahu oleh kakitangan Pesona Pictures. Arka adalah perkataan yang agak pelik kedengaran bagi saya. Kata seorang kakitangan ia bermaksud cahaya. Saya menyemak Kamus Dewan lalu mendapati ia bermakna "cahaya yang berkilau yang terhasil di udara akibat ternyahnya cas eletrik di antara dua elektrod atau litar elektrik bertekanan tinggi yang terputus". 

Semasa mahu meninggalkan majlis saya sempat menegur pelakon Rusdi Ramli tentang watak apakah yang dimainkannya. Beliau menjawab ringkas : "Sultan". Saya kira sultan yang dimaksudkan haruslah Sultan Mahmud III yang ditabalkan oleh Daeng Kemboja, sultan yang bakal mengahwini Engku Hamidah ibni Raja Haji. Boleh rujuk artikel lama saya Kembara Johor-Riau - Dari Tanjung Pinang ke Pulau Penyengat.


p/s : Saya ada bertanya sedikit kepada Shuhaimu tentang hal filem Tanda Putera yang masih tidak dapat ditayangkan di pawagam, dipercayai kerana isinya tentang peristiwa 13 Mei 1969 boleh menyinggung sesetengah pihak. Tapi tak payahlah diceritakan ya kerana saya dah kata off the record. :]


1 comment:

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.