Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Saturday, June 22, 2013

HIKMAH Isra' dan Mi'raj : Batu Bersurat Terengganu dan pelestarian adat Melayu

Salam semua. Hari ini saya mahu bercerita tentang hari terakhir acara HIKMAH V. Bersambung dari HIKMAH Isra' dan Mi'raj : Dari khilafah Uthmaniyah ke Tokku Paloh dan mushaf quran Terengganu.


Sabtu 8 Jun 2013 bersamaan 29 Rejab. Sampailah kita pada hari terakhir acara "HIKMAH Isra' dan Mi'raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu". Hari dibuka dengan persembahan silat oleh ahli persilatan Lian 12 dari Manir berdekatan bandar raya Kuala Terengganu kalau tak salah ingatan. Persembahan ini tiada dalam jadual asal tetapi diumumkan pada hari sebelumnya, apabila seorang hadirin tergerak untuk menaja. Ia juga menggantikan slot pembentangan bertajuk "Tradisi Gemilang : Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19" yang telah dialih ke petang Jumaat.


Hari itu saya berpakaian set sampin dan tanjak sama seperti yang pernah ditonjolkan pada acara ketiga HIKMAH di Lumut, Perak 27 Januari dan acara keempat di Kandis, Bachok, Kelantan 16 Mac. Cuma kombinasi baju dan seluar sahaja lain dan kali ini kaki saya berbungkus sakit...


Selepas jam 10 baru dimulakan sesi pembentangan. Pensyarah dari Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Dr Syed Lutfi bercakap tentang "Jejak dan Legasi Tokku Paloh dan Keluarga". Melihat koleksi gambar baru saya tersedar cuma mengambil satu sahaja gambar beliau iaitu yang ini. Saya juga baru sedar bahawa telah terlupa langsung untuk mengambil gambar sekitar pembentangan seterusnya, pembentangan bertajuk "Batu Bersurat Terengganu : Mesej untuk Umat Akhir Zaman" oleh En. Rashid, seorang pegawai kanan Muzium Negeri Terengganu. 

Untuk pengetahuan Batu Bersurat Terengganu yang dikatakan ditulis tahun 1303 Masihi ada tersimpan di muzium tersebut. Seolah-olah dirancang, Dr Syed Lutfi yang bercakap tentang Tokku Paloh memiliki nasab keturunan terus ulamak bertaraf wali abad ke 19 itu dari belah ibu. Tapi nasab belah bapanya sampai kepada orang yang dikenali sebagai Sayyid Husin bin Ghulam Al-Bukhari, orang yang dikatakan menemui Batu Bersurat Terengganu sekitar tahun 1887, zaman Tokku Paloh.


Oleh kerana saya terlupa mengambil gambar sekitar pembentangan batu bersurat, biarlah gambar batu yang diambil tahun 2009 dalam Muzium Terengganu ini dijadikan hiasan. Rujuk artikel lama Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Menyelesaikan 'bil tertunggak' bagi sekitar Kuala Terengganu...  di blogspot CATATAN SI MERAH SILU. Biar diberitahu ada yang menyangkakan orang yang menemui batu tersebut secara tidak sengaja di sebuah surau di Kuala Berang  adalah berbangsa India kerana nama bapanya disebut sebagai Ghulam. Walhal ia cuma nama panggilan sedangkan orang yang dimaksudkan, Sayyid Husin adalah seorang saudagar Arab berketurunan Nabi Muhammad SAW, dari keluarga Al-Bukhari. Mungkin bapanya pernah singgah berdakwah di India lalu dipanggil Ghulam. Apapun batu itu telah dijadikan tempat alas kaki orang mengambil wudhuk sejak beberapa lama, Sayyid Husin menemuinya apabila tersedar ada tulisan jawi pada batu.

En. Rashid dari muzium menyebut beberapa aspek tentang batu bersurat seperti pernah dikemukakan sejumlah pengkaji. Menariknya beliau menambah sebenarnya apa yang disimpan pihak muzium cuma bahagian bawah. Bahagian atas yang lebih besar telah patah lalu hilang, tidak diketahui di mana. Katanya ia mungkin mengandungi sejumlah lagi peruntukan undang-undang syariah atau undang-undang Islam yang perlu dipatuhi rakyat di negeri Terengganu (sebelum bernama Terengganu agaknya) zaman itu. Namun ada pihak percaya ia mengandungi petunjuk tentang kebangkitan Islam akhir zaman dari bumi Timur.


Selepas rehat solat Zuhur dan makan tengah hari iaitu sekitar jam 3, sampailah masa untuk upacara perasmian HIKMAH V oleh pesuruhjaya agama negeri Terengganu, Dato' Haji Mohd Rozali bin Salleh. Perasmian itu merangkap penutup rasmi acara. Kata-kata aluan diberikan dahulu oleh ahli jawatan kuasa masjid. Kemudian baru pesuruhjaya memberikan kata-kata panjang lebar yang menjurus ke arah pelestarian adat Melayu bersama Islam.


Adalah menarik apabila beliau menyebut tentang pengstrukturan semula sistem pentadbiran agama negeri  yang baru dibuat dalam masa terdekat, satu pendekatan yang sedang diperhatikan keberkesannya oleh badan-badan agama negeri lain. Menurut Dato' Rozali, jabatan agama negeri telah diserapkan ke dalam Majlis Agama Negeri sebagai badan tertinggi. Majlis agama pula diletak ke bawah Sultan, tidak lagi di bawah Menteri Besar seperti halnya sebelum ini. Ini adalah menurut satu resolusi terbaru yang diluluskan Majlis Raja-raja. Malah ahli politik tidak lagi dibenarkan memegang jawatan dalam badan agama. Ini dibuat agar badan agama tidak boleh sewenang-wenangnya dimanipulasikan oleh orang-orang politik. Maka badan agama tidak dapat dikacau apabila berlaku pertukaran kerajaan.


Perkara ini dibuat kerana sudah berlaku di sesetengah negeri badan-badan agama cuba dipengaruhi orang bukan Islam sedangkan orang Islam yang bertanggungjawab ke atas badan pula seperti mahu menjaga hati kawan bukan Islam kerana faktor pakatan politik. Sudah ada pihak cuba mendapat wang zakat untuk orang bukan Islam malah belanja dari kerajaan termasuk dari badan agama Islam untuk menyokong aktiviti agama lain. Sedangkan ini jelas haram kerana duit zakat cuma boleh digunakan untuk orang Islam.


Paling menarik apabila Dato' Rozali menekankan, majlis agama bukan sahaja untuk agama Islam tetapi untuk orang Melayu yang menurut definisi perlembagaan HARUS BERAGAMA ISLAM. Maka itu majlis harus diakui dan dikenali sepenuhnya sebagai Majlis Agama Islam DAN ADAT ISTIADAT MELAYU di bawah seliaan Sultan sepertimana sepatutnya berlaku sejak dahulu lagi. Maka majlis ini bertanggungjawab menjaga kepentingan agama Islam di negeri Terengganu seiring dengan kepentingan orang Melayu yang mana kini sering diserang sebagai bersifat rasis dan assobiyah, kononnya tak perlulah jaga Melayu, perlu jaga Islam sahaja.


Sesungguhnya pada apa yang disebut pesuruhjaya agama itu ada beberapa perkara yang layak diketengahkan pada muka hadapan akhbar-akhbar perdana. Sayangnya, selain dapat bercakap di radio FM Terengganu pagi Khamis kemudian dikunjungi wartawan RTM pagi Sabtu (mereka ada menemuduga saya dalam masjid sambil membuat rakaman video tetapi meninggalkan acara sebelum Zuhur), acara kurang mendapat liputan. Malah jumlah kehadiran Sabtu itu adalah yang paling rendah sepanjang HIKMAH V berlangsung sejak Rabu 5 Jun lepas Maghrib. Walhal ia adalah hari kemuncak. Tidak ada sebab orang tidak mengetahui tentangnya selepas acara berlangsung Rabu, Khamis dan Jumaat.


Apapun kami tetap meneruskan bahagian berikutnya iaitu sesi bengkel berkumpulan sepertimana diadakan pada penghujung setiap acara HIKMAH.


Cuma tidak seperti dahulu di mana kami dapat memecahkan peserta kepada 10 kumpulan menurut minat seperti Perkerisan, Persilatan dan Perubatan kali ini kami cuma menjadikan mereka dua kumpulan, satu laki-laki, satu perempuan.


Dengan tema bertajuk "Penyediaan Tapak Kekhalifahan Mengikut Manhaj Nubuwwah (atau Kenabian)", bengkel dibuat dengan peserta ditanya terlebih dahulu : "Kalau diberi peluang menyampaikan hajat dan buah fikiran kepada Imam Mahdi, apakah yang mahu dinyatakan?"


Bergambar bersama beberapa orang yang masih ada petang selepas solat Asar. Terus terang cakap, saya merasa agak kesal dengan jumlah pernyertaan HIKMAH V walhal ia diadakan 5-8 Jun, 4 hari tu (3 hari kalau menurut perkiraan Islam di mana acara selepas Maghrib 5 Jun dikira sama hari dengan siang Khamis keesokannya). Ada cukup banyak masa untuk mendekati majlis berbanding acara-acara HIKMAH sebelum ini yang dibuat cuma satu hari sahaja tetapi jauh lebih ramai penyertaan. Sedangkan dari segi pengisian saya percaya ini adalah acara terbaik HIKMAH setakat ini.

Kemudian saya diberitahu ada masalah prejudis yang dikaitkan dengan politik. Ada orang memberitahu penduduk sekitar ada ternampak poster majlis lalu terus tertumpu pada keris. Tanpa mempedulikan lambang Al-Quran, tanpa mempedulikan juga lambang Batu Bersurat Terengganu, terus keris itu dikaitkan dengan sebuah parti politik. Perjuangan kami untuk membela Melayu terus disempitkan, kami dikatakan cuma alat parti!

Masyaallah! Tapi tak mengapalah. Kami tetap mendapat penyertaan yang meriah. Di kalangan yang ada, semangat kekeluargaan sangat kuat atas nama Melayu dan Islam, tiada langsung unsur-unsur politik. Sesungguhnya ramai antara kami cuma memandang pada sistem khalifah, tidak lagi pada sistem demokrasi yang memfitnah lagi menggalakkan orang berpecah-belah. 

Dengan itu biarlah ditamatkan artikel ini. Cukuplah penceritaan HIKMAH V dari mula sehingga selesai. Kalau saya rajin nanti insyaallah akan diproses sedikit rakaman video lalu dikongsikan di blogspot ini ya. Tapi rasanya tak payahlah sepanjang seperti untuk acara-acara HIKMAH terdahulu. Cukuplah sekadar untuk memberi rasa. Kalau mahu panjang lebar, ada rakan kami yang merakamkan hampir kesemua isi acara lalu katanya mahu menerbitkan DVD. Nanti bolehlah rujuk pada mereka ya. Sekian... :]


No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.