Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Tuesday, January 19, 2016

Seminar Fitnah Akhir Zaman di Perpustakaan Shah Alam

Lagi daripada blogspot CATATAN SI MERAH SILU melibatkan HIKMAH...


-------------------


Merujuk lagi pada artikel Tanjak baru untuk HIKMAH Janda Baik, kali ini untuk aktiviti pada hari seterusnya. Bersambung daripada Sambutan Maulidur Rasul 1437 Hijriah di Yayasan al-Jenderami.


Pada hari sama mendapat tahu tentang sambutan Maulidur Rasul di Yayasan al-Jenderami iaitu pada Rabu 13 Jan saya juga mendapat tahu tentang acara di atas. Timbul rasa untuk pergi menghadirinya juga. Kebetulan ia mahu diadakan di Perpustakaan Shah Alam, Ahad 17 Jan iaitu sehari selepas Maulidur Rasul tamat. Perjalanan hujung minggu pun diatur menurut arah yang bersesuaian...Adapun selepas Maulud saya dan keluarga bermalam di rumah abang sulung kepada isteri di Bukit Changgang. Pagi Ahad kami bergegas ke Shah Alam untuk seminar.


Masuk perpustakaan kami berpecah, Isteri membawa anak-anak ke bahagian kanak-kanak saya naik tingkat 3 ke dewan seminar.


Masuk sahaja dewan saya terperanjat.


Ramai juga menghadirkan diri walau harus membayar RM40-50 setiap seorang.


Nampaknya ramai begitu minat dengan topik "Fitnah Akhir Zaman"...


Ketika saya sampai pembentang pertama saudara Wan Ahmad Fayhsal sudah membuka bicara. Anak muda yang cakna perkembangan geopolitik dunia dengan segala macam sepak terajang tipu daya pihak-pihak berkenaan yang berkepentingan ini membawa tajuk "Di sebalik 'Syria Berdarah' : Memahami Konflik & Krisis Dunia Islam mutakhir kaitannya dengan agenda hegemoni politik Dunia".


Beliau pernah membawa perkara serupa ketika konflik Syria belum lagi terserlah. Ia adalah tentang membaca pergerakan dan perancangan ekonomi, politik dan tentera kuasa-kuasa besar, bagaimana ia mempengerahui keadaan dunia Islam termasuk kita di Alam Melayu. Lihat artikel Forum Keindahan Sistem Kesultanan Alam Melayu-Nusantara : Menuju aspirasi raja yang insan kamil yang dibuat lebih setahun lalu.


Rasanya ramai sudah tahu tentang konflik di Syria yang semakin memburuk hari ke hari. Secara rata media massa dunia yang rata-rata pro-Barat menyatakannya sebagai konflik antara golongan Sunni dan Syiah tetapi Fayshal tidak melihatnya begitu.


Konflik yang sudah melanda lebih setahun ini dikupas dalam konteks yang lebih besar. Lalu sejarah penglibatan negara-negara di Eropah melalui organisasi kerjasama ketenteraan serantau NATO diterangkan. Disebut bagaimana Eropah boleh terhutang budi kepada Amerika dalam Perang Dunia Kedua juga Perang Dingin (antara blok pro-Amerika dan kapitalis melawan blok pro-Soviet Russia/komunis) lalu harus mengikut telunjuk kuasa besar itu. Dalam konteks Syria NATO harus menyokong polisi Amerika dalam penglibatannya di rantau itu dan antara ahli NATO adalah Turki, satu-satunya negara Islam di Eropah. Disebabkan itu, Turki seperti mahu dilagakan dengan Russia yang merupakan lawan Amerika. Umum tahu Russia juga adalah sekutu kerajaan sedia ada Syria yang dipimpin presiden Bashar al-Assad, kerajaan yang sedang cuba digulingkan oleh puak pemberontak yang dibantu Amerika..


Sesungguhnya konflik di Syria bukan sekadar konflik di Timur Tengah. Ia juga berkenaan polisi Amerika yang mahu mengekang kekuasaan Russia (dan sekutunya Chiina) dengan cara mendirikan markas-markas tentera yang secara efektifnya mengepung kedudukan negara besar yang meliputi sebahagian benua Eropah, sebahagian benua Asia itu.


Konflik yang melanda juga diterangkan Fayshal sebagai akibat usaha penguasaan bekalan minyak dan gas oleh Amerika dan sekutunya. Keadaan semula jadi muka bumi dunia menyebabkan terbitnya beberapa choke point, kawasan sempit laluan dagang kapal laut seperti Terusan Suez di Mesir, Terusan Hormuz antara Iran dan Semenanjung Arab juga Selat Melayu di Asia Tenggara. Semua ini perlu dikuasai untuk mengawal pasaran ekonomi dunia. Maka armada-armada kapal laut dan tentera perlu diletakkan di lokasi-lokasi strategik yang berkenaan...


Turut disentuh bagaimana sempadan negara-negara di Timur Tengah dan Asia Barat telah dirancang oleh kuasa-kuasa Barat jauh sebelum negara-negara itu terbentuk. Ini dibuat supaya wilayah-wilayah yang kebanyakkannya dahulu pernah terletak di bawah kekhalifahan Islam Turki Uthmaniyah dapat dipecah-perintah.


Fayshal turut mengemukakan satu rakaman video menunjukkan seorang ulamak besar Syria (kini sudah kembali ke rahmatullah) telah menjangkakan Syria akan bergolak begitu teruk sekali, sejak lama dahulu. Ulamak tersebut bercakap dalam bahasa Arab. Pembentang seterusnya, Ustaz Iqbal Zain menterjemahkannya ke dalam bahasa Melayu kepada hadirin.


Selepas konflik Syria dikupas cukup panjang lebar, hadirin dibawa berehat dengan bacaan qasidah yang diiringi gendang oleh para pelajar tahfiz dari Janda Baik (kalau tak salah).


Sekitar jam 12.55 tengah hari baru Iqbal memulakan pembentangannya bertajuk "Fitnah Akhir Zaman : Fiqh Tahawullat persiapan menghadapi saat getir, sebuah pesanan buat umat". Kali pertama saya mendengar beliau bersyarah adalah ketika menerangkan apa itu Ahlul Bait berserta nas kelebihan. Ini dibuat untuk menyokong satu segmen dalam pembentangan saya pada satu majlis HIKMAH lebih 2 tahun lalu. Lihat artikel Acara keenam HIKMAH di Galeri Shah Alam 7 Sept 2013 di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika itu beliau baru sahaja berkecimpung dalam dunia dakwah setelah tamat belajar di Timur Tengah. Iqbal merupakan menantu kepada seorang sahabat seperjuangan saya lalu dibawa ke HIKMAH untuk membantu menyerikan majlis. Sejak itu perjalanan dakwah beliau semakin maju lalu beliau mencipta nama. Bercakap tenang dan teratur tanpa bantuan slaid, Iqbal terlebih dahulu menerangkan makna fitnah secara umum menurut pemahaman asal dalam bahasa Arab. 

Umumnya, fitnah bermaksud ujian dan cabaran yang harus dihadapi semua manusia di muka bumi . Ini merujuk pada sebab musabab manusia dicipta oleh Allah SWT, bagaimana amalan mereka di dunia akan menentukan kedudukan di akhirat, apakah layak masuk ke syurga. Kemudian baru disebut makna fitnah yang lebih khusus iaitu perkara buruk yang boleh menjeremuskan kita ke dalam kebinasaan dunia dan akhirat. Iqbal turut mengajak hadirin agar menetapkan iktikad bahawa segala yang berlaku adalah dalam jadual qada' dan qadar. Setelah konsep-konsep asas diterangkan baru kita boleh memahami dengan baik hal-hal  seterusnya.


Antaranya adalah apa itu Fiqh Tahawwulat, ilmu tentang perkembangan akhir zaman berdasarkan pemerhatian daripada sejarah yang lampau, Sesungguhnya sudah sunatullah alam, pada keadaan malam berganti siang, siang berganti malam kita boleh mengambil pelajaran.  Apa-apa kejadian sering berlaku berulang-ulang lalu membentuk pusingan, cyclical. Cuma watak-watak dan latar belakang sahaja yang berbeza, intipati perkara adalah sama.

Fiqh Tahawwulat berdiri atas pemerhatian ini lalu boleh digunakan untuk menduga perkara akan datang lalu membantu kita bertindak sebaiknya menurut keadaan. Kata Iqbal, seorang ulamak Ahlu Bait (daripada keturunan Nabi Muhammad SAW) bahkan meletakkan Fiqh Tahawwulat sebagai rukun agama yang ke-empat. Ini adalah untuk melengkapkan 3 rukan agama yang ramai sudah sedia tahu iaitu Iman, Islam dan Ikhsan...


Tentang apa itu Iman, Islam dan Ikhsan, bagaimana rukun-rukunnya dan bagaimana ia harus difahami tak perlulah dipanjangkan di sini. Iqbal merujuk kepada apa yang dipanggil sebagai Hadis Jibril sebagai satu dialog lengkap yang dapat menerangkan apa itu Iman, apa itu Islam, apa itu Ikhsan, Hadis ini merujuk pada peristiwa di mana malaikat Jibril menyamar sebagai seorang manusia di hadapan orang ramai lalu bertanyakan kepada Nabi Muhammad SAW beberapa perkara penting dan asas dalam agama. Bahagian akhir dialog ada menyentuh tentang keadaan dunia hampir kiamat lalu menjadi sebab ada ulamak meletakkan Fiqh Tahawwulat sebagai rukun agama ke-empat. 

Oh. Baru teringat. Iqbal juga menerangkan bahawa segala perkara, fitnah akhir zaman, apa yang berlaku daripada dahulu sampai sekarang dalam konteks yang sangat cantik iaitu dendam iblis kepada anak-anak Adam. Dendam bermula setelah Iblis dibuang keluar dari syurga akibat enggan sujud kepada Nabi Adam setelah diperintahkan Allah untuk berbuat begitu. Iblis pun meminta dipanjangkan umur sehingga hari kiamat, Ikrarnya mahu menyesatkan seramai mungkin anak keturunan Adam. Berlakulah misalnya kes putera sulung Adam iaitu Qabil membunuh adiknya Habil. Iblis terus membisikkan kepada anak-anak Adam agar melakukan kejahatan dan kebinasaan.


Ini dapat menerangkan motif pelbagai perkara yang berlaku hingga kini membawa ke penghujung akhir zaman. Iqbal tidak perlu menyelam sangat keadaan geopolitik dunia untuk memberi orang faham. Selepas pembentangannya tamat, Fayshal meminta ruang untuk menerangkan sedikit perkara tambahan.  Ditunjukkan lagi bukti-bukti bagaimana dunia sedang dicaturkan oleh pihak-pihak yang berkepentingan.


Selesai itu seorang wartawan daripada TV al-Hijrah berkongsi pengalaman membuat penggambaran di wilayah Islam Sulu yang sering dikatakan sebagai sarang penculik dan pengganas. Walhal yang berbuat jahat itu segelintir sahaja, yang lain cuma orang Islam yang tertekan dengan fitnah pro-Barat dan anti-Islam. Untuk mengakhiri artikel ini biar dipetik tulisan tentang majlis yang dibuat oleh Fayshal di Facebook beliau. Saya salin balik di sini tanpa membuat apa-apa suntingan...


----------------------


KRISIS SYRIA PERLU BACAAN TAWHIDIK

Alhamdulillah selesai seminar berhubung Krisis Syria dan mendepani cabaran fitnah akhir zaman menggunakan kerangka Fiqh al-Tahawwulat yang disampaikan oleh saya dan al-Fadil Ustaz Iqbal Zain al-Jawhari anjuran Akademi Kajian Rantau Nusantara - AKAR

Terkejut saya lihat hadirin yang begitu ramai lebih 200 orang saya fikir terdiri daripada pelbagai kelompok dan latar.

Dalam masa yang terbatas (hampir 2 Jam) saya berceramah santai tapi berat kerana sarat dengan konsep dan fakta yang dikupas dalam pelbagai ragam dan bentuk berhubung Krisis di Syria.

Saya hanya tumpukan kepada sudut geografi dalam geopolitik Syria di mana saya tekankan berkali-kali semua ini adalah Sunnatullah di atas muka bumi.

Takdir Allah yang penuh hikmah menjadikan Syria sebagai medan pertempuran peradaban sekular Barat Atlanticist NATO dan Eurasia.

Betapa kacaunya umat Islam di Timur Tengah yang terkepung antara dua blok besar dan lebih malang banyak negara umat Islam Sunni terperangkap dalam kerangka yang salah dalam memilih pakatan seperti Turki dan Saudi.

Untuk menerangkan hal ini saya jelaskan sejarah Eropah, sejarah kewujudan negara Arab, sejarah Perang Dunia Kedua berhubung Perang Dingin dan Alhamdulillah hadirin sempat mendengar kupasan tuntas saya berhubung bagaimana al-Shahid Al-Imam Dr Sa'id Ramadan al-Buti berjaya memahami dengan firasah orang alim rabbani cabaran geopolitik dunia 20 tahun lalu lagi bagaimana Syria akan tumbang di tangan musuh Islam dan musuh Islam dalam selimut iaitu Khawarij/Salafi Jihadisme/Wahhabiyyah.

Saya jelaskan juga mengapa al-Shahid mempertahankan Russia dan China sebagai sekutu utama umat Islam; bukan NATO.

Ada banyak tajuk yang tak sempat disentuh kerana masa dan juga persediaan hadirin yang masih baru seperti hal Petrodollar, hal ekonomi globalisme dan banyak lagi.

Cerita pasal geografi pun saya dah nak semput huraikan panjang lebar.

Ustaz Iqbal seperti biasa menyampaikan dakwah yang amat menusuk hati melalui kerangka Fiqh al-Tahawwulat yang digagaskan oleh al-Mufakkir al-Islami Habib Abu Bakar al-Masyhur al-Adni bagaimana sikap kita untuk berdiri atas manhaj nubuwwah ketika zaman fitnah ini.

Saya beri peringatan kepada hadirin agar tidak mudah percaya propaganda media sosial dan mainstream Barat yang anti-Assad kerana mereka ada agenda mereka yang lebih jahat iaitu menghancurkan Timur Tengah menjadi rantau baru.

Saya zahirkan bukti laporan-laporan penting daripada mulut musuh sendiri - sesuatu yang NGO seperti Syria Care, Kesatuan Ulama' Sedunia yang pro-Ikhwan al-Muslimin telah salah dalam ijtihad siyasi mereka kerana menyokong tindakan Erdogan yang menjadi bidak catur NATO dan Zionis.

Jazakumullah khayran kathiran kepada AKAR khusus Ustaz Mohd Khalid Yahya dan Ustaz Mohd Hanif Haji Ibrahim bersama pasukan guru-guru muda yang bersemangat untuk memahami dan memahamkan rakyat berhubung krisis ini agar kita di Malaysia dapat ambil pengajaran berguna.

Tidak lupa juga kepada wakil HIKMAH iaitu tuan Merah Silu kerana hadirkan diri dengan semangat pahlawan Melayu bagi menambahkan lagi rencah wacana.

Kalau sempat akan datang kita wacanaka lagi Geopolitik dalam sudut yang lebih dalam dan rencam.No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.