Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Wednesday, October 31, 2012

Dari Pulau Besar ke Akademi Pengajian Melayu - Semuanya ada HIKMAH!

Artikel keempat HIKMAH. Ditulis  di CATATAN SI MERAH SILU 29/10/12.-----------------------Subhanallah walhamdulillahi walailaha illallahu wallahuakbar. Sungguh... musim raya haji tahun ini ada keistimewaannya yang tersendiri sekurang-kurangnya buat kami sekeluarga.


Pagi semalam, Ahad 28 Oktober 2012. Setelah 3 malam berada di kampung ibu di Muar sempena cuti hari raya haji kami pun bersedia untuk kembali ke rumah di Bandar Tasik Puteri, Rawang, Selangor. Singgah dahulu di warung hentian bas lama yang terletak di tepian Sungai Muar untuk menikmati hidangan kegemaran kami iaitu nasi beringin.


Untuk pengetahuan hari itu bersamaan 12 Zulhijjah iaitu masih dalam tempoh hari-hari tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ketika ini umat Islam yang sedang menunaikan haji di Mekah dan sekitarnya tentu masih sibuk menunaikan rukun haji seperti melontar batu di jamrah. Kami pula mengambil jalan lama untuk masuk ke negeri Melaka, berhenti sebentar di hadapan replika gergasi yang melambangkan beca tradisional Muar, replika setinggi bangunan 3 tingkat yang terletak sebelum sempadan.
Sampai di Merlimau kami tergerak untuk masuk ke jalan kecil pantai melalui satu laluan yang saya rasa belum pernah kami lalui sebelum ini. Terlihat rumah tradisional menarik yang menyebabkan kami mengambil masa agak lama di dalamnya, rumah yang kini di bawah penjagaan pihak muzium negeri. Lihat artikel Galeri (Gallery of) Demang Abdul Ghani, Merlimau di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Di sinilah kami pertama kali terlihat buku besar ini yang sebenarnya telah terbit sejak tahun 2010 lagi. Buku berharga RM300 yang diterbitkan kerajaan negeri ini mengandungi sejumlah lukisan daripada simpanan negara Portugal yang dapat membuktikan bahawa kerajaan Melayu Melaka telah memiliki sejumlah bangunan batu malah kota utamanya dikelilingi tembok kukuh, bukannya kayu sebelum armada Portugis dapat menaklukinya tahun 1511.


Di rumah tradisional itu juga kami mendapat tahu kewujudan sebuah makam yang menimbulkan tanda tanya.  Lihat Makam sebenar Tun Teja? (Real tomb of Tun Teja?). Oh, sebelum itu kami melihat bahagian kuala Sungai Merlimau. Lihat artikel The jetty of Kuala Merlimau di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Letak makam tersebut berdekatan dengan makam yang diakui secara rasmi sebagai milik Tun Teja, si jelitawan dari Pahang yang menurut satu cerita dibawa Hang Tuah ke Melaka untuk dikahwinkan dengan sultan.


Bila dah dekat-dekat kawasan sekitar ini kami biasanya akan menziarahi juga makam Sultan Ali ibni Sultan Hussein, orang yang sering dinyatakan sebagai sultan terakhir Johor dari keturunan bendahara yang menggantikan Sultan Mahmud Mangkat Dijulang.


Selepas itu baru kami menaiki bot di jeti Anjung Batu untuk ke Pulau Besar.


Sebenarnya memang rancangan utama kami hari itu adalah untuk ke Pulau Besar sebelum kembali ke rumah. Tapi tu le... bila dah ternampak rumah tradisional menarik di Merlimau tersangkut lama pula di situ. Kemudian boleh ke makam Tun Teja pula. Asalnya mahu masuk ke pulau ambil feri jam 11.30 konon. Rupa-rupanya yang ada cuma feri jam 12.00 kemudian 2.30. Disebabkan singgah di rumah tradisional diikuti makam kami sampai ke jeti jam 1.30. Tu yang kami pergi dahulu ke masjid Umbai di mana terdapat makam Sultan Ali sebelum kembali ke Anjung Batu mengejar feri jam 2.30.Adapun itulah kali pertama kami anak beranak masuk ke pulau yang penuh dengan cerita-cerita mistik itu tahun 2012, itulah kali pertama anak kecil kami Muhammad Alauddin Johan dibawa ke situ. Sebelum ini kami ada masuk ke Pulau Besar bersama dua orang anak yang lebih tua iaitu pada 19 November 2011, 6 hari selepas kembali dari perjalanan Medan-Banda Aceh 2-13 Nov. Lihat artikel lama Pulau Besar yang lebih menarik untuk semua.


Seperti biasa kalau dah sampai ke Pulau Besar kami mesti menziarahi makam utamanya yang dikatakan milik wali besar seNusantara, Sultanul Ariffin Sheikh Ismail. Cuma kali ini kami mahu berlegar di sekitarnya sahaja, tidak pergi ke tempat-tempat menarik lain yang terdapat di sekeliling pulau. Kami merancang mahu keluar dengan feri jam 5.30 petang kemudian mungkin singgah di Astana Raja, Negeri Sembilan sebelum kembali ke rumah.

Namun dah jadi perangai saya agaknya tak dapat menahan untuk melihat tempat-tempat lain apa lagi setelah hampir setahun tidak bertandang ke Pulau Besar. Saya bukan setakat pergi ke tempat lebih jauh seperti Makam Tujuh Beradik dan Makam Seribu serta kawasan-kawasan di belakangnya, saya sanggup meredah hutan cuba mencari denai yang telah digunakan beberapa kali bertahun dahulu untuk menaiki puncak tertinggi di Pulau Besar di mana terdapat Batu Belah. Oh, sebelum itu kami terjumpa satu pasangan suami isteri kawan lama yang menyebabkan kami menunda rancangan mahu meninggalkan pulau ke jam 7 malam iaitu dengan menaiki feri terakhir hari itu. Kalaulah tidak kerana esok Isnin kami ada hal penting di Kuala Lumpur, mahu sahaja kami bermalam di pulau.


Sementara isteri berbual dengan kawan saya pun mula berjalan-jalan. Bayangkan, setelah tidak berjaya menemui denai tetapi tetap mahu meredah hutan belukar, saya keluar jam 6.20. Ketika itu saya mendapat panggilan daripada kawan agar segera kembali bertemu isteri untuk bersiap ke jeti. Namun saya tak puas hati. Saya hendak mendaki juga bukit, kali ini melalui jalan bertanda kasar yang saya sudah nampak lebih awal tetapi tidak mengambilnya kerana degil mahu juga mencari denai yang nampaknya sudah tertutup langsung oleh belukar. Dengan kuasa Allah saya masih sempat sampai ke Batu Belah malah berehat sebentar di atasnya pada jam 6.30. Itulah pendakian paling pantas pernah saya lakukan di sekitar ini seumur hidup walhal stamina dan kekuatan saya berbanding dahulu boleh dikatakan telah banyak berkurangan. Dapat juga berjalan laju lagi dari atas batu sampai ke jeti jam 6.50 untuk mendapatkan feri!


Esok hari Isnin iaitu siang tadi saya dan isteri menghadiri satu mesyuarat bersama para pentadbir Akademi Pengajian Melayu di Universiti Malaya. Bersama saya adalah beberapa orang kawan yang akan menjayakan HIKMAH - Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman, acara yang baru saya asaskan 2 minggu lalu dan dirancang mahu diadakan Ahad 4 November ini. Kemudian datang 3 orang peneraju kumpulan NGO Selangor yang menyokong saya dan acara. Untuk HIKMAH, mereka bersetuju untuk bergerak di bawah nama Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Selangor. Rujuk artikel-artikel di bawah :-Sebenarnya sejak Khamis 25 September bersamaan 9 Zulhijjah iaitu hari wukuf di Arafah, hari bermulanya ibadah haji secara rasmi, pihak HIKMAH yang diterajui oleh saya sebagai presiden dan pengasas, PSM cawangan Selangor dan APM telah berjanji akan bertemu untuk membincangkan kerjasama yang sesuai untuk menjayakan acara. Sekadar mengingatkan kembali. HIKMAH yang mula terbit melalui satu cetusan ilham pada Jumaat malam Sabtu 12 September 2012 asalnya mahu diadakan di Kompleks Belia dan Kebudayaan Selangor di Seksyen 7, Shah Alam. Kemudian apabila acara yang diwar-warkan di Internet mendapat sambutan luar dugaan, kompleks itu tidak lagi sesuai lalu ia mahu diadakan di Sekolah Menengah Seksyen 18. Berlaku lagi perubahan yang menyebabkan premis baru harus dicari lagi...

Pada hari Rabu 24 September, atas cadangan sahabat baik saya, Profesor Abdullah Zakaria daripada Jabatan Sejarah UM (katanya baru mendapat gelaran Dato') saya telah berjumpa dengan pihak APM untuk membincangkan kemungkinan membuat kerjasama untuk menjayakan HIKMAH. PSM cawangan Selangor kemudian menghantar surat sokongan melalui pengerusi kawasan Kuala Selangor lalu mesyuarat pun diatur mahu diadakan di APM pagi tadi bersamaan 13 Zulhijjah. Alhamdulillah selepas beberapa lama membincangkan pelbagai aspek penganjuran kami mencapai kata sepakat. Dipersetujui acara akan diadakan di dewan besar APM pada masa dan tarikh yang dirancang iaitu Ahad 4 Nov 9 pagi hingga 5.30 petang.


Mulai itu, acara akan dikenali sebagai "Wacana Keilmuan Melayu Islam HIKMAH" anjuran bersama HIKMAH, PSM cawangan Selangor dan APM. Dengan itu saya rasa cukuplah artikel ini. Kepada semua sukarelawan, pembentang, peserta dan lain-lain bersedialah untuk pertukaran premis ini ya. Dijemput semua melihat dahulu 2 Nov iaitu selepas solat Jumaat berjemaah supaya dapat diatur tempat seperti ruang perniagaan, pameran dan macam-macam.


No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.