Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Wednesday, October 31, 2012

Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) - Permission to proceed

Artikel kedua HIKMAH. Ditulis  di CATATAN SI MERAH SILU 15/10/12.-----------------------Assalamualaikum semua. Ingatkan siang tadi nak sambung cerita siri "Explorasi bermotosikal besar Pantai Timur bersama rakan". Rupa-rupanya tak dapat lagi. Sebaliknya saya harus menyambung cerita daripada artikel Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Pagi tadi saya mendapat makluman agar menghadiri mesyuarat berkenaan acara yang mahu saya langsungkan. Saya diminta menyediakan kertas kerja dan pergi ke pusat belia atau lebih tepat. Kompleks Belia dan Kebudayaan Selangor di Seksyen 7, Shah Alam 4.30 petang. Maka selepas menyelesaikan beberapa perkara saya pun menulis kertas kerja. Melupakan kepenatan akibat kurang mendapat tidur kerana asyik memantau perkembangan minat peserta selain menghubungi sejumlah pihak untuk mendapatkan lagi penyertaan juga pengisi acara, alhamdulillah saya berjaya menyiapkannya dalam tempoh dua jam lebih.

Malangnya printer di rumah sudah rosak. Tak mengapa fikir saya. Copy fail kertas kerja ke dalam thumb drive, pergi sahaja dahulu ke pusat belia. Bawa sekali komputer riba sebagai back up. Nanti di sana insyaallah saya boleh meminta pejabat mencetaknya agar dapat dikongsikan pada mesyuarat.

Sampai di sana saya pun bertemu muka dengan pihak yang ternyata bukan calang-calang. Mereka adalah para penggerak perjuangan Melayu Islam yang memiliki status tinggi dalam masyarakat, ada yang bergerak melalui wadah politik, ada yang merupakan ahli barisan intelektual negara. Ada yang sangat rapat dengan pemerintah  tertinggi sejak zaman Tun Mahathir sehingga kini, nasihatnya boleh menentukan siapakah yang diangkat menjadi wakil rakyat tetapi bergerak di balik tabir. Sayangnya pejabat pusat belia sudah ditutup lalu saya tidak dapat mencetak kertas kerja. Bilik mesyuarat pula ada masalah penghawa dingin lalu mesyuarat diadakan di luar. Maka projektor pun tidak dapat digunakan untuk menunjukkan isi kertas kerja.

Selepas agenda lain mesyuarat selesai saya diminta mengemukakan cadangan acara. Saya tidak dapat menunjukkan kertas kerja yang dibuat dengan penuh tumpuan dan penat-lelah siang tadi. Saya cuma dapat menyatakan isi secara lisan sahaja termasuk menyatakan sambutan yang diterima melalui rangkaian kawan dan kenalan di Facebook. Alhamdulillah cadangan saya diterima dan mendapat sokongan. Walaupun ada yang menyatakan kebimbangan takut ramai tidak muncul apabila acara betul-betul berlangsung mereka bersetuju agar saya meneruskan usaha menurut cara yang sedang diguna-pakai iaitu melalui Internet.

Sambil itu saya terfikir sesuatu. Selepas memberikan risalah promosi buku yang ada mengandungi alamat blogspot ini kepada semua, saya  mencadangkan agar isi kertas kerja  dimuatkan ke dalam blogspot di mana mereka boleh menelitinya kemudian. Mereka tidak membantah. Ini juga bermaksud saya tidak perlu merahsiakan isi kerana tentunya blogspot boleh ditatap oleh sesiapa sahaja. Dengan ini biar dikongsikan kertas kerja (bukan dalam format asal kertas A4 ya) tersebut. Sekarang semua orang boleh membacanya untuk menilai apakah yang sebenarnya cuba dicapai melalui acara. Ini dia... 
Himpunan Kedaulatan Melayu Islam
Akhir Zaman
HIKMAHPengenalan

Melihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Apabila ditanya apakah kerana umat Islam itu sedikit ya Rasulullah? Jawab baginda tidak. Mereka ramai tetapi seperti buih-buih di lautan. Mereka lemah kerana dilanda penyakit wahn, cinta kepada harta dunia dan takut mati.

Sejak beberapa tahun ini boleh kelihatan nyata ramai anak muda Melayu mula mencari kembali jati diri. Mereka cuba menggali kembali sejarah-sejarah lama untuk mendapatkan tafsiran yang lebih sesuai dengan keadaan realiti zaman. Mereka mula menolak sejarah popular yang sudah terpakai sekian lama seperti yang terdapat di dalam buku-buku teks rasmi apabila menyedari kebanyakan isi ditulis oleh penjajah untuk memenangkan kepentingan pihak mereka sambil menjatuhkan keyakinan pihak yang dijajah, khususnya bangsa Melayu di rantau kita, umumnya umat Islam di seluruh dunia. Ini boleh dibuktikan dengan kewujudan pelbagai wadah dan kumpulan di Internet yang membincangkan sejarah Melayu Islam daripada pelbagai sudut. Lihat sendiri pelbagai kajian mahupun pendapat yang boleh ditemui atas nama atau kata-kata kunci seperti “Sejarah Melayu” dan “Akhir Zaman” melalui program carian seperti Google.

Menyedari perkembangan ini Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012, lebih tepat sekitar jam 11 malam. Ia adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila mendapat tawaran untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis terfikir alangkah eloknya kalau acara dapat juga mengenengahkan buah fikiran sejumlah pengkaji bebas dan peminat sejarah serta budaya Melayu dan Islam.
Kenapa Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH)?

Seperti disebut awal tadi acara asalnya mahu dibuat kecil-kecilan untuk berkongsi kajian peribadi penulis melibatkan sejarah Melayu. Biar ditambah ini dibuat atas permintaan sejumlah  peminat dan pengikut penulis, apabila mendapat tahu penulis ada membuat ceramah ataupun syarahan berkenaan pada majlis tertutup di Muzium Negara. Apabila mendapat tawaran premis dan terfikir untuk melibatkan lebih ramai pengkaji dan peminat lalu mahu mewar-warkannya di Internet satu nama yang mampu menarik perhatian pun difikirkan. Timbul Himpunan Kedaulatan Melayu Islam diikuti akronim atau singkatan HIKMAH. Namun tidak ada huruf ‘h’ dalam Himpunan Kedaulatan Melayu Islam untuk mewakili huruf ‘H’ dalam HIKMAH. Maka ditambah “akhir zaman” yang walaupun kedengaran agak berat sangat relevan dengan tajuk.

Sesungguhnya sering disebut, Nabi Muhammad SAW diutus sebagai rasul akhir zaman. Maka tempoh yang dipanggil akhir zaman itu sebenarnya sudah bermula sejak baginda dilahirkan lebih 1,400 tahun lalu. Acara ini mahu menghimpunkan sejumlah peserta yang memiliki matlamat sama iaitu mahu mendaulatkan Melayu dan Islam. Ramai di antara mereka aktif berbincang hal ini di Internet dan melalui wadah itulah penulis dapat mengumpulkan cukup penyertaan untuk menjadikan acara ini satu realiti yang programnya boleh dipanjangkan.

Melihat tajuk yang menjadi HIKMAH itu ada juga yang bertanya kenapa perkataan Melayu dalamnya harus ditambah Islam, kenapa tidak Melayu sahaja?  Bukankah takrif Melayu itu sendiri meliputi Islam? Jawabannya – ini dibuat agar dapat ditekankan makna syumul Melayu yang harus dibezakan dengan takrif antropologi Melayu yang bermaksud satu gabungan besar bangsa Malayo-Polynesia tanpa mengira pegangan agama. Ini juga dibuat agar takrif Melayu dan perjuangan HIKMAH untuk mendaulatkan bangsa tidak diperkecilkan seperti yang sering dilakukan oleh sesetengah pihak yang seperti ‘seriau’ dengan apa-apa bentuk perjuangan untuk mendaulatkan Melayu. Mereka mendakwa bangsa itu tidak penting, Islam sahaja yang penting. Pada mereka perjuangan untuk memartabatkan bangsa hanya bersifat asobiyah belaka.

Mereka-mereka ini telah menyempitkan perjuangan untuk memartabatkan Melayu sebagai perjuangan survival sebuah parti politik sahaja. Mereka lupa, melalui takrif Melayu dalam perlembagaan, Melayu itu sinonim dan seiring dengan Islam. Melalui takrif ini mereka yang bukan Islam tidak layak dipanggil Melayu. Mereka yang masuk Islam kemudian sudi menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa harian dan mengamalkan cara hidup yang selari dengan adat-istiadat dan ideal-ideal Melayu pula dikira sudah ‘masuk’ Melayu.

Objektif

Acara ini dibuat untuk mencapai beberapa matlamat :-


       1. Menaikkan kesedaran tentang kedaulatan Melayu Islam tanpa mengira latar belakang dan kecenderungan politik

      2. Memberi faham tentang kenapa umat Melayu di Malaysia khususnya, umat Islam seluruh dunia umumnya sering diasak dari pelbagai arah oleh musuh-musuh.

      3. Menggali sejarah Melayu yang dikaburkan akibat penulisan serong Barat (baca : penjajah) dijadikan rujukan rasmi sejak beberapa dekad

 4. Menaikkan jati diri anak-anak Melayu agar dapat menjadi manusia yang lebih berguna kepada agama, bangsa dan negara.

      5. Meningkatkan persediaan menghadapi segala kemungkinan akan datang akhir zaman.


Adalah menjadi harapan penulis dan ramai lagi pihak agar orang Melayu dapat bersatu mempertahankan kedaulatan agama, bangsa dan negara tanpa disempitkan oleh kecenderungan untuk menyokong mana-mana parti politik. Dalam hal ini elok kita mencontohi kaum Cina. Tak kira siapakah yang memerintah, siapakah yang mengaku mahu memperjuangkan bangsa mereka, kaum Cina tetap dapat mempertahankan bahasa, budaya juga sistem sekolah mereka. Kenapa premis yang sama tidak boleh kita bina untuk mendaulatkan budaya dan hak kita?
Penyertaan

Ramai ahli kumpulan budaya Melayu, persilatan, perkerisan, mereka-mereka dari pengajian pondok, juga aktivis-aktivis belia telah menyatakan penyertaan. Ada juga kenalan yang terdiri daripada golongan artis seperti sejumlah pelakon terkenal. Ada juga persatuan seperti Pusaka Purba Selangor dan Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur mahu mempamerkan koleksi keris. Ada yang sudi berkongsi ilmu secara sukarela, ada yang menawarkan khidmat tenaga empat kerat untuk menjadi sukarelawan tanpa dipinta. Malah sudah ada yang mahu menaja reka bentuk dan pembuatan banner/bunting untuk acara.

Sukacita dimaklumkan dalam tempoh 48 jam selepas  HIKMAH diwar-warkan, 116 orang telah menyatakan akan datang dan 149 orang mungkin. Ini baru mereka yang dijemput daripada friends’ list atau senarai kawan penulis dari Facebook. Ramai lagi menyatakan akan datang sedangkan setiap mereka dijangka akan menarik beberapa lagi orang kawan untuk memeriahkan lagi acara. Maka walaupun jangkaan awal adalah untuk 200 orang peserta, sudah ada tanda-tanda jumlah kedatangan boleh melepasi 500 orang.

Sekali lagi biar disebut, acara diperkenalkan secara ad-hoc atas jaminan ada premis untuk dijadikan tempat aktiviti dengan reputasi dan rangkaian peribadi penulis sebagai daya penarik awal.  Penulis telah memberikan jaminan bahawa ini bukan acara politik atau bertujuan untuk menarik sokongan politik. Jaminan harus dibuat dan dipertahankan agar penyertaan ramai daripada berbagai latar belakang, ada di antara mereka mungkin berbalah pendirian politik dan pandangan hidup dapat dihimpunkan dalam satu wadah yang bertujuan semata-mata untuk mendaulatkan Melayu dan Islam. Adalah menjadi harapan penulis, semoga acara dapat diteruskan tanpa apa-apa gangguan yang boleh memesongkan matlamat.
 Print screen menunjukkan sambutan selepas acara diwar-warkan dua setengah hari iaitu pada jam 1 tengah hari Isnin 15 Oktober. Ketika ayat ini ditulis jam 2 petang, 141 orang telah menyatakan akan datang, 195 orang mungkin.


Atur cara majlis

Acara pertama HIKMAH sudah dipersetujui mahu diadakan pada hari Ahad 4 November 2012 iaitu seminggu selepas cuti hari raya haji. Masa yang dicadangkan adalah 9 pagi sehingga 1 petang. Atas makluman inilah ramai sudah memberikan komitmen mahu menyertainya. Ada pula yang mencadangkan agar ia dipanjangkan sehingga petang, ada yang mahu ia dijadikan acara dua hari. Tetapi penulis berpendapat elok dipanjangkan sampai ke 4 petang sahaja untuk memberi laluan kepada waktu solat Asar. Acara perlu dipanjangkan kerana ada pembentang yang tidak ada keluangan masa pada waktu pagi selain memenuhi permintaan mereka yang mahu mendapatkan manfaat lebih lama kerana tertarik dengan apa yang bakal dikongsi.

Oleh kerana acara ini masih baru diwar-warkan dan bersifat ad-hoc, atur cara lengkap belum dapat dirangka sepenuhnya. Penulis masih mengusahakan agar dapat didatangkan seorang wakil daripada Aceh yang arif sejarah sana dan kaitannya dengan kerajaan-kerajaan di Semenanjung, wakil yang mungkin seorang survivor peristiwa Tsunami 26 Disember 2004 yang telah melihat dengan mata kepala sendiri keajaiban yang berlaku akibat pertolongan Allah. Penulis juga berharap akan datang wakil dari Bentan atas inisiatif dan belanja sendiri untuk berkongsi hal keberadaan orang Melayu di sana. Namun atur cara tentatif sudah boleh dibuat berdasarkan maklum balas peserta juga mereka yang berminat untuk berkongsi ilmu.


8.30 – 9 : Kedatangan peserta/ pendaftaran

9-9.30  : Acara dibuka/ persembahan silat/ kata-kata aluan/ pengenalan

9.30- 1 : Pembentangan kertas kerja (akan diatur elok sebelum cuti Hari Raya Haji)

1. Bahaya syiah oleh penceramah yang dicalonkan penyedia premis

2. Sejarah penggunaan Dinar Emas – Amirul Mohamad, seorang lulusan undang-undang dari England yang kini menjalankan perniagaan konsultansi

3. Srivijaya dan benua Terengganu oleh seorang peneraju NGO belia di Terengganu

4. Simbolik perkerisan – Khairul Azhar, Yang Dipertua Pusaka KL

5. Satu pengalaman sebenar mencari makna dan jati diri Melayu – Radzi Sapiee (penulis dan pencetus acara)

1-2 : Rehat/makan tengah hari/solat Zuhur

2-3.15 : Sesi pembentangan petang :-

1. Motif pedang Zulfiqar di Alam Melayu – Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu yang sedang menyambung pengajian peringkat sarjana di Universiti Malaya. Kertas kerjanya pernah terpapar dalam satu terbitan di Jakarta kemudian mendapat perhatian cendekiawan terkenal dunia, Dr Annabel Teh Gallop dari British Library sehingga sanggup membiayai pembentangan kertas pada satu seminar antarabangsa di Aceh.

2. Busana tradisional Melayu – Prof Dr Siti Zainon, aktivis terkenal budaya.

3. Peranan Melayu Islam akhir zaman – Radzi Sapiee

3.15-3.45 - Acara berkumpulan.

 Peserta boleh mengambil sudut dan tempat mengikut kecenderungan masing-masing seperti persilatan, perkerisan, kebudayaan, salasilah keluarga, busana tradisional, budaya, seni khat dan sebagainya. Ini adalah lanjutan daripada interaksi kumpulan-kumpulan ataupun groups di Facebook di mana ahli-ahli sering bertukar-tukar pendapat tetapi ramai tidak pernah bertemu muka di dunia nyata. Acara ini adalah peluang untuk mereka lebih mengenali antara satu sama lain. Sambil itu mereka boleh saling ‘mengintai’ aktiviti kumpulan lain.

Tiap-tiap kumpulan akan diberikan pen/pensil dan kertas untuk menyatakan maklum balas dan cadangan untuk membaiki acara dan apakah harapan mereka, apakah sumbangan yang boleh dibuat demi mendaulatkan Melayu dan Islam.

3.45  : Penutup. Resolusi dibuat berdasarkan maklum balas kumpulan.

4 : Bersurai namun peserta boleh memilih untuk berlegar-legar di dewan meneruskan acara secara sendiri-sendiri.

Penyedia premis telah mencadangkan agar penulis membuka gerai untuk mempamerkan/menjual koleksi buku tulisan sendiri. Namun penulis mencadangkan agar peserta lain juga dibenarkan membuka gerai pameran/jualan asalkan sesuai dengan objektif HIKMAH.


Yang benar,

Radzi Sapiee                                                                                                                           

---------------------OK. Lagi satu nak beritahu, premis acara HIKMAH 4 November ini mahu dialihkan ke tempat yang lebih menarik berdekatan pusat bandar raya Kuala Lumpur atas cadangan pengerusi. Ahli mesyuarat merangkap jawatan kuasa ad hoc acara pula menerima cadangan saya agar ia dipanjangkan sehingga ke petang. Adapun pada jam 11 malam iaitu sejurus selepas selesai menaip ayat di atas, saya dapati 158 orang telah menyatakan akan hadir, 217 menyatakan mungkin. Kelihatan jumlah akan bertambah dan terus bertambah sehingga sampai waktu acara. Diharap semua yang menyatakan kehadiran dapat mengotakan kata-kata ya. Untuk menyemak sendiri kenyataan saya ini sila klik badge di bawah. Selamat malam.

No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.