Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Tuesday, March 26, 2013

Berbusana tradisional membawa misi HIKMAH ke parlimen

Ini baru diletakkan di blogspot tadi CATATAN SI MERAH SILU...


----------------------


Beberapa hari lalu setiausaha PESAWAD (Persatuan Sejarah  dan Warisan Melayu Duyong, Melaka) En. Hani menelefon saya bertanyakan jika saya ada mendapat jemputan untuk ke satu majlis berkenaan Melayu di parlimen hari Isnin. Saya jawab tidak malah tak tahu pun ada majlis sebegitu dalam waktu terdekat. Hati saya kemudian tertanya-tanya majlis apakah itu. Dalam sejam atau dua jam kemudian saya mendapat panggilan dari orang lain. Beliau menjemput saya ke satu forum yang katanya akan diadakan di Dewan Negara lalu meminta nama penuh dan nombor kad pengenalan. Nampaknya ia adalah majlis yang dimaksudkan oleh En. Hani.


Orang yang menjemput bernama Kamal, seorang peserta HIKMAH III di Lumut 27 Januari 2013. Menurutnya pihak beliau mendapat sejumlah jemputan atas nama Sahabat Ulil Amri kelolaan mahaguru Silat Kalam, Cikgu Zahalan Man (kata Kamal sudah bergelar Profesor Dr)  dan tinggal satu ruang untuk diisi lalu teringatkan saya. Saya kira ini adalah satu perhormatan atas nama HIKMAH. Bukannya saya tidak pernah berpeluang pergi ke parlimen sebelum ini kerana pernah ditawarkan untuk meliputi sidang Dewan Rakyat semasa masih bertugas sebagai wartawan di akhbar berbahasa Inggeris The New Strait Times 1996-2001. Tetapi saya menolak kerana tidak gemar melihat dress codenya yang ketat selain kurang berminat dengan dunia politik. Kemudian saya semakin suka berpakaian santai ke tempat kerja lalu dialih ke meja sukan. Dengan itu niat masuk ke parlimen terus tidak terlintas dan tidak terasa relevan sampailah baru-baru ini.


Mereka yang selalu mengikuti penulisan saya tahu bagaimana pendirian peribadi saya terhadap sistem demokrasi dan parlimen. Sebagai seorang yang banyak menentang sistem demokrasi kerana percaya ia adalah alat Yahudi Zionis memecah-belahkan masyarakat saya amat berharap agar sistem khalifah dapat berdiri kembali menerajui umat Islam sedunia lalu melihat sistem pemerintahan beraja sebagai mata rantaian yang perlu demi menzahirkan impian besar ini. Namun kali ini saya rasa teruja untuk ke parlimen kerana merasakan majlis satu peluang keemasan untuk mengenengahkan HIKMAH kepada khalayak yang lebih berpengaruh. Majlis bernama "Forum Negara : Membina Peradaban Bangsa Melayu Berteraskan Tamadun Islam" ini mengenengahkan sejumlah tokoh-tokoh pemimpin terbesar di persada tanah air. Dianjurkan oleh MPM iaitu Majlis Perundingan Melayu ia juga dihadiri ramai cendekiawan, aktivitis budaya dan agama juga para peneraju NGO.


Seingat saya seumur hidup saya pernah masuk ke parlimen sekali sahaja iaitu semasa zaman kanak-kanak menghadiri majlis konvokesyen ayah yang menyambung pelajaran ke universiti setelah beberapa tahun bertugas sebagai guru. Walaupun saya agak jemu berada dalam dewan menunggu nama-nama dipanggil untuk menerima ijazah saya seronok memikirkan bentuk bangunan parlimen yang agak unik dan cukup tinggi awal 1970an. Saya masih ingat pernah menganggap bangunan parlimen sebagai yang tertinggi di Malaysia, bangunan yang saya fikir hingga mencapai awan. Konvokesyen diadakan di tingkat bawah lalu saya cuma dapat berangan naik ke tingkat atas keluar dari tingkap untuk menjejakkan kaki ke atas awan, salah satu fantasi yang selalu bermain di fikiran zaman anak-anak.


Sarapan bersama isteri sementara menunggu majlis bermula. Datang seorang aktivis budaya bernama Datuk Hamzah yang saya mula kenali semasa HIKMAH III bersama saudara Kamal yang menjemput saya ke majlis. Kemudian muncul pengarah filem terkenal Datin Paduka Shuhaimi Baba yang mula saya kenali setelah beliau terlihat video "Wasiat Raja Haji" yang disampaikan oleh sahabat HIKMAH, Raja Syukri dari Pulau Bentan semasa HIKMAH I di Shah Alam 4 November (lihat Arka - Satu tribute untuk pejuang bangsa, Raja Haji Fi Sabilillah). Majlis ini memang penuh dengan orang-orang terkemuka. Saya pula terserlah atas sebab yang berkaitan dengan HIKMAH juga.


Adapun apabila ada orang memberitahu untuk masuk ke parlimen perlu memakai kot lengkap bertali leher saya rasa agak keberatan kerana tidak beberapa suka berpakaian begitu. Lagipun sejak seronok memakai busana tradisional bermula dari HIKMAH II di Melaka 25 November 2012 saya akan cuba berpakaian begitu setiap kali menghadiri majlis yang melibatkan ketamadunan Melayu dan Islam. Kemudian saya diberitahu boleh berbaju Melayu tetapi harus berwarna hitam, bersongkok, memakai sampin berasaskan warna hitam, berkasut dan stokin hitam. Kalau dapat memakai begini pun sudah cukup terserlah keMelayuannya. 

Tidak lama selepas itu ada kawan jurugambar yang biasa meliputi acara di parlimen menambah dress code ketat berkot bertali leher atau berbaju Melayu seperti itu adalah jika kita harus masuk ke Dewan Rakyat atau Dewan Negara itu sendiri. Kalau di ruang lain misalnya di Dewan Bankuet atau dewan makan, syaratnya lebih longgar, bolehlah memakai baju Melayu lain-lain warna. Namun sebagai langkah berjaga-jaga saya datang ke majlis siang tadi memakai satu set baju Melayu hitam dengan sampin berwarna hitam membawa kasut dan stokin hitam berserta songkok. Saya juga membawa sepasang capal putih. tanjak. bengkung dan pending. Apabila mendapati hadirin memakai warna-warni saya pun terus berbusana tradisional.


Majlis dimulakan dengan taklimat tentang keselamatan negara oleh Mejar Jeneral (B) Dato' Mohd Yunos Long. Beliau menyentuh tentang cabaran menjaga sempadan negara yang kadangkala memeningkan kepala apabila terpaksa berurusan dengan negara jiran yang keras kepala seperti Singapura, sebelum membawa ke kes Lahad Datu. Nama beliau sebagai pembentang tidak ada dalam atur cara. Nampaknya Mohd Yunos mengisi masa sebelum pembentang tersenarai, mantan Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jeneral (B) Tan Sri Abdul Rahman bin Hamid muncul lalu melanjutkan penerangan (saya terlupa ambil gambar).


Seterusnya naik ke pentas mantan Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral (B) Datuk Seri Zaini Mohamad Said menambah perisa tentang kes Lahad Datu. Beliau yang terkenal kerana kejayaannya menangani krisi bersenjata di Sauk banyak menyentuh hal risikan dan penggunaan aset ketenteraan juga aset umum negara dalam menjayakan sesuatu misi.


Zaini juga tiada dalam senarai asal pembentang. Beliau diminta untuk mengisi masa sementara menunggu tetamu utama majlis, mantan Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir sampai 10.30.


Apabila Tun sampai baru acara betul-betul rasminya bermula.


Taklimat-taklimat keselamatan tadi dikira sesi khas. Forum Negara ini sendiri bermula dengan kata-kata aluan oleh Yang di-Pertua Dewan Negara, Senator Tan Sri Abu Zahar Ujang asalnya dijadualkan pada jam 10. Mengikut atur cara yang saya terima beberapa hari lalu, bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar pula dijadualkan memberi taklimat keselamatan. Namun saya tidak nampak beliau pada majlis. Kemudian baru saya tahu Isnin juga ada sambutan Hari Polis maka rasanya Tun Hanif harus menghadiri sambutan itu.


Ucapan oleh pengerusi penganjur, Setiausaha Agung MPM, Dr Hassan bin Mad. Beliau kemudian turut bertindak sebagai moderator forum menggantikan tokoh wartawan Datuk Johan Jaafar yang tidak dapat datang. Panelis terdiri dari Tun Mahathir, tokoh korporat Johor Tan Sri Muhammad Ali Hashim dan mantan Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohammad.


Muhammad Ali membentang dengan menceritakan misi memajukan perniagaan Melayu sebagai jihad demi kelangsungan dan memartabatkan agama dan bangsa.


Inilah kali pertama saya mendengar beliau membentang dan saya dapati kata-kata beliau begitu jujur mahu menaikkan kita.
Tun Abdul Hamid pula mengupas bagaimana undang-undang yang kita lihat datang dari Barat itu ada yang boleh dikira berunsur Islam kerana menepati prinsip-prinsip keadilan. Jika Muhammad Ali berucap dengan sokongan slaid, beliau pula menggunakan teks sahaja.


Lagi hebat adalah negarawan ulung, Tun Mahathir yang nampaknya boleh bercakap terus tentang apa sahaja perkara tanpa memerlukan apa-apa rujukan. Beliau bercakap tentang bagaimana perpecahan dalam ummah boleh merugikan agama, bangsa dan tanah air lalu meminta semua kembali pada perpaduan berdasarkan penafsiran Al-Quran dan hadis Nabi yang sesuai dengan keadaan. Tamat ucapan dan pembentangan majlis pun dibuka untuk soalan dari peserta. Saya mengambil peluang untuk memberi pengenalan ringkas tentang HIKMAH lalu bertanya tentang rancangan masa hadapan untuk menghidupkan penggunaan matawang dinar dan dirham juga peranan raja-raja dalam mengatasi kemelut politik yang melanda bangsa Melayu. 

Sebagai satu-satunya peserta berbusana penuh tradisional Melayu, penampilan pada majlis apalagi ketika berdiri melontarkan soalan boleh dikira satu usaha membawa misi HIKMAH ke khalayak yang lebih berpengaruh. Ditambah soalan mengenai dinar dirham dan peranan dan raja-raja ia menepati misi HIKMAH yang sebahagiannya telah disusun berdasarkan maklum balas peserta dari HIKMAH I dan HIKMAH II. Lihat artikel Pernyataan HIKMAH Melaka - Blue print kebangkitan Islam akhir zaman di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Selepas itu majlis disajikan dengan persembahan nyanyian oleh penyanyi terkenal Jamal Abdillah. Ini diikuti pemberian cendera mata dan peserta pun beredar untuk makan.


Seronok juga dapat merasa makan di ruangan atas iaitu di ruang legar Dewan Rakyat. Gambar ini diambil 1.48 petang. Rasanya ada dekat setengah jam saya dan isteri duduk makan sambil/kemudian bersembang.


Sekitar 2.20 saya dan isteri bersedia untuk meninggalkan majlis lalu menuju ke tempat letak kereta. Dah sampai ke kereta baru terfikir alangkah ruginya tidak bergambar memakai busana tradisional di dalam bangunan. Adapun ketika beredar ke tempat makan saya sempat mengambil gambar isteri bersama Tun Dr Mahathir juga Tan Sri Ali Hashim. Kami pun berpatah balik ke dewan, terserempak lagi dengan Tun Dr Siti Hasmah yang sedang menunggu keretanya lalu isteri teringin hendak bergambar sama. Apabila hendak bergambar elok-elok je Tun M muncul lalu jadilah gambar ini pula...


Kembali ke dalam bangunan. Beginilah saya berpakaian...


Naik ke tingkat atas tempat kami makan.


Ketika hampir keluar meninggalkan kawasan tergerak pula untuk beraksi di hadapan bangunan tinggi parlimen, bangunan yang pernah saya anggap tertinggi di Malaysia hingga mencapai awan lalu saya berangan-angan mahu naik ke awan dari tingkat atasnya...


Bergambar bersama isteri. Nah. Penyertaan kami ke majlis di parlimen ini boleh dikira satu lagi bukti bahawa HIKMAH yang saya asaskan 5 bulan lalu bukan satu badan picisan malah semakin meningkat pengaruh dan daya capainya dalam misi untuk mendaulatkan Melayu dan Islam. Untuk pengetahuan HIKMAH sekali lagi telah muncul di kaca televisyen iaitu dalam rancangan Islamic Finance Today di Capital TV, Channel 127, Unifi Ahad malam Isnin iaitu jam 10 semalam. Sebelum ini ia telah muncul pada waktu dan hari yang sama 3 minggu lalu. Di bawah adalah sedutan rakaman dari rancangan Islamic Finance Today di Capital TV, Channel 127, Unifi 3 Mac. Ini diikuti sedutan dari malam semalam...Oh. Saya juga sempat menghadiahkan satu set buku "Berpetualang ke Aceh" kepada Tun M bersama satu salinan butiran tentang HIKMAH diikuti Pernyataan HIKMAH Melaka seperti diberikan pada peserta di HIKMAH IV di Kelantan 16 Mac. Harap Tun sudi membaca semuanya sehingga selesai dan memanjangkan mana yang patut.


3 comments:

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.