Terbitnya HIKMAHMelihat perkembangan mutakhir sejak beberapa tahun ini di mana umat Melayu Islam di Malaysia diasak dari pelbagai arah, umat Islam umumnya seluruh dunia ditekan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatan dirancang untuk menjatuhkan agama yang syumul ini, ramai yang mula bimbang tentang nasib mereka, agama, bangsa dan negara akan datang. Sesungguhnya segala yang terjadi itu seperti membenarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW tentang peristiwa akhir zaman di mana dikatakan umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tidak dapat berbuat apa-apa. Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) diwujudkan Jumaat malam Sabtu, 12 Oktober 2012 sebagai reaksi terhadap perkembangan yang menggelisahkan ini. Ia adalah ikatan longgar para pengkaji/peminat sejarah dan budaya Melayu dan Islam yang sering berbincang dan berhubung melalui Internet terutama di Facebook.


HIKMAH adalah lanjutan daripada cadangan untuk mengadakan satu sesi kecil seminar/syarahan tentang sejarah Melayu Islam oleh penulis bebas Radzi Sapiee, graduan matematik dari University College of London dan bekas wartawan The New Straits Times yang telah menulis trilogi novel pencarian jati diri Melayu Islam bertajuk “Berpetualang ke Aceh” (terbit 2006-2007). Penulis memiliki sejumlah peminat dan pengikut tersendiri yang selalu mengikuti perkembangannya melalui penulisan dan perkongsian pendapat serta pengalaman hidup di blog juga di Facebook. Apabila ditawarkan untuk menggunakan sebuah dewan yang katanya boleh memuatkan lebih 200 orang, penulis pun mengajak rakan-rakan dan kenalan turut sama berkongsi buah fikiran. Dalam masa yang singkat HIKMAH mendapat sambutan di luar dugaan. Walaupun menghadapi beberapa halangan termasuk dibatalkan penggunaan dewan pada saat-saat akhir akibat campur tangan pihak yang bermotifkan politik, acara pertama HIKMAH yang dikecilkan daripada cadangan asal lalu dijadikan acara santai “Suai Kenal HIKMAH” tetap dapat diadakan dengan jayanya Ahad 4 November di Shah Alam.


Walaupun baru diterbitkan cuma 3 minggu HIKMAH terbukti berjaya menyatukan umat Melayu Islam dari pelbagai latar belakang tanpa mengira kecenderungan politik. Seramai 350 orang termasuk aktivitis perkerisan, persilatan, perubatan tradisional, kebudayaan malah para pemimpin tareqat telah berkumpul untuk berkongsi rasa tentang nasib orang Melayu Islam akhir zaman. Atas keyakinan ini acara susulan yang diberi nama “Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” pun diatur untuk dibuat Ahad 25 Nov di Melaka. Ia mendapat sokongan Persatuan Guru-Guru Beladiri Melaka (MAGMA Melaka) dan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI). Tidak lama kemudian kerajaan negeri Melaka pun turut serta sebagai penganjur bersama malah memasukkan acara ke dalam kalendar tahunan program negeri. Sambil itu sudah ada pihak menjemput agar acara HIKMAH diadakan di Perak dan Kelantan.


Permintaan-permintaan sebegitu terus muncul daripada pihak-pihak lain lalu kami cuba mencari cara untuk melaksanakannya. Begitulah kami di HIKMAH. Siapa sangka acara yang asalnya mahu diadakan sekali sahaja iaitu pada 4 November 2012 boleh bercambah menjadi satu siri jelajah yang ditunggu-tunggu umat Melayu dan Islam serata Malaysia malah dari negara-negara jiran seperti Singapura dan Indonesia? Untuk melihat atau menelaah apa yang telah dibuat HIKMAH sila klik pautan berikut...
Friday, September 1, 2023

Mesyuarat 31 Ogos bagi penganjuran acara ke-23 HIKMAH

Salam awal pagi Jumaat. Merujuk pada artikel Acara ke-23 di Sarang Art Hub kurang 3 bulan lagi insyaallah yang dipersembahkan pada 1 Ogos iaitu tepat sebulan lalu. Telah dinyatakan persetujuan dengan pihak pemilik lokasi di Tanjung Malim bahawa ia mahu diadakan pada 21 Oktober dengan tema "Antara Tradisi dan Kemodenan : Mencari Kebaikan Dalam Setiap Keadaan". Selepas itu saya tidak ada menceritakan apa-apa lagi tentang acara di blogspot HIKMAH. Padahal seawal 3 Ogos sudah ada perkembangan positif...
Perkembangan berkenaan sebaliknya hanya dikongsikan di Facebook dan WhatsApp pada tarikh tersebut. Begini teksnya :-


ATUR CARA DAN PEMBENTANGAN ILMU PADA ACARA HIKMAH KE-23 DI SARANG ART HUB 21 OKTOBER 2023
Salam. Rasanya sudah boleh dikongsikan sedikit sebanyak atur cara dan pengisian majlis. Secara santainya majlis di Sarang Art Hub dirancang akan dibuka bermula jam 10 pagi untuk hadirin bersama. Ini untuk memberi peluang bagi mereka yang berniaga datang awal mempromosikan jualan masing-masing. Mungkin akan ada majlis Maulidur Rasul sekitar jam 11-12 itu.
Jam 2.30 baru acara secara rasminya bermula dengan pembentangan ilmu sehingga waktu Asar. Maghrib pula diadakan solat jemaah diikuti tahlil arwah bagi mengenangkan pemilik tempat, sutradara filem terkenal Mamat Khalid yang kembali ke rahmatullah pada 23 Oktober 2021. Selepas itu akan diadakan ucapan alu2an oleh waris beliau diikuti oleh saya sebagai presiden HIKMAH kemudian VVIP, besar kemungkinan Orang Besar Jajahan iaitu Toh Paduka Setia Dato' Ir. Dr. Safry Kamal. Selain daripada yang dinyatakan akan diselitkan persembahan2 silat dan kebudayaan juga aktiviti santai.
Bagi majlis ilmu yang bermula jam 2.30 petang telah diperuntukkan 4 slot sepanjang 30 minit setiap satu. Sukacita dimaklumkan saya telah mendapat persetujuan tentatif daripada tokoh2 berikut untuk membentang :-

1. Pelukis terkenal Dato' Sharifah Fatimah Syed Zubir

2. Tokoh pejuang bahasa Melayu, Senator Datuk Seri Prof Dr Awang Sariyan

3. Profesor sejarah sosial dan intelektual di Institut Pemikiran dan Tamadun Islam Antarabangsa (ISTAC) Prof Dato' Dr Ahmad Murad Merican

Pembentang ke-4 adalah saya sendiri Radzi Sapiee @ Merah Silu. Tapi saya bukan tokoh, cuma seorang yang ada sedikit ilmu dan rasa tanggungjawab untuk memperjuangkan kedaulatan agama, bangsa dan tanah air.
Selepas itu ada sedikit lagi perkembangan berkaitan pengisian majlis berlaku pada pagi Ahad 13 Ogos. Tetapi ia baru dinyatakan dalam artikel Antara Perak 6-9 ke Muar 26 Ogos di blogspot CATATAN SI MERAH SILU pada awal pagi Isnin 28 Ogos. Artikel tersebut meringkaskan cerita pelbagai aktiviti yang dilakukan selepas kembali daripada satu perjalanan ke Perak (lihat Kompilasi cerita "Antara perpustakaan dan mahkamah") dan sebelum ke Muar (lihat Asbab pertanyaan ibu). Disebutlah bahawa pada 13 Ogos itu, sementara menunggu anak habis latihan silat di Bukit Beruntung kami ke rumah pelukis terkenal Dato' Sharifah Fatimah Syed Zubir sekitar 4.5 km dari gelanggang. 
Sebabnya - Sejurus sebelum ke Perak 6 Ogos Sharifah Fatimah yang kami panggil sebagai Kak Fatimah menyatakan keraguan untuk bersama dalam majlis. Ini kerana beliau bukanlah orang yang biasa membentang seperti halnya para pensyarah (mungkin setelah melihat nama Prof Awang Sariyan dan Murad Merican yang memang biasa bersyarah). Maka itu selepas kembali dari Perak saya dan isteri pergi bertemu beliau. Saya hendak memberitahu jangan risau tentang itu. Pembentangan boleh dibuat secara soal jawab dengan saya sebagai pemudah cara. Pengisian pun saya boleh bantu. 
Caranya, biar dipilih sejumlah lukisan untuk dipaparkan dalam slaid lalu kami berbincang tentang makna setiap lukisan dalam majlis. Walaupun bukan pakar dalam bidang seni saya boleh faham bagaimana lukisan-lukisan Fatimah relevan dengan tema yang telah ditetapkan. Ini kerana tahu latar belakang beliau yang ada keturunan Tunku Kudin @ Sayyid Zainal Abidin yang berdarah Sayyid marga Shahabuddin/Al-Shahab campur darah kerabat diraja Kedah. Saya dan isteri juga tahu minat beliau menelusuri salasilah dan menziarah makam-makam lama.
Itu hal pengisian ilmu yang menjadi tanggungjawab saya untuk mengatur sebagai Presiden HIKMAH selain beberapa komponen lain yang telah dinyatakan dalam atur cara pembentangan seperti diwar-warkan melalui Facebook dan WhatsApp pada 3 Ogos tetapi baru dipaparkan di blogspot HIKMAH hari ini. Untuk memastikan kelancaran majlis juga pengisian selain apa yang telah dirancang lebih awal  memerlukan mesyuarat dengan pihak pemilik lokasi iaitu Sarang Art Hub juga pihak lain.
Sebelum ini balu kepada arwah sutradara terkenal filem Mamat Khalid iaitu orang yang kami panggil sebagai Kak Intan lalu menjadi pengganti arwah memiliki Sarang sedang sibuk dengan persediaan bagi perkahwinan anak mereka yang bernama Adam. Selepas majlis terakhir selesai pada Sabtu malam Ahad 19 Ogos baru boleh diadakan mesyuarat.
Saya, isteri dan anak pergi ke majlis di Ipoh pada tarikh tersebut. Tengok-tengok Kak Intan ingat nak buat mesyuarat malam itu juga selepas majlis. Lihat Antara Perak 6-9 ke Muar 26 Ogos. Ketika itu ramai orang yang terlibat dengan Sarang berada di majlis. Maka memang senang hendak bermesyuarat kerana sudah terkumpul orang-orang penting...
Kami jawab rehat dahululah kak. Akak pun dah beberapa hari  sibuk dengan urusan majlis kahwin, mula-mula di pihak pengantin perempuan di Shah Alam 5-6 Ogos, kemudian di Ipoh 19 Ogos. Lalu diaturlah tarikh lain untuk mesyuarat, di Sarang Art Hub, petang selepas Asar pada Hari Kemerdekaan 31 Ogos iaitu semalam.Dalam mesyuarat ini diajak sekali Yang Dipertua DSSM (Dunia Seni Silat Melayu) Malaysia Cikgu Roslim Abu, Yang Dipertua DSSM Perak iaitu Tok Mi dan beberapa orang wakil. Dibincangkanlah bagaimana kawan-kawan dalam dunia persilatan boleh membantu membuat pengisian yang lebih bermakna bermula jam 10 pagi sehingga lewat malam iaitu selain daripada apa yang sudah disenarai pasti seperti pengisian ilmu (berbentuk akademik) jam 2.30 sehingga waktu Asar.
Mesyuarat berlanjutan dari meja makan ke gelanggang silat dalam kawasan Sarang. Dibincangkan sekali penggunaan ruang, di mana hendak dibuat pembentangan ilmu, di mana boleh buat persembahan silat, gerai untuk jualan dan macam-macam. Dipersetujui bahawa majlis adalah kerjasama antara HIKMAH, Sarang Art Hub dan DSSM Perak. Dicadangkan dan dipersetujui antara kami akan diadakan sesi penyampaian selempang kepada guru-guru tua silat oleh tetamu utama iaitu VVIP yang dijangkakan adalah Orang Besar Jajahan Daerah Mualim, Toh Paduka Setia Dato' Ir. Dr. Safry Kamal, salah seorang Orang Besar 16 negeri Perak.
Yang Dipertua DSSM Malaysia ada memohon untuk membuat kelainan selain daripada pesilat sekadar membuat persembahan. Beliau tidak mahu mereka dilihat seperti sekadar menjadi penghias majlis sahaja, bukan antara peneraju. Saya setuju dengan itu. Misalnya, seperti dinyatakan dalam artikel Majlis ulamak dan pendekar di Hang Tuah Centre 26-27 Ogos yang ditulis 3 hari lepas. Saya sudah melihat apa yang berlaku dalam begitu banyak majlis.

Majlis diwar-warkan sebagai menggandingkan para ulamak dengan pendekar. Tetapi realitinya apabila majlis berlangsung ulamak sahaja ditatang seperti minyak penuh. Para pesilat dan pendekar dipanggil beramai-ramai untuk memeriahkan tetapi sekadar  dijadikan orang bawahan. Setakat buat persembahan silat seperti menghadap raja sehari dalam perkahwinan, ulamak seperti menjadi raja. Mereka kemudian sekadar didudukkan bersila di hadapan atau sisi, atau berdiri di belakang ulamak. Seolah-olah tiada antara mereka yang layak duduk bersama atas kerusi sebaris dan setaraf dengan ulamak.
Walaupun saya sendiri lebih suka mengkehadapankan diri sebagai seorang pemikir ketamadunan Melayu Islam yang sering bercerita tentang sejarah lalu memendamkan latar belakang lama yang sudah tahu bersilat malah bermain batin sejak tahun 70an pada saya patut ada dalam kalangan orang lama silat, kalau tidak pun para pemimpin persatuan yang sepatutnya didudukkan setara dengan orang-orang penting dalam mana-mana majlis baik melibatkan ulamak mahupun umarak. 

Yang tak boleh setara adalah kalau ada raja yang bertakhta turut hadir dalam majlis. Ulamak pun patut tahu adab. Jangan diminta didudukkan setara dengan raja kecuali raja sendiri meminta begitu. Itupun tentunya bagi ulamak tertentu seperti guru mursyid raja, bukan sebarang ulamak. Saya lihat ulamak sekarang ramai sudah terlebih dijunjung tinggi sehingga ada yang boleh dilihat dengan mata kasar lupa diri, tak perlu melihat dengan mata batin. 
Dalam sesebuah kerajaan ada aturan yang perlu menghormati raja sebagai kepala kerajaan diikuti orang-orang besar sebagai wakil raja dan ketua-ketua masyarakat. Guru-guru tua yang menjadi rujukan masyarakat biasanya bukan sekadar tahu ilmu bersilat. Mereka juga ulamak malah mungkin bertaraf arif bilah dan mursyid lalu ada kedudukan dalam kalangan aturan orang besar sekurang-kurangnya dalam satu majlis yang tahu adab sopan keMelayuan.

Sebetulnya sejak HIKMAH dimulakan penghujung tahun 2012 kami sudah berbuat begitu. Sementara orang lain masih terkial-kial lagi hendak menghubungkan ulamak dengan pendekar  kami sudah melakukannya dalam majlis sejak awal 2013 malah disertakan dengan satu perbarisan berkenaan. Lihat sahaja perjalanan majlis-majlis kami yang terdahulu melalui artikel-artikel kompilasi berikut :-


No comments:

Post a Comment

PERKONGSIAN ILMU YANG TELAH DIBUAT HIKMAH SETAKAT INI

Ramai sudah sedia maklum bagaimana HIKMAH menggabungkan persembahan silat, budaya, pameran koleksi keris malah sesi berkuda juga memanah untuk memeriahkan acara. Namun teras utama acara tetap perkongsian ilmu yang dibuat dalam bentuk pembentangan seperti seminar sebelum diikuti sesi berkumpulan. Dengan ini biar dikongsikan tajuk-tajuk kertas kerja yang telah dibuat setakat ini...

“Suai Kenal HIKMAH” atau HIKMAH I di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Perlembagaan Negara dan Cabaran Terhadap Hak Melayu dan Institusi Beraja – Mohd Faizal Ahmad, peguambela dan peguamcara


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


4. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


5. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


6. Ragam Hias Gunungan Mihrab dan Mimbar di Alam Melayu – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan Idris


7. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


8. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


9. Keris ke arah Penyatuan Alam Melayu – Khairul Azhar Abdul Karim, YDP Persatuan Pusaka Perkerisan Kuala Lumpur


10. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


11. Dari Srivijaya ke Batu Bersurat Terengganu : Perjalanan Melayu Merentas Zaman Menggamit Peranan – Mohd Syukri Embong, YDP Persatuan Belia Waja Watan
“Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu” atau HIKMAH II di Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka 25 November 2012


1. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


2. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos , bekas wartawan Malay Mail


3. Faktor Sultan kepada Bangsa Melayu : Mesej untuk umat Melayu di Akhir Zaman – Sheikh Sidi Mohamed Zaid Dor, pengetua Madrasah Rasool-Ur-Rahmah, Behrang, pemimpin Tariqat Naqsyabandiah


4. Ragam Hias Gunungan Mihrab di Acheh dan Tanah Melayu (1600-1900) – Harleny Abd Arif, calon doktor falsafah seni Universiti Pendidikan Sultan


5. Busana tradisional Melayu sebagai Lambang Jiwa Merdeka – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


6. “Berpetualang ke Aceh” : Satu Pengalaman Mencari Jati Diri Melayu – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Ancaman Terhadap Situs Bersejarah Kerajaan Lama Lamuri : Usaha untuk Memperkasakan sejarah Aceh yang hilang Melalui Pemeliharaan Makam-makam - wakil dari badan NGO Mapesa (Masyarakat Peduli Sejarah Aceh)


9. Ikonografi Zulfikar dalam Sejarah Hubungan Turki dan Nusantara – Mohd. Zahamri Nizar, aktivis Yayasan Restu


10. Panji-panji hitam dari Timur : Peranan bangsa Melayu Akhir Zaman – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh


“HIKMAH Berselawat : Menjejak Pendekar, Ahlul Bayt dan Mendaulat Sultan di tanah Gangga Negara” atau HIKMAH III di Marina Hall, Lumut 27 Januari 2013


1. Alter Terahsia Melayu – Srikandi, pengkaji sejarah Melayu dan seorang penulis blog yang agak misteri tetapi diminati ramai terutama melalui blog Mistisfiles


2. Mata Wang Syariah dan Melayu : Penipuan dalam Kewangan dan Perlembagaan? – Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Ahlul Bayt Rasulullah SAW & Warisan Melayu – Tun Suzana Othman, penulis buku tentang Ahlul Bait dan raja-raja Melayu juga ulamak silam


4. Siapakah itu Melayu? – Tuan Haji Halim Bashah, penulis, pengumpul koleksi sejarah negeri Kelantan, wakil Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan


5. Ahlul Bayt sebagai Perisai Agama,Bangsa dan Negara - Habib Abu Aswad ibn Zakaria Al-Kubra, mudir Madrasah Ahbabul Mustafa, Kelantan


6. Nasib orang Melayu di Singapura - Tengku Syawal, waris utama Sultan Ali ibni Sultan Hussein (Sultan Ali pernah bertakhta di Kesang, Johor, Sultan Hussein di Singapura abad ke 19 Masihi)


7. Wasiat Raja Haji Fi Sabilillah oleh waris dari Pulau Bentan, Raja Syukri


8. Sajak Melayu – Tun Muhammad Farul, aktivis busana tradisi dan silat Melayu, wakil dari Istiadat Pewaris Penjurit Kepetangan Melayu


9. Kebangkitan Panji-panji Hitam Melalui Pembatalan Sihir Perjanjian Pangkor - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”

HIKMAH IV : Silaturrahim Bumi Serambi Mekah di Akademi Nik Rashiddin, Kandis, Bachok 16 Mac 2013


1. Motif Langkasuka Dalam Kesenian Melayu – Puan Rosnawati, pemilik ANR


2. Gunungan Mihrab dan Mimbar Pantai Timur : Stailisasi Motif dalam Ragam Hias – Puan Harleny Abd Arif, calon PhD seni UPSI


3. 'Seni Khat Melayu': Penerokaan Identiti Dalam Manuskrip dan Seni Ukir Melayu - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


4. Sejarah dan Tempat-tempat Signifikan di Kelantan : Langkasuka, Empayar Chermin hingga ke Zaman Raja K'Umar – Mohammad Iddham, Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


5. Sejarah Kelantan Membawa ke Dinasti Raja-raja Jembal dan Kisah Puteri Saadong - Tuan Haji Ismail Sulaiman, presiden Persatuan Pencinta Sejarah Puteri Saadong


6. Sheikh Ahmad al-Fathoni dan para Ulamak Pantai Timur : Kenapa Kelantan dipanggil Bumi Serambi Mekah? - Ustaz Zaidi Hassan dari Masjid Salor, Pasir Mas, Kelantan


7. Apa yang Perlu dilakukan untuk Menjayakan Perjuangan Dinar Dirham dan Muamalatnya : Peranan HIKMAH dan Kaitan dengan Cap Mohor Diraja - Ustaz Muhammad Hassan Zaid bin Ramli dari As-Saff Madani Islamic City


8. Praktik Dinar dan Dirham untuk Kesultanan dan Umat Melayu – Mazli Alias dari kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


9. Dari Langkasuka ke Serambi Mekah : Kedaulatan Melayu dan Islam – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH


“HIKMAH Isra’ dan Mi’raj : Jejak Sufi dalam Tamadun Melayu” atau HIKMAH V di Masjid Makmur Losong, Kuala Terengganu 5-8 Jun 2013


1. Aplikasi Dinar dan Dirham sebagai Wadah Pendaulatan Islam sedunia : Pasar Terbuka Masjid - Puan Norbaini Hassan, Perunding Dinar & Dirham


2. Hubungan Syarif Al-Baghdadi dan Tok Pulau Manis dengan Islam di Nusantara - Fokus Salasilah Tok Syeikh Pulau Manis - Cikgu Najib Badruddin, Pengkaji sejarah dan waris Tok Pulau Manis dari Kelantan


3. Antara Muhammad al-Baghdadi dan Muhammad Nafs al-Zakiyah : Pengalaman Peribadi Menjejak Makna hingga ke Terengganu - Radzi Sapiee, pengasas dan presiden HIKMAH


4. Dinar dan Dirham dan Kesultanan Masa Kini – Umar Azmon Amir Hassan, Penggiat Dinar dn Dirham kumpulan Murabbitun dan World Islamic Mint


5. Tasawuf, Tamadun Melayu dan Khilafat Uthmaniyyah – Halit Osmanli An-Naqsyabandi, Sheikh tariqat Naqsyabandiah-Haqqani


6. TokKu Paloh dari aspek Sosiologi Ekonomi Masyarakat - Razi Yaakob, Pensyarah UnisZa (Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu)


7. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 -Mohd Zahamri Nizar, Aktivis seni rupa Melayu


8. Jejak dan Legasi Tok Ku Paloh dan Keluarga - Dr Syed Lutfi bin Syed Umar, Pensyarah Unisza


9. Batu Bersurat Terengganu, Mesej untuk Umat Akhir Zaman - Rashid Hamat, Ketua Bahagian Sejarah, Muzium Negeri Terengganu


HIKMAH Merdeka Raya atau HIKMAH VI di Galeri Shah Alam 7 September 2013


1. Hasil kerja seni sebagai Wadah Memartabatkan Melayu dan Islam - Mohd. Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu dari Pertubuhan Pengkarya Seni Kuala Lumpur dan Selangor


2. Mengenali dan Menjejaki Perjalanan Bangsa Melayu dan Asal Usulnya – Puan Zaharah Sulaiman, penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu - Shamsul Yunos, bekas wartawan Malay Mail dan aktivis media bebas


4. Pernyataan HIKMAH Melaka sebagai blue print kebangkitan Ummah - Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH

Festival Ketamadunan Dan Adat Istiadat Melayu Mukmin Nusantara atau HIKMAH VII di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 November 2013


1. Zuriat Nabi SAW dan Islam di Nusantara : Sejarah, Hijrah dan Hikmah - Tun Suzana Othman, penulis buku“Ahlul Bait dan Raja-Raja Melayu” dan Ustaz Mohd Iqbal Parjin dari KEMUDI ((Pertubuhan Kesedaran Melayu Dan Islam)


2. Fiqh al Adat Muhakkamah dalam Hikayat Raja-raja Melayu oleh Farha Muhammad - Nur Shazwani Sadzali dari Jabatan Pengajian Am, Politeknik Ibrahim SultanRumahku Syurgaku @ HIKMAH VIII di Baitul Hikmah, Sungai Buaya, Rawang, Selangor 8 Februari 2014


1. Tradisi Gemilang: Seni Mushaf Terengganu Abad ke-19 oleh Mohd Zahamri Nizar, aktivis seni rupa Melayu


2. Ruang Mihrab Rumah Rasulullah SAW dan Perkaitannya dengan Falsafah Gunungan bersumberkan Al-Quran oleh Puan Harleny Abd Arif, pengkaji dan calon PhD seni UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris)

Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Bayan Lepas, Pulau Pinang 22 Februari 2014


1. Penempatan awal Melayu di Pulau Pinang - Roslan Saadon dari NGO Peradaban


2. Wang Fiat dan keruntuhan ekonomi Orang Melayu - Amirul Haji Mohamad, jururunding utama AHM Creates, firma khidmat nasihat kewangan Islam. Penerbit dan hos rancangan “Islamic Finance” di Capital TV, UNIFI


3. Tujuh Wasiat Raja-raja Melayu – Shamsul Yunos, wartawan dan aktivis media bebas


4. Mencari Jati Diri Melayu Melalui Peninggalan Sejarah – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


5. Ancaman terhadap Akidah Umat Islam - Sheikh Raja Aman bin Raja Mokhtar, pemimpin Tariqat Shah Naqshband Az-Zainiyyah

HIKMAH Aceh - Kembali ke Makam Nenda @ HIKMAH X di Banda Aceh, Aceh 29 Mac 20141. Pengenalan HIKMAH – Radzi Sapiee, presiden dan pengasas HIKMAH, penulis trilogi novel “Berpetualang ke Aceh”


2. Sahibul Hikayat Bustanus Salatin - Muammar Farisi dari SILA (Sejarah Indatu Lemuria Aceh)


3. Pelestarian Situs Sejarah dan Budaya di Aceh - Teuku Zulkarnaian dari Dinas Budaya dan Parawisata (Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan) Aceh, juga Raja Nagan, raja bagi negeri kecil Nagan di bawah Aceh Darussalam.